direct naar inhoud van 6.10 Natuurwaarden en Flora- en Faunawet
Plan: Zaandam Noord
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3773BP-0401

6.10 Natuurwaarden en Flora- en Faunawet

Naar aanleiding van het bestemmingsplan en de nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in het plangebied is een onderzoek naar de aanwezig natuurwaarden uitgevoerd. Het doel van het onderzoek is het opsporen van strijdigheden van de voorgenomen ruimtelijke ontwikkelingen met de Flora- en faunawet, EHS en/of de Natuurbeschermingswet 1998 en het bepalen of een aanvraag van een ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet noodzakelijk is. Het zogenaamde quickscan onderzoek is gebaseerd op de bureaustudie en het terreinbezoek naar de (mogelijke) aanwezigheid van beschermde soorten. Het onderzoeksrapport van d.d. 26 maart 2013 is als bijlage 1I bij het milieuonderzoek toegevoegd.

Uit het onderzoek blijkt dat er binnen het plangebied Zaandam Noord geen Natura 2000-gebieden liggen. Ook heeft de Nederlandse regering geen delen van het plangebied aangewezen als natuurmonument. Het plangebied ligt wel in de buurt van Natura 2000-gebied 'Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld en Twiske' en “Wormer- en Jisperveld/Kalverpolder”.

De nieuwe ontwikkelingen in het plangebied hebben geen negatieve effecten op de Natura 2000-gebieden 'Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld en Twiske' en “Wormer- en Jisperveld/Kalverpolder”.

Uit het onderzoek blijkt dat een deel van het plangebied Zaandam Noord, de Jagersveld (Jagersplas en omgeving), onderdeel van de ecologische hoofdstructuur uitmaakt. Dit gebied wordt in het bestemmingsplan beschermd tegen ongewenste ontwikkelingen met de dubbelbestemming Waarde-Ecologie. Binnen het plangebied liggen de potentiële ontwikkelingslocaties buiten de ecologische hoofdstructuur.

• Potentiële ontwikkelingsgebieden binnen het plangebied

Binnen het plangebied zijn de ontwikkellocatie op de Hemmes, de locatie ‘t Kalf 21-27 en de Slachthuisbuurt worden gezien als potentiële ontwikkelingsgebied. Op de locaties “de Hemmes” en Kalf 21-27 zal de huidige bedrijfsbestemming worden omgezet naar woonbestemming. De locatie op de Hemmes is momenteel een braakliggend terrein. Op de locatie Kalf 21-27 bevinden zich diverse bedrijfspanden en twee woningen. Deze gebouwen zullen ten behoeve van de nieuwbouw worden gesloopt. De slachthuisbuurt zal te zijner tijd worden getransformeerd naar een eigentijds woon- en werkgebied. Binnen dit gebied zijn momenteel nog geen plannen bekend. In de onderstaande figuur wordt de ligging van de ontwikkellocaties binnen het plangebied weergegeven. Hieruit blijkt dat alle drie locaties aan de Zaan grenzen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0479.STED3773BP-0401_0023.jpg"

Figuur: Potentiële ontwikkelgebieden binnen het plangebied

Uit het onderzoek blijkt dat op de locatie van de potentiële ontwikkelingsgebieden in beperkte mate beschermde flora en fauna aanwezig is. Er is bij voorbaat niet uit te sluiten dat er verblijfplaatsen van strikt beschermde vleermuizen in verschillende potentiële ontwikkelingsgebieden voorkomen. Dit geldt eveneens voor de aanwezigheid van jaarrond beschermde broedplaatsen van de Huismus, Gierzwaluw of roofvogels. Om de aanwezigheid van deze soorten in beeld te krijgen is op de potentiële ontwikkelingslocatie aan De Hemmes, Kalf 21-27 en de Slachthuisbuurt te zijner tijd nader onderzoek nodig.

Wanneer de ontwikkelingen op deze locaties concrete vorm krijgen, moeten er aanvullende vervolg onderzoeken worden uitgevoerd. Als blijkt dat functioneel leefgebied van de Huismus of vleermuizen wordt aangetast of verstoord door de planontwikkeling, is het opstellen van een mitigatieplan noodzakelijk. Dit dient ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de Dienst Regelingen van het Ministerie van EZ om er zeker van te zijn dat de juiste procedures worden gevolgd. In de eventuele wijzigingsbevoegdheid voor ruimtelijke plannen op de potentiële ontwikkelingsgebieden is dit als voorwaarde opgenomen.

Hieronder wordt per locatie aangegeven, welke aanvullende onderzoeken moeten worden uitgevoerd.

  • De Hemmes: op het braakliggende terrein komt mogelijk de Rietorchis voor. In het voorjaar kan met een inventarisatie de aanwezigheid of afwezigheid van de Rietorchis worden aangetoond. Daarnaast is mogelijk langs de versteende oevers van De Hemmes de rivierdonderpad (beschermde vissoort) aanwezig. afhankelijk van de ontwikkelingen in en aan de wateren is nader onderzoek naar beschermde vissen noodzakelijk.
  • Locatie Kalf 21-27: De te slopen gebouwen moeten onderzocht worden op verblijfplaatsen van vleermuizen.
  • De Slachthuisbuurt: de gehele stadswijk is geschikt leefgebied voor vleermuizen, huismussen en mogelijk ook voor gierzwaluwen. Afhankelijk van de beoogde ontwikkeling in dit gebied is nader onderzoek naar gebouwbewonende vleermuizen, de aanwezigheid van Gierzwaluwen en huismus (dit hangt samen met sloop van gebouwen).

Indien de hiervoor genoemde flora of fauna wordt aangetroffen, zijn in beginsel maatregelen mogelijk om de effecten weg te nemen en te compenseren, zodat mag worden aangenomen dat ontheffing in het kader van de Flora en faunawet wordt verleend.