direct naar inhoud van 7.3 Waterstructuur
Plan: Zaandam Noord
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3773BP-0401

7.3 Waterstructuur

Het bestemmingsplangebied ligt in verschillende waterhuishoudkundige eenheden. Deze zijn:

  • de Polder Oostzaan;
  • de Schermerboezem en
  • de Kalverpolder.

Het overgrote deel van het bestemmingsplangebied ligt in de Polder Oostzaan. Het waterpeil in deze polder is NAP-1,45 m. Bij de realisatie van de wijken 't Kalf en Kogerveld is de oorspronkelijke waterstructuur gehandhaafd (Gouw) en zijn nieuwe watergangen gegraven. Ook in het parkgebied is de oude waterstructuur nog aanwezig maar ligt ook de Jagersplas. Deze plas is ontstaan door zandwinning.

De Zaan, de Poel en de Braaksloot horen waterhuishoudkundig gezien bij de Schermerboezem. Het industriegebied nabij de D. Sonoyweg en het eiland de Hemmes vallen binnen dit deelgebied.

Op de Schermerboezem loost een groot deel van de polders in Noord-Holland. Via de Schermerboezem wordt het watersurplus van deze polder bij de Den Helder geloosd op de Noordzee en bij de sluis in Zaandam op het Noordzeekanaal. Het waterpeil in de Schermerboezem wordt gehandhaafd op NAP-0,50m.

De sportvelden nabij de D. Sonoyweg liggen in de Kalverpolder. Het waterpeil in deze polder wordt gehandhaafd op NAP-1,17m.

De poldergemalen van de genoemde polder liggen buiten het bestemmingsplangebied. De verschillende waterhuishoudkundige eenheden worden gescheiden door dijken.