direct naar inhoud van 2.4 Infrastructuur
Plan: Zaans Medisch Centrum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3779BP-0301

2.4 Infrastructuur

2.4.1 Verkeer
2.4.1.1 Ontsluiting

Het terrein van het Zaans Medisch Centrum is onderdeel van de stedelijke knooppunten Kogerveld - Koog aan de Zaan en is gelegen in de Rosmolenbuurt. In de huidige situatie wordt het grootste gedeelte van het verkeer in het plangebied ontsloten via het kruispunt tussen de Heijermansstraat en de Koningin Julianaweg. Beide wegen zijn gecategoriseerd als gebiedsontsluitingsweg B binnen de bebouwde kom, de overige wegen in het plangebied zijn erftoegangswegen. Via de Heijermansstraat gaat het verkeer in de zuidelijke richting naar het centrum van Zaandam en in de noordelijke richting via de Prins Bernhard rotonde richting de A7 en A8 of naar andere gebieden in de omgeving.

afbeelding "i_NL.IMRO.0479.STED3779BP-0301_0004.png"

Bestaande ontsluitingsstructuur Zaans Medisch Centrum (bron: Masterplan, OeverZaaijer, januari 2013)

Daarnaast heeft het plangebied ook een directe aansluiting met de A7. Dit is alleen een oprit, waardoor verkeer het plangebied kan verlaten. Deze oprit is aangesloten op de Koningin Julianaweg.


Tot slot heeft het plangebied ook nog twee ontsluitingen via erftoegangswegen. Beide liggen in het oosten van het plangebied. De één gaat onder de A7 door richting het noorden. De ander gaat over de Gouw richting de wijk het Hoornse Veld. Via de laatste ontsluiting komt ook veel verkeer dat vanuit de woonwijk richting de A7 moet het plangebied in.

2.4.1.2 Doorstroming

De infrastructuur rondom het plangebied staat onder druk. De Prins Bernhardrotonde ten noordwesten van het plangebied wordt gezien als een knelpunt voor de doorstroming. De complexe vormgeving van de rotonde, de hoge intensiteiten en de korte afstand op de nabijgelegen kruispunten maken dit kruispunt in de huidige verkeerssituatie tot een knelpunt. De verwachting is dat de Prins Bernhardrotonde bij een autonome toename van verkeer na 2015 overbelast zal raken (ZVVP, 2009). Bij autonome groei kan voor een goede afwikkeling worden volstaan met één extra rijstrook op de toeleidende weg vanuit het noorden naar de rotonde (de Heijermansstraat) en een extra rijstrook vanaf de rotonde richting de Heijermansstraat noord. Aangezien het grootste gedeelte van het verkeer vanuit het plangebied via het kruispunt op de Heijermansstraat in verbinding staat met de Prins Bernhardrotonde, is het van groot belang voor de doorstroming in het plangebied dat de doorstroming op de rotonde goed is.

Momenteel is de gemeente Zaanstad bezig met een studie naar het verbeteren van de doorstroming op dit kruispunt.

2.4.1.3 Snelheid

De Koningin Julianaweg is gecategoriseerd als gebiedsontsluitingsweg B binnen de bebouwde kom en heeft een maximumsnelheid van 50 km/u. De overige wegen in het plangebied, Th.A. van Loosbroekweg, Koningin Julianaplein en de A.P.Buijsweg, zijn gecategoriseerd als erftoegangsweg. Op deze wegen geldt een maximumsnelheid van 30 km/u.

2.4.1.4 Parkeren

Parkeren is in het plangebied mogelijk op drie verschillende locaties. Twee daarvan zijn de grote parkeerterreinen van het ziekenhuis aan de Th.A. van Loosbroekweg en aan het Koningin Julianaplein.

afbeelding "i_NL.IMRO.0479.STED3779BP-0301_0005.png"

Bestaande parkeerterreinen bij het Zaans Medisch Centrum (bron: Masterplan, OeverZaaijer, januari 2013)

Op deze terreinen geldt betaald parkeren. Het eerste half uur mag er gratis geparkeerd worden, het tweede half uur kost één euro, vervolgens kost het parkeren één euro per uur tot een maximum van vijf euro per dag. Direct buiten het plangebied kan op het (eigen) terrein van de McDonalds gratis geparkeerd worden.

2.4.1.5 Openbaar vervoer

In het plangebied ligt een bushalte aan de Th.A. van Loosbroekweg. Hier halteren de stadslijnen 63 (Assendelft - Zaandam Kalf) en 64 (Zaandam Kogerveld - Zaandijk Rooswijk) en streeklijnen 391 (Amsterdam CS - Zaandam Zaanse Schans) en 395 (Amsterdam Station Sloterdijk - Wormerland). De stations Zaandam en Zaandam Kogerveld zijn met deze lijnen bereikbaar. Voor de bussen is in het plangebied een eigen aansluiting op de Heijermansstraat richting het zuiden aanwezig. Hierdoor kan het busverkeer ongehinderd en met voorrang invoegen op de Heijermansstraat. Voor het busverkeer richting het noorden is een apart opstelvak op het kruispunt tussen de Heijermansstraat en de Koningin Julianaweg aanwezig, zodat het busverkeer ook hier voorrang kan krijgen op het overige verkeer.

2.4.1.6 Langzaam verkeer

Door het plangebied lopen twee fietsroutes. De ene route loopt parallel aan de Koningin Julianaweg en verbindt de woonwijk Hoornse Veld met de Heijermansstraat. De tweede route, ten oosten van de Heijermansstraat, betreft een fietspad dat in twee richtingen bereden kan worden. Deze route verbindt het noorden van Zaandam met het zuiden.

In de visie 'Zaandam Zuidoost' is een versterking van de fietsrelatie in oost-westrichting opgenomen. Een deel van dit programma is gerealiseerd door middel van een nieuwe brug tussen de Hoogaarslaan en de fietsroute langs de Gouw. De Prins Bernhardweg en de A8 vormen belemmeringen in de noord-zuid richting voor het langzaam verkeer.

Voor de voetgangers liggen naast alle erftoegangswegen in het plangebied trottoirs. Het oversteken van de Koningin Julianaweg is gefaciliteerd met geregelde oversteken.

2.4.2 Ondergrondse infrastructuur

In het plangebied liggen in de grond netwerken van kabels en leidingen voor water, elektriciteit, gas, telecommunicatie, televisie, riolering, drainage en afvalwatertransport. Bij deze kabel- en leidingnetwerken behoren onder- en bovengrondse installaties en bouwwerken zoals transformatorhuisjes, gasreduceerstations, pompstations, schakelhuisjes, duikers, bemalinginstallaties, gemaalgebouwtjes, huisjes voor telecom apparatuur, antennes op gebouwen of in de openbare ruimte, kasten voor elektriciteit, verlichting, televisie, telecommunicatie en verkeer, brandkranen, putten voor wateraansluitingen en afsluiters en kranen. De kabels, leidingen, installaties en bouwwerken zijn eigendom van de kabel- en leiding beheerders (KLB).


In het plangebied liggen diverse kabels & leidingen. In onderstaand overzicht is opgenomen welke kabels en leidingen het betreft en bij wie deze in beheer zijn.

Beheerder   Type  
Liander   elektriciteit middenspanning (10kV), laagspanning (220V-380V), gas hoge druk (8 bar), gas lage druk, telecom voor communicatie tussen gasstations  
Liandon   elektriciteit, hoogspanning (50kV)  
PWN   waterleiding, transportleidingen, distributieleiding, brandkranen  
KPN   telecommunicatie, koper kabels , glasvezelkabels  
KPN   straalpaden van de zenders  
UPC   telecommunicatie, glasvezel- en coaxkabels  
Tele2   telecommunicatie en glasvezelkabels  
BT Nederland   telecommunicatie en glasvezelkabels  
Eurofiber   telecommunicatie en glasvezelkabels  
GNM Europa bv   telecommunicatie en glasvezelkabels  
Gemeente Zaanstad   openbare verlichting, electriciteit  
Gemeente Zaanstad   verkeersregelinstallatie, telecommunicatie glas&koper  
Gemeente Zaanstad   riolering, betonnen buizen (vrij verval), persleidingen kunststof en drainage leidingen bij het riool  
Hoogheemraadschap   afvalwatertransportleidingen  
T-Mobile, Vodafone, KPN, Tele2, Ziggo   kabels&leidingen en antennemasten voor mobiele telecommunicatie  

Bij ontwikkelingen binnen een plangebied worden door de gemeente voorwaarden gesteld aan bouwers en ontwikkelaars met betrekking tot de ruimtereservering voor ondergrondse en bovengrondse kabel en leidingvoorzieningen. De standaard kabel & leiding dwarsprofielen en regels bij aanleg staan in de "Standaard details "en de "technische voorwaarden" van de gemeente. Het is gewenst dat bij de ruimtereserveringen voor de verkeersbestemmingen en bouwplannen rekening wordt gehouden met deze standaard kabel & leiding dwarsprofielen.

Daarnaast is het wenselijk om op de verbeelding de aardgastransportleidingen met een bedrijfsdruk hoger dan 8 bar, inclusief de inventarisatie afstand, aan te geven. Hier is voor gekozen, omdat bij deze leidingen onderzoek moet worden verricht in het kader van externe veiligheid. Indien een bouwinitiatief binnen de inventarisatie afstand is geprojecteerd, dan moet onderzoek naar plaatsgebonden en externe veiligheid worden verricht.

In het plangebied zijn echter geen aardgastransportleidingen aanwezig met een druk hoger dan 8 bar.