Plan: | Zaans Medisch Centrum |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0479.STED3779BP-0301 |
De Nederlandse wet- en regelgeving voor luchtkwaliteit in de buitenlucht vloeit voort uit titel 5.2 van de Wet milieubeheer (Stb. 2007, 434) (Wm). Deze wet is op 15 november 2007 in werking getreden en is de Nederlandse implementatie van de EU-richtlijn voor luchtkwaliteit. In de wet zijn de (Europese) normen voor concentraties van luchtverontreinigende stoffen in de buitenlucht vastgelegd.
De Wm biedt de volgende grondslagen voor de onderbouwing dat een plan voldoet aan de wet- en regelgeving voor luchtkwaliteit:
Wanneer een plan voldoet aan één van bovenstaande grondslagen, kan het wat luchtkwaliteit betreft doorgang vinden.
Projecten die 'niet in betekenende mate bijdragen' aan de luchtverontreiniging, hoeven volgens de Wm niet meer afzonderlijk getoetst te worden aan de grenswaarden voor de buitenlucht. Het Besluit NIBM omschrijft het begrip 'NIBM' nader: "een project dat minder dan 3% van de grenswaarden bijdraagt". Dit komt overeen met 1,2 microgram/m³ voor fijn stof en NO2. Voor woningbouw ligt de 3%-grens op 1.500 woningen. Zorgvoorzieningen vallen niet onder het Besluit NIBM. Derhalve is onderzoek naar luchtkwaliteit noodzakelijk.
Een ziekenhuis is niet aangewezen als gevoelige bestemming in het Besluit gevoelige bestemmingen; woningen daarentegen wel.
De veranderingen waarvan de effecten in het kader van dit onderzoek worden beschouwd zijn:
Emissies als gevolg van de uitbreiding van het Zaans Medisch Centrum zijn onder te verdelen naar emissies afkomstig uit de gebouwen (zoals installaties) en emissies als gevolg van ontwikkelingen in het verkeer.
Gebouwen
In het nieuwe ziekenhuis worden ook nieuwe stookinstallaties geplaatst, de cv-ketels en stoomketels die nu op de markt zijn hebben grote technologische verbeteringen ondergaan ten opzichte van de huidige machines uit de jaren '80 en '90 die in het huidige ziekenhuis gebruikt worden. Daardoor neemt het aardgasgebruik in de nieuwe situatie sterk af.
Uit de berekeningen volgt dat de NOx-emissies ten gevolge van de stookinstallaties in de nieuwe situatie afnemen ten opzichte van de huidige situatie.
Verkeer
Bij de effecten van verkeer op de luchtkwaliteit is gekeken naar de concentraties NO2 en PM10 in het jaar 2017 en is getoetst of de concentraties binnen de geldende grenswaarden vallen van de Wet milieubeheer (Wm). Bij de berekening is het model CARII, versie 11.0 toegepast, waarbij de autonome situatie (zonder nieuwbouw van het ziekenhuis) in 2017 (bovenste tabel) is vergeleken met de situatie waarbij het ziekenhuis vernieuwd is in 2017 (onderste tabel).
Uit bovenstaande tabellen blijkt dat de grenswaarde ook met de uitbreiding van het Zaans Medisch Centrum nergens in het gebied wordt overschreden. Hiermee voldoet het plan aan de eisen uit de Wm. Voor het jaar 2020 zal de luchtkwaliteit, als gevolg van verkeer, verbeteren als gevolg van toekomstige ontwikkelingen (schonere auto's) in de vervoersector. Het aantal overschrijdingen van de 24-uurs grenswaarde zal daarmee ook dalen.
Conclusies
Uit de resultaten blijkt dat de verkeerstoenamen in het jaar 2017, als gevolg van de realisatie van het Zaans Medisch Centrum, niet leiden tot overschrijding van de grenswaarden uit de Wm. De ontwikkeling van het Zaans Medisch Centrum voldoet aan art. 5.16 lid 1 sub a van de Wm.
De emissies uit de gebouwen van het Zaans Medisch Centrum nemen af ten opzichte van de huidige situatie. De ontwikkeling van het Zaans Medisch Centrum heeft daarmee geen negatief effect op de instandhoudingsdoelstellingen van de Natura-2000 gebieden nabij Zaandam.
Het aspect luchtkwaliteit speelt dus geen belemmerende rol in dit bestemmingsplan.