direct naar inhoud van 6.11 Bedrijven en milieuzonering
Plan: Zaandam Noord
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3773BP-0401

6.11 Bedrijven en milieuzonering

Het plangebied Zaandam Noord bestaat uit woongebieden, functiemengingsgebieden en bedrijfsterreinen. Daarnaast bevindt in het plangebied een rustig natuurgebied “Jagersveld”.

Binnen het plangebied is de staat van bedrijfsactiviteiten – “functiemenging”, de staat van bedrijfsactiviteiten – “bedrijventerreinen” van toepassing. Binnen de woongebieden en functiemengingsgebieden is de staat van bedrijfsactiviteiten – “functiemenging” van toepassing. Binnen de bedrijventerreinen is de staat van bedrijfsactiviteiten – “bedrijventerreinen” van toepassing.

In de woongebieden worden in principe geen bedrijven toegelaten. Uitzondering hierop zijn kleine bedrijven aan huis met een zeer geringe milieubelasting. Daarom zijn categorie A bedrijven uit de Staat van bedrijfsactiviteiten – “functiemengingsgebieden” binnen de woongebieden in de regel algemeen toelaatbaar om toch lichte, huisgebonden, bedrijvigheid (zoals kapper aan huis, schoonheidspecialist, kantoor en dergelijke) mogelijk te maken.

In functiemengingsgebieden wordt niet gewerkt met richtafstanden. De activiteiten in functiemengings-gebieden verschillen in het algemeen qua aard en schaal sterk van de activiteiten op een bedrijventerrein.

Daarom is de toelaatbaarheid van bedrijven en bedrijfsactiviteiten in deze gebieden gekoppeld aan de SvB “functiemenging”. De SvB “functiemenging” is gebaseerd op de voorbeeld Staat uit bijlage 4 van de VNG brochure "Bedrijven en milieuzonering" uitgave 2009. Hierin zijn de activiteiten die niet passen in de functiemeningsgebieden weggelaten. In deze systematiek zijn namelijk bedrijven opgenomen die vergelijkbaar zijn met bedrijven tot en met maximaal categorie 3.1 van de staat van bedrijfsactiviteiten- “bedrijfsterreinen”.

Binnen de functiemengingsgebieden zijn bedrijven uit categorie A en B1 van de SvB “functiemenging” in de regel algemeen toelaatbaar. Categorie B2 is toelaatbaar, indien de functie bouwkundig afgescheiden is van woningen en andere gevoelige functies. Categorie C is toelaatbaar indien gelegen langs een hoofdweg en bouwkundig afgescheiden van woningen en andere gevoelige functies.

Voor de milieuzonering binnen het bedrijventerrein wordt gewerkt met richtafstanden. De toelaatbaarheid van bedrijven en bedrijfsactiviteiten binnen de bedrijfsterreinen oftewel werkgebieden in het plangebied is gekoppeld aan de "Staat van bedrijfsactiviteiten - “bedrijventerreinen”, welke gebaseerd is op bijlage 3 van de VNG brochure "Bedrijven en milieuzonering" uitgave 2009. Hierin zijn de activiteiten die niet passen op een bedrijfsterrein weggelaten.

Binnen het bedrijfsterrein aan weerszijden van Paltrokstraat en het bedrijfsterrein aan weerszijden van de Jonge Abrahamstraat zijn bedrijven of bedrijfsactiviteiten tot maximaal uit categorie 3.1 van de Staat van bedrijfsactiviteiten- “bedrijventerreinen”, in de regel algemeen toelaatbaar beschouwd. De bedrijven met een hogere milieucategorie krijgen een maatbestemming.

Voor het bedrijfsterrein Poeldijk is gekozen voor inwaartse milieuzonering in plaats van het conserverend bestemmen van de bedrijfslocaties. Als gevolg van de inwaartse milieuzonering is de algemene toelaatbaarheid per bedrijfslocatie op basis van de milieucategorie als volgt vastgesteld.

• In het gebied ten oosten van het bedrijfsterrein, direct grenzend aan de plangrens, bevinden zich woningen. Vanwege woningen aan de Haaldersbroek wordt voor de strook dicht bij de plangrens, een bestemming categorie 2 toegekend. De categorie 2 bedrijfsactiviteiten spelen een ondergeschikte rol, zowel op het gebied van geluidshinder als ten aanzien van andere milieuaspecten. In dat opzicht is het logisch om categorie 2 hier toe te staan. In het gebied naast de strook voor categorie 2 bedrijven wordt een bestemming voor categorie 3.1 toegekend. De daar voorkomende bedrijven met een hogere milieucategorie krijgen een maatbestemming;

• In het gebied ten westen van het bedrijfsterrein Poeldijk, dicht bij de molen, wordt een bestemming voor maximaal categorie 3.1 bedrijfsactiviteiten toegekend;

• Aan de strook midden in wordt een bestemming voor bedrijven met een milieucategorie 3.2 toegekend. Bedrijven met een hogere milieucategorie krijgen een maatbestemming;

Binnen de bedrijfsterreinen zijn landbouwactiviteiten, detailhandelsactiviteiten, horeca activiteiten, onderwijsactiviteiten, kinderdagverblijven, woonbestemmingen (exclusief bestaande bedrijfswoningen) niet toelaatbaar.

Verder, voor het gehele plangebied, geldt dat de vestiging van nieuwe vuurwerkbedrijven en bedrijven die vallen onder het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) of het Inrichtingen vergunningenbesluit (Wgh-inrichtingen) zijn uitgesloten. Deze bedrijven passen niet in het plangebied Zaandam Noord dat grotendeels bestaat uit gevoelige en kwetsbare bestemmingen. Binnen het plangebied zijn dergelijke bedrijven niet aanwezig.

Er is een inventarisatie uitgevoerd naar de bestaande bedrijven binnen het plangebied. Uit de beoordeling van de gevestigde bedrijven binnen de bedrijfsterreinen blijkt dat 16 bedrijven, op basis van de Staat van bedrijfsactiviteiten – “bedrijfsterreinen” niet passen binnen de algemeen toelaatbare milieucategorieën op de betreffende locaties. Deze bedrijven krijgen een aparte functieaanduiding (ook wel maatbestemming genoemd). Dit betekent dat, indien het bestaande bedrijf ophoudt te bestaan, alleen een soortgelijk bedrijf of een bedrijf dat past binnen de algemene toelaatbaarheid op die plek kan worden toegelaten. De bedrijven die niet passen binnen het algemeen toelaatbare milieucategorie voor het betreffende gebied zijn op basis van hun actuele milieuvergunning handhaafbaar op de betreffende locatie. De overige bestaande bedrijven zijn in het plangebied toelaatbaar.

Uit de beoordeling van de gevestigde bedrijven binnen de functiemengingsgebieden en woongebieden blijkt dat 3 bedrijven, op basis van de Staat van bedrijfsactiviteiten – “functiemengingsgebieden” niet passen binnen het plangebied. Deze bedrijven krijgen een aparte functieaanduiding (ook wel maatbestemming genoemd). De overige bestaande bedrijven zijn in het plangebied toelaatbaar, namelijk passend binnen de algemeen toelaatbare milieucategorie die ter plaatse geldt.