Plan: | Eerste partiële herziening Achtersluispolder - Bedrijven Zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0479.STED3796BP-0301 |
Een drietal recente ontwikkelingen vormt de directe aanleiding voor deze herziening. Bij het in praktijk toepassen van het nieuwe bestemmingsplannen als toetsingskader is aan het licht gekomen dat enkele aanpassingen nodig zijn.
Het plangebied van deze herziening is gelijk aan het plangebied van de bestemmingsplannen Achtersluispolder en Bedrijven Zuid.
Deze partiële herziening bestaat uit alleen planregels die strekken tot enkele aanpassingen in de Planregels van bestemmingsplannen Achtersluispolder en Bedrijven Zuid en is voorzien van een toelichting. De verbeeldingen van deze bestemmingsplannen blijven ongewijzigd. De gewijzigde artikelen worden verwerkt in een geconsolideerde versie van beide sets planregels.
Voor het plangebied gelden de volgende bestemmingsplannen:
Het voorliggende bestemmingsplan behelst een partiële herziening van de planregels van deze twee bestemmingsplannen en is alleen bedoeld om die aanpassingen aan te brengen. De bestemmingsplannen Achtersluispolder en Bedrijven Zuid blijven voor het overige volledig van toepassing.
In hoofdstuk 2 worden de planregels aan de hand van de ontwikkelingen die tot de aanpassing hebben geleid nader toegelicht. In hoofdstuk 3 wordt ingegaan op de uitvoerbaarheid van deze herziening.
Deze partiële herziening heeft betrekking op drie verschillende aspecten:
De planregels die op deze ontwikkelingen betrekking hebben worden hieronder nader toegelicht. De planregels bevatten daarnaast een aantal door het Besluit ruimtelijke ordening verplicht voorgeschreven bepalingen. De volgorde van de artikelen is bepaald aan de hand van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012
Recentelijk is gebleken dat de binnenplanse afwijkingsregels voor Achtersluispolder en Westerspoor onvoldoende te weinig ruimte bieden om de uitbreidingswensen van daar gevestigde bedrijven te kunnen honoreren. Het gaat daarom om de hoogtebepaling in beide gebieden die verdere groei van economische activiteit belemmeren. Zowel op het zuidelijk deel van Westerspoor als op Achtersluispolder wordt een verruiming toegestaan met een afwijking van 10 meter om op deze wijze het bestaande bedrijfsleven te accommoderen.
Het betreft een afwijkingsmogelijkheid van ten hoogste 10 meter boven de toegestane maximale bouwhoogte. Daarmee kunnen, na afweging van bedrijfsbelangen en stedenbouwkundige uitgangspunten, bij binnenplanse afwijking groter bouwhoogten worden toegestaan. Een afwijkingsbevoegdheid van 10 meter is vrij fors, maar in overeenstemming met het karakter van een industriegebied en met de ligging ten opzichte van de omgeving van het plangebied. Voor het plangebied van het bestemmingsplan Bedrijven Zuid is de afwijkingsmogelijkheid beperkt tot het zuidelijk deel van Westerspoor, het gebied met grootschalige bedrijvigheid. Voor het gebied met kleinschalige bebouwing in Achtersluispolder blijft het uitgangspunt van het bestemmingsplan Achtersluispolder gelden: hoe groter de afstand tot de dijk, hoe groter de mogelijkheid om de afwijkingsmogelijkheid maximaal te benutten.
De verruimde afwijkingsmogelijkheid voor Westerspoor is opgenomen in artikel 3. Dit artikel wijzigt de planregels van bestemmingsplan Bedrijven Zuid. De afwijkingsmogelijkheid heeft alleen betrekking op in het zuidelijk deel van deelgebied Westerspoor. Het gaat om de locaties waar alleen bedrijven uit de zwaardere milieucategorieën zijn toegestaan. Dit betreft de plandelen met de bestemming Bedrijventerreinen-2. De aanpassing heeft daarom alleen betrekking op artikel 4 van de planregels van bestemmingsplan Bedrijven Zuid.
Voor Achtersluispolder is de verruiming opgenomen in artikel 6. De algemene regels van bestemmingsplan Achtersluispolder voorzien reeds in een afwijkingsmogelijkheid van de toegestane hoogte met een maximum van 5 meter. Artikel 6 voorziet in een aanpassing van deze bepaling.
De afwijkingsmogelijkheid heeft uitsluitend en alleen betrekking op de bouwhoogte. De bedrijfsvoering moeten blijven voldoen aan de eisen die gelden voor de bedrijfscategorie die ingevolge het vigerende bestemmingsplan Achtersluispolder dan wel Bedrijven Zuid maximaal op de desbetreffende locatie van vestiging is toegestaan. De verruiming van de hoogte zal dan ook geen invloed hebben op het milieu in de omgeving.
Ook de bestaande voorwaarden ten aanzien van parkeren en laden/lossen op eigen terrein blijven ongewijzigd van kracht.
Momenteel zijn er geen goede doorgaande fietsverbindingen tussen Amsterdam en Zaandam. In dit bestemmingsplan, en in het Amsterdamse bestemmingsplan Noorder IJplas, wordt de fiets- en wandelroute “Dam tot Dam” planologisch mogelijk gemaakt.
Het gebied langs het IJ en de Zaan is zowel nu als in de toekomst aan het veranderen. Een vliegwiel in deze ontwikkelingen is een recreatief fiets- en wandelpad dat een zeer gewenste verbinding kan vormen tussen de twee steden. Voor de trein en auto zijn al genoeg mogelijkheden, de oevers zouden de fietser de kortste route tussen Zaandam en Amsterdam kunnen bieden. Door het IJ en de Zaan opnieuw te betrekken bij de verbinding tussen de twee steden wordt niet alleen eer gedaan aan de historische waterverbinding, maar worden ook twee (groeiende) economieën met elkaar verbonden. De steden krijgen weer voorkanten aan hun rivier en er ontstaan verblijfsplekken aan het water. De nieuwe verbinding maakt het mogelijk om de samenhang (en de ruimtelijke kwaliteit van de Zaan en het IJ) fysiek te beleven.
De fietsroute is ontwikkeld door de gemeente Amsterdam (Dienst Infrastructuur, Verkeer en
Vervoer), gemeente Zaanstad en de stadsregio. Voor een deel is het fietspad al gerealiseerd en voor een deel is het nog in uitvoering/planvorming. Dit laatste geldt vooral voor het deel rondom de Noorder IJplas en de aansluiting tussen stadsdeel Noord en de Achtersluispolder.
Een belangrijke ontbrekende schakel is de brug over het Zijkanaal H. In dit bestemmingsplan wordt deze brug, voor zover gelegen op het grondgebied van Zaanstad, planologisch mogelijk gemaakt. Het oostelijk gedeelte van de brug, in de gemeente Amsterdam, is planologisch geregeld in bestemmingsplan Noorder IJplas dat inmiddels in werking is getreden.
Flora- en Fauna
Door de dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam is voor het Amsterdamse bestemmingsplan Noorder IJplas, waarvan het Zijkanaal H deel uitmaakt, een natuurtoets uitgevoerd. Daarin is aangegeven dat het gebied wordt gebruikt door diverse beschermde diersoorten, zoals enkele vleermuissoorten. Er worden geen ontwikkelingen mogelijk gemaakt die het leefgebied van de beschermde diersoorten kan aantasten. Een ontheffing van de Flora- en Faunawet alsmede nader onderzoek naar vleermuizen is niet aan de orde. Het rapport is opgenomen in de bijlagen bij de Toelichting van het bestemminingsplan Noorder IJplas.
Geluid
Aangezien dit onderdeel van het bestemmingsplan ziet op het mogelijk maken van een fiets- en wandelroute met brug en auto's niet aan de orde zijn, hoeft het niet getoetst te worden aan de Wet geluidhinder. Daarnaast zijn de effecten zo gering dat sprake is van een goede ruimtelijke ordening
Omgekeerd vormen andere geluidsbronnen, zoals het wegverkeerslawaai en het industrielawaai geen belemmering, omdat fiets- en wandelroutes geen geluidgevoelige objecten betreffen.
Overige milieuaspecten
De overige milieuaspecten (geur, luchtkwaliteit, externe veiligheid) worden niet (negatief) beïnvloed door de brug voor de fiets- en wandelroute.
Ten aanzien van de externe veiligheid heeft de brugverbinding zelfs een positief gevolg. In noodsituaties (bijvoorbeeld een grote brand) kan deze een belangrijke functie vervullen als vluchtroute. Momenteel is de situatie op dit punt niet optimaal.
De aanleg van een langzaam verkeerroute door de Noorder IJplas, over zijkanaal H en door de Achtersluispolder past binnen het regionale en gemeentelijke beleid en is dan ook opgenomen in (onder meer) het Ontwikkelingsplan ZaanIJ en de (regionale) Noordzeekanaalvisie.
Nautische aspecten
Het Zijkanaal H is een vaarweg met klassentoedeling CEMT Va (Vaarwegen in Nederland) en het is een ontsluitingswater voor zeil- en motorschepen volgens de beleidsvisie recreatietoervaart Nederland (BRTN 2008-2013). Het bestemmingsplan maakt een brug over de monding van het Zijkanaal H mogelijk. De brug mag er niet toe leiden dat er kwaliteitsverlies van de vaarweg optreedt. Een beweegbare brug is dus een logische optie. Voor het plaatsen van de brug is een vergunning van de vaarwegbeheerder nodig (Rijkswaterstaat).
Waterhuishoudkundige aspecten
Zijkanaal H is tevens afvoerkanaal van het poldergemaal de Waker van de Polder Oostzaan en de bouw en de aanwezigheid van een brug mag de afvoer van het watersurplus uit de Polder Oostzaan niet beïnvloeden. De aanleg van de brug zal daartoe ook niet leiden. Nabij de locatie van de brug liggen, binnen het bestemmingsplangebied, geen keringen of dijken.
Het vigerende bestemmingsplan Achtersluispolder voorziet niet in de benodigde brug over Zijkanaal H. Met artikel 4 wordt de aanleg van de ontbrekende schakel mogelijk gemaakt.
De Chopperclub Zaandam aan de Sluispolderweg 37 heeft daar al 20 jaar een plek gevonden. De locatie is destijds door de gemeente zelf aangewezen. Vanaf het begin is er dan ook een huurcontract tussen motorclub en gemeente Zaanstad. Tot dusverre is dit gebruik voor deze locatie niet in het bestemmingsplan opgenomen. Motorclub en de omringende bedrijvigheid rijden elkaar niet in de wielen. Er zijn geen stedenbouwkundige of andere belemmeringen om de motorclub positief te bestemmen. Gebruik van het perceel Sluispolderweg 37 als motorclub kan planologisch worden geregeld in de regels. Daarnaast blijft gebruik van het perceel als bedrijf mogelijk. Het positief bestemmen van de motorclub maakt het ook gemakkelijker om op te treden tegen illegale situaties, als deze zich zouden voordoen.
De benodigde aanpassing is opgenomen in artikel 2.
Zoals hiervoor is aangegeven, voorziet dit plan alleen in ondergeschikte aanpassingen.
Er is daarom sprake van een bestemmingsplanwijziging van in planologisch opzicht ondergeschikt belang, waarbij geen herschikking van betrokken belangen als bedoeld in art.3.1.1 Bro aan de orde is. Om die reden is afgezien van vooroverleg.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 30 mei 2014 gedurende 6 weken zowel in digitale als in papieren vorm ter inzage gelegen. In de periode van terinzagelegging is één zienswijze ingediend.
Zienswijze Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat
Samenvatting:
Rijkswaterstaat West-Nederland is zowel waterbeheerder als vaarwegbeheerder van het in het plangebied gelegen Noordzeekanaal en Zijkanaal H, en als zodanig verantwoordelijk voor een veilig en vlot scheepvaartbeheer. Voor de geplande fietsersbrug over Zijkanaal H is een waterwetvergunning nodig. Rijkswaterstaat heeft geen bezwaar tegen de aanleg van deze brug maar wel dient er aan een aantal voorwaarden te worden voldaan ten aanzien van de doorvaart en de aanlanding van de geplande brug. Verzocht wordt om met Rijkswaterstaat in overleg te treden om deze voorwaarden te bespreken en te verwerken in het vervolg van de planvorming.
Reactie:
De gemeente onderkent de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat voor een goede doorvaart en zal het gevraagde overleg voeren.
Naast de zienswijze van Rijkswaterstaat, is door gedeputeerde staten van Noord-Holland bij brief van 17 juni 2014 een reactie gezonden. Daarin wordt geconcludeerd dat de beoogde partiële herziening niet in strijd is met de provinciale verordening, zodat de provincie geen aanleiding ziet om een zienswijze in te dienen.
Omdat deze partiële herziening uitsluitend voorziet in een paar ondergeschikte aanpassingen van bestaande bestemmingsplannen is afgezien van het opstellen van een planschaderisicoanalyse. Het is niet aannemelijk dat eventuele planschade zodanig hoog zal zijn dat dit een belemmering zal vormen voor de uitvoerbaarheid van deze partieel herziening of van de bestemmingsplannen Achtersluispolder of Bedrijven Zuid.
De aanleg van een doorgaand fiets- en wandelpad valt binnen het gemeentelijke beleid van Zaanstad en Amsterdam en ook binnen het regionale beleid. Amsterdam heeft reeds subsidie gevraagd en ontvangen. Zaanstad komt eveneens voor subsidie in aanmerking. De economische uitvoerbaarheid van het plan is daarmee verzekerd.