direct naar inhoud van 6.8 Bodemkwaliteit
Plan: Zaandam Noord
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3773BP-0401

6.8 Bodemkwaliteit

De gemeente is verdeeld in zones van vergelijkbare bodemkwaliteit. Deze zijn opgenomen in een bodemkwaliteitskaart. Binnen het plangebied zijn vier zones van toepassing voor zowel boven- als ondergrond. Hieronder volgt een beschrijving van de gemiddelde bodemkwaliteit van de bovengrond (tot 0,5 meter beneden maaiveld).

Het plangebied Zaandam Noord valt binnen de zone B2, B3, B4 en B5. Deze gebieden hebben de kwaliteit 'industrie' en 'wonen' (figuur 3a en 3b. Bodemkwaliteitskaart). De zones zijn licht tot matig verontreinigd met zware metalen, PAK, PCB's en minerale olie. Plaatselijk kunnen echter ook sterke verontreinigingen met deze stoffen en PCB's voorkomen. De kwaliteit van deze zones verschilt onderling wel. Ter plaatse van zone B3 en B4, de wijk Kogerveld en een deel van de Slachthuisbuurt, is de kwaliteit 'wonen' terwijl deze in de rest van het plangebied 'industrie' is. De meest actuele versie van de bodemkwaliteitskaart, de bodemfunctiekaart en de toepassingskaart is op de website van de gemeente Zaanstad gepubliceerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0479.STED3773BP-0401_0022.jpg"

Figuur: Bodemkwaliteitskaart met zones

Indien binnen het plangebied grond wordt toegevoegd, bijvoorbeeld voor ophoging, aanvulling, versteviging, demping en bouwrijp maken, moet deze grond een bepaalde kwaliteit hebben. De minimale kwaliteit van de toe te passen grond is afhankelijk van de locatie waar de grond voor wordt toegepast. Er dient een dubbele toets uitgevoerd te worden. Er moet beoordeeld worden in welke bodemkwaliteitszone en in welke bodemfunctiezone de locatie valt. De strengste eis (meest schone zone) geldt vervolgens als toepassingseis.

In de huidige situatie geldt dat binnen het plangebied grond mag worden toegepast die voldoet aan de kwaliteit 'wonen' of 'achtergrondwaarde'. Uitzonderingen hierop zijn het noordelijkste stukje van de Oostzijde en het begin van 't Kalf, de Hemmes en een stuk aan de D. Sonoyweg ten noorden van de Poel, waarop grond mag worden toegepast die voldoet aan de kwaliteit 'industrie'.

Op basis van de aanwezige informatie leveren de verontreinigingen die in het plangebied aanwezig zijn, geen humane, ecologische of verspreidingsrisico's op of worden deze beheerst. Daarom is het niet noodzakelijk deze verontreinigingen bij het huidige gebruik te saneren. Op basis van deze informatie blijkt dat de huidige bodemkwaliteit geschikt is voor de bestaande functies. Er bestaat in de huidige situatie geen aanleiding tot het uitvoeren van aanvullend bodemonderzoek of sanerende maatregelen.

Voor de nieuwe gevoelige ontwikkelingen is een bodemonderzoek vereist. In geval van de aanvraag van een bouwvergunning, grondverzet of een bestemmingswijziging kan het echter wel noodzakelijk zijn aanvullend onderzoek of sanerende maatregelen uit te voeren. Dit moet dan per geval beoordeeld worden. Bij een bestemmingswijziging moet de kwaliteit van de grond in de nieuwe bestemming voldoen aan de maximale waarden die horen bij de functie volgens de bodemfunctiekaart op de betreffende locatie.