direct naar inhoud van 4.3 Ontwikkelingen
Plan: Kerkbuurt Westzaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3759BP-0301

4.3 Ontwikkelingen

In dit hoofdstuk zijn de aandachtspunten die betrekking hebben op locaties waar verandering van functies mogelijk c.q. gewenst zijn opgenomen. Per ontwikkellocatie is aangegeven welke ontwikkeling ter plaatse mogelijk c.q. gewenst is.

4.3.1 Zeilenmakersstraat

De Zeilenmakersstraat is momenteel een kleinschalig bedrijventerrein. Muziekhandel de Witte is echter het enige bedrijf dat op dit moment nog daadwerkelijk in bedrijf is. De overige panden staan al diverse jaren leeg. Deze leegstand heeft ervoor gezorgd dat de panden aan het verpauperen zijn.

Al sinds de totstandkoming van bestemmingsplan "Kerkbuurt en omgeving" is er sprake van een mogelijke transformatie naar woningbouw van de Zeilenmakersstraat. Om diverse redenen is dit niet tot stand gekomen. Het tij is echter gekeerd. De huidige projectontwikkelaar, die de gronden voor een groot deel in eigendom heeft, heeft gedurende de loop van de bestemmingsplanprocedure diverse gesprekken gehad met de gemeente over de mogelijkheden van de genoemde transformatie. Naar aanleiding van deze gesprekken lijkt het licht voor de transformatie eindelijk op groen te gaan.

Gedurende de loop van de procedure van onderhavig bestemmingsplan zijn de plannen voor de transformatie behoorlijk uitgekristalliseerd. Definitief (in de zin van een verleende bouwvergunning) zijn de plannen echter nog niet. Met dit in gedachten is dan ook gekozen voor een wijzigingsbevoegdheid. Het voordeel van een wijzigingsbevoegdheid is dat de rechtszekerheid die er op dit moment is voor het bedrijventerrein gehandhaafd blijft. Alvorens de wijzigingsbevoegheid tot uitvoering kan worden gebracht dient te worden voldaan aan een vastgesteld ruimtelijk en stedenbouwkundig kader. Tevens dient voorafgaand aan het vaststellen van een wijzigingsplan een anterieure overeenkomst of een exploitatieplan te worden opgesteld. Daarnaast betreft het een bevoegdheid van het college, geen plicht.

Een integrale ontwikkeling van de Zeilenmakersstraat heeft een sterke voorkeur. Niet alle gronden in de Zeilenmakersstraat zijn echter in handen van de projectontwikkelaar. De grond van muziekhandel de Witte is niet in eigendom van de projectontwikkelaar en ook de gronden aan en naast de Zeilenmakersstraat 7 en de Burgemeester Versteegenstraat nummer 90(A) zijn niet in handen van de projectontwikkelaar. Om nu te voorkomen dat er een duidelijke versnippering ontstaat aan beeldkwaliteit is ervoor gekozen om de wijzigingsbevoegdheid in drie delen 'op te knippen'. Hiermee wordt een zekerheid ingebouwd dat wat er in de toekomst ontwikkeld gaat worden ook conform een eerder ontwikkeld deel is.

Ondanks de wens voor een integrale ontwikkeling van het gebied is een fasering in de ontwikkeling tevens mogelijk op basis van het zijn van een zogenaamd 'pad' van de Zeilenmakersstraat. Rond het begin van de 17e eeuw werd in de Zaanstreek door de snelle bevolkingsgroei de ruimte langs de hoge en de lage dijken schaars. Daardoor was men genoodzaakt 'in het veld' te bouwen. Zo ontstonden de paden haaks op de dijken. De mogelijkheid om deze paden met dwarspaden te verbinden ontbrak meestal, en zo ontstonden kleine en vaak tamelijk geïsoleerde woongemeenschappen.

Op de onderstaande kadastrale minuut uit 1810, een kaart die een overzicht geeft van de bebouwing in de Zaanstreek uit het eerste kwart van de 19e eeuw, zien we op het pad wat nu de Zeilenmakersstraat is enige bebouwing.

afbeelding "i_NL.IMRO.0479.STED3759BP-0301_0029.png"

De Zeilenmakersstraat is aangegeven met de cirkel.

De bebouwing aan de paden heeft een eigen aparte typologie. De paden zijn het land in en vaak op een drassige (onder)grond. De grondprijzen van een perceel aan een pad waren vaak lager dan de grondprijzen van de percelen aan de dijken en dorpsstraten. Aan de paden zag en zie je veel houten woonhuizen, arbeiderswoningen, schuilkerken, molens en soms pakhuizen en kleine fabrieken zoals in de Zeilenmakersstraat.

Wanneer de fase Wro-zone - wijzigingsgebied - I wordt gerealiseerd en er enige tijd tussen zit voordat de fase Wro-zone - wijzigingsgebied - II en/of Wro-zone - wijzigingsgebied - III wordt/worden gerealiseerd, doet dit niets af aan het karakter van het gebied. Het draagt juist bij aan de zo kenmerkende menging van wonen en werken binnen het plangebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0479.STED3759BP-0301_0030.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0479.STED3759BP-0301_0031.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0479.STED3759BP-0301_0032.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0479.STED3759BP-0301_0033.jpg"

Een overzicht van de Zeilenmakersstraat in de huidige situatie

4.3.2 Burgemeester Versteegenstraat 90A

Aan de Burgemeester Versteegenstraat 90A bevindt zich een woonhuis. Naast dit woonhuis bevindt zich een grote schuur waarop een bedrijfsbestemming rust. De schuur met het bedrijf is in eigendom van de bewoner van het huis aan de Burgemeester Versteegenstraat 90A.

De eigenaar van de schuur wenst al enige tijd de bedrijfsbestemming om te zetten naar een woonbestemming en de schuur inpandig dusdanig te verbouwen dat het ook geschikt is als woning. De gemeente heeft echter altijd de wens geuit om waar mogelijk bedrijfsbestemmingen te behouden. Nu de Zeilenmakersstraat echter gaat ontwikkelen naar woningbouw, zou het alleen maar in harmonie met de omgeving zijn als de schuur tevens geschikt wordt voor bewoning. De schuur wordt dan ook in het bestemmingsplan positief bestemd voor wonen. De goot- en nokhoogte van de bestaande schuur blijven gehandhaafd.

4.3.3 Torenstraat 1

De brandweerkazerne aan de Torenstraat 1 is de afgelopen jaren aan verschillende partijen te koop aangeboden. de belangrijkste kandidaat was hotel/restaurant 'De Prins' die op deze plek nog een uitbreiding zou kunnen/willen realiseren. Uiteindelijk hebben zij hier om economische redenen vanaf gezien.

Toen de kazerne nog operationeel was werd hij ook gebruikt voor sociale bijeenkomsten van de vrijwillige brandweer. Na het leeg komen is dit gebruik gecontinueerd in afwachting van de verdere plannen met het gebouw. Met de vereniging Vrijwillige Brandweer Westzaan (VBW) zijn gesprekken gevoerd over voortgezet gebruik van de ruimte en is een huurovereenkomst gesloten met een opzegtermijn van 3 maanden. De overeengekomen huur was lager dan de voor de gemeente kostprijsdekkende huur. Het pand is in 2010 tevens aan de VBW te koop aangeboden, maar dat heeft wegens gebrek aan middelen niet tot een transactie geleid.

Er is toen een koper gevonden die bereid was de marktwaarde te betalen en de kazerne is in september 2012 verkocht.