Plan: | Brandweerkazerne |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0473.BpBrandweerkazerne-VA01 |
Keur en Beleidsregels
Per 22 december 2009 is een nieuwe keur in werking getreden, alsmede nieuwe beleidsregels. Een nieuwe keur is nodig vanwege de totstandkoming van de Waterwet en daarmee verschuivende bevoegdheden in onderdelen van het waterbeheer. Verder zijn aan deze Keur bepalingen toegevoegd over het onttrekken van grondwater en het infiltreren van water in de bodem.
De "Keur en Beleidsregels" maken het mogelijk dat het Hoogheemraadschap van Rijnland haar taken als waterkwaliteits- en -kwantiteitsbeheerder kan uitvoeren. De Keur is een verordening van de waterbeheerder met wettelijke regels (gebod- en verbodsbepalingen) voor:
De keur bevat verbodsbepalingen voor werken en werkzaamheden in of bij de bovengenoemde waterstaatswerken alsmede voor het onttrekken van grondwater en het infiltreren van water in de bodem. Er kan een ontheffing worden aangevraagd om een bepaalde activiteit wei te mogen uitvoeren. Als Rijnland daarin toestemt, dan wordt dat geregeld in een Watervergunning. De keur is daarmee een belangrijk middel om via vergunningverlening en handhaving het watersysteem op orde te houden of te krijgen. In de Beleidsregels, die bij de Keur horen, is het beleid van Rijnland nader uitgewerkt. (Zie paragraaf 4.2 voor het Waterbeheerplan van Rijnland)
Watertoets
In de huidige situatie is er in het plangebied en in de nabijheid geen oppervlakte water aanwezig. Er is geen aansluiting op het riool. De brandweer kazerne zal aansloten moeten worden op het bestaande rioleringssysteem zoals dat aanwezig is in de omgeving.
De brandweerkazerne voorziet in extra verharding binnen het plangebied. Het bouwplan zal in overleg met het hoogheemraadschap van Rijnland zodanig worden uitgevoerd dat dit aansluit bij de uitgangspunten van het waterschap. Vooruitlopend wordt bij dit bouwplan door onder ander infiltratie en afkoppeling invulling gegeven aan een totaal watersysteem. De zandgrond in Zandvoort is zeer doorlatend. Verder zal de waterpartij bij de brandweer kunnen helpen om het regenwater op te vangen, waarnaar het geleidelijk kan worden afgevoerd. Eventueel kan er bij extreme omstandigheden worden aangesloten op het opvanggebied aan de Tollensstraat.
Het bouwplan voegt maximaal 1.660 m2 aan bebouwing toe. Daarnaast wordt het terrein nog grotendeels verhard in verband met het oefenterrein, parkeerplaatsen, fietsenstalling en ruimte om de stallinggarage te kunnen bereiken.
In het kader van het artikel 3.1.1. overleg van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is het voorontwerpbestemmingsplan aan het Hoogheemraadschap toegezonden. De reactie is in het bestemmingsplan verwerkt (zie paragraaf 8.1).
Provinciaal grondwaterbeschermingsgebied
In sommige gebieden wordt grondwater uit de bodem gehaald om drinkwater van te maken. De provincie beschermt onder andere daarom het grondwater tegen vervuiling. Op de locaties waar drinkwater gewonnen wordt uit grondwater heeft de provincie een grondwaterbeschermingsgebied vastgelegd (zie afbeelding 6). Het plangebied van “Bestemmingsplan Brandweerkazerne” grenst aan de oostzijde aan het provinciale grondwaterbeschermingsgebied deel II. Grootschalige woningbouw en aanleg van nieuwe industrieterreinen worden zoveel mogelijk uit de omgeving van een drinkwaterwinning geweerd, ook worden er in zo'n gebied zo weinig mogelijk wegen aangelegd. Het grondwaterbeschermingsgebied heeft verder geen invloed op het plangebied. Voor de exacte regeling hieromtrent wordt verwezen naar de provinciale milieuverordening.
afbeelding 6 : uitsnede kaart Provinciale ruimtelijke verordening Noord-Holland