direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Diverse locaties Krommeniedijk 2014
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3798BP-0301

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Een aantal ontwikkelingen vormt de aanleiding voor dit bestemmingsplan.

Sedert 1 juli 2013 is voor een tweetal locaties in Krommeniedijk alleen de Bouwverordening van kracht is. Met het bestemmingsplan Diverse locaties Krommeniedijk 2014 wordt voorzien in een actueel planologisch kader. Het betreft de locaties:

  • 1. Krommeniedijk 193 en 193A;
  • 2. Krommeniedijk 112, alleen het achtergelegen deel, kadastraal bekend als KMN01C00078 (hierna aangeduid als Krommeniedijk 112 achter).

Bij het in praktijk toepassen van het bestemmingsplan Krommeniedijk is aan het licht gekomen dat in het onderdeel Kabels en leidingen wordt uitgegaan van een onjuiste spanning voor de bovengrondse hoogspanningsleiding die het gebied doorkruist. Dit nieuwe bestemmingsplan voorziet in een verlaging van de spanning van 380 Kv naar 150 Kv. Dit aspect wordt hierna aangeduid als:

3. tracé hoogspanningsleiding.

1.2 Het plangebied

Het plangebied omvat twee deelgebieden. Deze liggen verspreid in Krommenie (Krommeniedijk) en vormen geen aangrenzend plangebied, zie afbeelding:

afbeelding "i_NL.IMRO.0479.STED3798BP-0301_0001.jpg"

1.3 Planvorm

Het bestemmingsplan sluit aan op de omgevingsvergunningen voor de activiteit bouwen die voor de betreffende locaties zijn verleend en wat de hoogspanningsleiding betreft bij het juiste voltage. Het heeft betrekking op kleinschalige locaties, omvat een klein aantal bestemmingen en voorziet niet in nieuwe ontwikkelingen. Er is daarom sprake van een bestemmingsplan van in planologisch opzicht ondergeschikt belang. De verbeelding toont niet een aaneengesloten gebied, maar 2 verspreid liggende deelgebieden.

1.4 Vigerende regelingen

Voor het plangebied gelden de volgende regelingen:

  • Bouwverordening Zaanstad 2008, voorzover het betreft de locaties Krommeniedijk 193, 193A en Krommeniedijk 112 achter;
  • bestemmingsplan Krommeniedijk, vastgesteld bij raadsbesluit van 29 nov. 2007, nr 115, voor zover het het tracé van de hoogspanningsleiding betreft.

De locaties Krommeniedijk 193 en 193A en Krommeniedijk 112 achter hebben deel uitgemaakt van het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan Krommeniedijk. Door het onthouden van goedkeuring is het bestemmingsplan Krommeniedijk voor deze locaties niet van kracht geworden.

Tot 1 juli 2013 vielen de betrokken locaties onder de bestemming van het voorheen geldende Uitbreidingsplan in hoofdzaak de gemeente Krommenie. Ten gevolge van de overgangsregeling van artikel 9.3.2. Invoeringswet Wro is dit Uitbreidingsplan van rechtswege komen te vervallen.

1.5 Opzet van de toelichting

In hoofdstuk 2 worden de afzonderlijke locaties nader toegelicht. In hoofdstuk 3 wordt ingegaan op de uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan.

Hoofdstuk 2 Beschrijving bestemmingsregeling

2.1 Inleiding

Krommeniedijk is een van de historische linten die Zaanstad rijk is. Het lint en het omringende poldergebied vallen onder het bestemmingsplan Krommeniedijk. De Toelichting bij dit in 2007 vastgestelde bestemmingsplan bevat een uitgebreide uiteenzetting over de geschiedenis en de stedenbouwkundige structuur van het gebied.

Het bestemmingsplan Diverse locaties Krommeniedijk 2014 voorziet in een planologisch kader voor de volgende locaties/deelgebieden:

  • 1. Krommeniedijk 193 en 193A;
  • 2. Krommeniedijk 112 achter;
  • 3. tracé hoogspanningsleiding.

De bestemmingen die op deze onderdelen specifiek betrekking hebben worden in 2.2 nader toegelicht.

Waarde-Archeologie

Krommeniedijk behoort tot een van de oudste bebouwingen van de Zaanstreek en dateert mogelijk uit de 10e eeuw. Resten van deze oude bewoning zijn nog in de bodem aanwezig. In de Cultuurhistorische Waardenkaart van Zaanstad heeft het gebied de status regionale waarde. Ter bescherming van de in het gebied te verwachten archeologische sporen rust daarom op de locaties in het plangebied, naast een aantal basisbestemmingen, tevens de dubbelbestemming Waarde- Archeologie 2. Hiervoor geldt dat daar, waar de dubbelbestemming samenvalt met de hoofdbestemming, primair de regels van de dubbelbestemming gelden. Bij samenloop van diverse hoofdgroepen van dubbelbestemmingen is in elke hoofdgroep van dubbelbestemming een artikel opgenomen met een voorrangsregeling.

Verplichte regels 

De planregels bevatten daarnaast een aantal door het Besluit ruimtelijke ordening verplicht voorgeschreven bepalingen. De volgorde van de artikelen is bepaald aan de hand van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP2012).

2.2 Afzonderlijke locaties

2.2.1 Krommeniedijk 193 en 193A

Het betreft een perceel, waarvoor op 15 januari 2014 omgevingsvergunningen zijn verleend voor de bouw van twee woningen en twee bijbehorende garages/bergingen. De woningen zijn nog niet gerealiseerd. Er wordt rekening gehouden met de op dit punt verkregen rechten. In het kader van de rechtszekerheid is het een vast uitgangspunt om ruimtelijke ontwikkelingen waarvoor recentelijk vergunning is verleend in een bestemmingsplan op te nemen.

Het bestemmingsplan voorziet voor deze locatie in de bestemmingen Wonen en Tuin en biedt de mogelijkheid om ter plaatse maximaal twee woningen en twee bijbehorende bijgebouwen te bouwen. Goot- en nokhoogte en vloeroppervlak van de gebouwen is aan maxima gebonden. De maatvoering is afgestemd op het karakter van de omgeving en de ruimtelijke kwaliteit van Krommeniedijk als onderdeel van het Zaans historisch netwerk van dijken en linten.

Vanuit de gebruikelijke bestemmingsplansystematiek biedt het bestemmingsplan daarbij binnen de in de planregels opgenomen kaders de benodigde flexibiliteit ten aanzien van de bouw van het aantal (hoofd-) gebouwen en de plek binnen het bouwvlak waar deze gebouwd kunnen worden. Ook is het mogelijk om in plaats van twee vrijstaande woningen een twee-onder-een-kapwoning of een grotere woning te bouwen.

Het bestemmingplan biedt daarmee de eigenaar van de locatie tevens de ruimte om rekening te houden met de nabijgelegen bovengrondse hoogspanningsleiding. De hoogspanningsleiding die Krommeniedijk doorkruist wordt bedreven op een spanning van 150kV. Vanwege mogelijke gezondheidsrisico's voor jonge kinderen wordt geadviseerd voor gevoelige bestemmingen een afstand van 56 meter vanuit het hart van deze leiding aan te houden. Het betreft geen leiding die in de toekomst mogelijk onder de grond zal worden gebracht. Een eventuele uitkoop van in de nabijheid van de bovengrondse leiding gelegen woningen staat evenmin op het programma.

2.2.2 Krommeniedijk 112 achter

Het bestemmingsplan voorziet voor deze locatie in de bestemming Tuin, met de mogelijkheid om ter plaatse van de aanduiding 'erf' een schuur/berging voor huishoudelijk en aan tuin gerelateerd gebruik te bouwen.

Het betreft hier een perceel dat deel uitmaakt van de tuin behorend bij de woning Krommeniedijk 112. In het bestemmingsplan Krommeniedijk, zoals vastgesteld bij raadsbesluit van 29 november 2007 is de betreffende grond bestemd als Tuin. GS hebben goedkeuring aan dit plandeel onthouden, omdat de ter plaatse -vermoedelijk reeds in de 19e eeuw- gebouwde schuur/berging niet als zodanig positief is bestemd.

Op 14 mei 2013 is een onherroepelijke omgevingsvergunning verleend voor het vervangen van de desbetreffende berging. Zowel het bestendig gebruik de gronden als tuin, als de mogelijkheid van een bouwwerk zoals vergund, zijn positief bestemd.

2.2.3 Tracé hoogspanningsleiding

De bovengrondse hoogspanningsleiding die Krommeniedijk doorkruist is in het bestemmingsplan Krommeniedijk bestemd als een leiding van 380 kV met aan weerszijden een toetsingszone, met een breedte van 119 meter vanuit het hart van de leiding. Het betreft in werkelijkheid een leiding van 150 kV met aan weerszijden een bijbehorende zone van 25 meter breed.

Dit bestemmingsplan voorziet in aanpassing aan de juiste waarden en is voor het onderdeel hoogspanningsleiding te beschouwen als een partiële herziening van het bestemmingsplan Krommeniedijk. Dit geldt alleen voor het betreffende onderdeel van artikel 22, eerste lid, van de Voorschriften en voor de dubbelbestemming die als lijn op de plankaart is ingetekend. De voor de betreffende gronden geldende basisbestemmingen van het bestemmingsplan Krommeniedijk blijven onverminderd van kracht. Wat het tracé hoogspanningsleiding betreft voorziet dit bestemmingsplan derhalve in een partiële herziening van het bestemmingsplan Krommeniedijk.

Nieuwe bestemmingsplannen moeten voldoen aan de SVBP 2012. Conform deze standaard zijn de leiding en de bijbehorende zone op de verbeelding ingetekend en als zodanig bestemd. Deze vrijwaringszone dient ter bescherming van de veiligheid en het functioneren van de hoogspanningsverbinding. Er mag in beginsel niet worden gebouwd. Afwijking is mogelijk bij positief advies van de leidingbeheerder.

De stroom die door hoogspanningsleidingen loopt veroorzaakt een elektromagnetisch veld. De sterkte van dit veld is o.a. afhankelijk van de hoeveelheid stroom die wordt getransporteerd en de afstand tot de draden. Voor de maximale sterkte van een magnetisch veld zijn geen wettelijke normen. Het elektromagnetische veld dat rondom de hoogspanningsverbinding bestaat is wellicht schadelijk voor de gezondheid. Om schade door blootstelling aan bovengrondse hoogspanningsleidingen te voorkomen voeren het Rijk en de gemeente Zaanstad een voorzorgsbeleid uit. Op basis van dit voorzorgsprincipe wordt geen medewerking verleend aan nieuwe ontwikkelingen die voorzien in de nieuwe gevoelige bestemmingen als scholen, kinderdagverblijven en wonen binnen het 0,4 microtesla elektromagnetisch veld van de desbetreffende bovengrondse hoogspanningsleiding. Bij een leiding van 150 kV gaat het om een voorzorgszone met een breedte van 56 meter aan weerszijden vanuit het hart de verbinding. Het voorzorgsbeleid is hier niet van toepassing, omdat dit bestemmingsplan alleen betrekking heeft op de hoogspanningsleiding zelf en geen nieuwe gevoelige bestemmingen in de zone mogelijk maakt.

Tussen betrokken Ministers, parlement, gemeenten, provincies en eigenaren en beheerders van hoogspanningsverbindingen vindt overleg plaats over de mogelijkheden om bewoners te ontlasten van hoogspanningsverbindingen die over woongebieden lopen. Vooralsnog is de leiding die Krommeniedijk doorkruist geen leiding, die in de toekomst mogelijk onder de grond zal worden gebracht. Een eventuele uitkoop van in de nabijheid van de bovengrondse leiding gelegen woningen staat evenmin op het programma.

Hoofdstuk 3 Uitvoerbaarheid

3.1 Raadpleging en zienswijzen

Er is sprake van een bestemmingsplanwijziging van in planologisch opzicht ondergeschikt belang, waarbij geen herschikking van betrokken belangen als bedoeld in art. 3.1.1 Bro aan de orde is. Om die reden is afgezien van vooroverleg.


Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 1 oktober 2014 gedurende 6 weken zowel in digitale als in papieren vorm ter inzage gelegen. In de periode van terinzagelegging zijn drie zienswijzen ingediend.

De ingediende zienswijzen zijn behandeld in de Nota van Zienswijzen en hebben geleid tot enkele aanpassingen aan het voorliggende bestemmingspan. De Nota van Zienswijzen is als bijlage aan dit plan toegevoegd.

3.2 Financiële uitvoerbaarheid

Omdat dit bestemmingsplan uitsluitend voorziet in een regeling van planologisch ondergeschikt belang is afgezien van het opstellen van een planschaderisico-analyse. Voor de positief bestemde bouwmogelijkheden zijn reeds in een eerder stadium op grond van de Wabo vergunningen afgegeven. Het is niet aannemelijk dat eventuele planschade zodanig hoog zal zijn dat dit een belemmering zal vormen voor de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan.