direct naar inhoud van 3.2 De ontwikkeling
Plan: Brandweerkazerne
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0473.BpBrandweerkazerne-VA01

3.2 De ontwikkeling

De brandweerkazerne zal gebouwd worden in de hoek Linnaeusstraat en het spoor, ten zuidoosten van de begraafplaats. Op dit moment is er alleen een fietsroute langs het spoor gelegen. Deze gaat ter hoogte van de Linnaeusstraat de wijk in. Er is voldoende ruimte om het aanwezige fietspad te verleggen en ruimte te creëren voor een ontsluiting van de nieuwe brandweerkazerne via de Linnaeusstraat. De Linnaeusstraat is de doorgaande wijkontsluitingsweg, die ligt aan de rand van de wijk Nieuw Noord. Ook bij eventuele aanpassing van de ontsluiting in het wijkontwikkelingsplan, blijft deze locatie goed bereikbaar. De centrale ligging zorgt voor een adequate dekking van het verzorgingsgebied. Het plangebied ligt niet in de nabijheid van een woonwijk, maar in de nabijheid van een industriegebied. De dagelijkse werkzaamheden en het houden van oefeningen zal geen overlast veroorzaken voor buurtbewoners. Het gebruik van de brandweerkazerne, bijvoorbeeld tijdens oefeningen op het eigen terrein, zal met name in de avonduren plaatsvinden. De oefeningen zullen met name op het terrein tussen de begraafplaats en het gebouw van de brandweer plaatsvinden. Afgezien van de uitrukmomenten en oefeningen, zijn weinig activiteiten te verwachten. Bij ontwikkeling van nieuwe woningen in de nabijheid van het plangebied, zal de inpasbaarheid onderzocht worden. Zodat ervoor de nieuwe woningen een ligging kan worden bepaald, waarbij geen sprake is van hinder door de brandweerkazerne.

De kavel van de brandweerkazerne is circa 5.220 m² van het plangebied. Het ruimtebeslag van de brandweerkazerne op de begane grond is maximaal 1.660 m². De groene buffer tussen de begraafplaats en de locatie van de brandweer zal ongeveer 1.445 m² zijn. De overige ruimte op de kavel wordt gebruikt als parkeerterrein, oefenplaats, fietsenstalling en entreegebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0473.BpBrandweerkazerne-VA01_0004.jpg"

afbeelding 4 : Situatie schets (Bron: Jeanne Dekkers Architectuur)

Zichtbaarheid

De locatie is goed zichtbaar vanaf het spoor. Voor de wijk Oud Noord ligt het enigszins verscholen. De zichtbaarheid van de brandweer vanaf de weg zal met name ter hoogte van de bocht het grootst zijn. Dit is ook van belang voor de verkeersveiligheid, zodat het verkeer tijdig kan anticiperen op uitrukken brandweervoertuigen.

Oriëntatie

De oriëntatie van de nieuwbouw is gericht op de hoofdontsluitingsweg en richting het spoor. De achterzijde van de kazerne is gericht naar de begraafplaats en vormt ook de afscherming van het oefenterrein.

Groen

Vanwege de directe ligging naast de begraafplaats is het groene karakter erg belangrijk. Dit draagt bij tot een stille aantrekkelijke omgeving voor het begraven. De groene buffer is een noodzakelijk onderdeel om het serene karakter van de begraafplaats te behouden. Voor deze buffer is gekozen is voor een breedte van 10 meter. Binnen deze maat is het mogelijk een groenwal met bomen en beplanting te maken in aansluiting op de bestaande groenstroken. Het terrein zal aan de oost- en zuidzijde eveneens met een groenstrook, die ingericht wordt met bomen en beplanting, worden omzoomd. De bomen en beplanting zullen zodanig worden gekozen waardoor het geheel zal bijdragen aan de groene structuur van de duinen bij de Linnaeusstraat tot aan de duinen bij het spoor.

Bouwhoogte

Ten aanzien van de bouwhoogte zal het gebouw niet hoger worden dan 10 meter met een oefentoren met een hoogte van maximaal 11 meter. Hiermee zal de zichtbaarheid van het gebouw vanaf de begraafplaats minimaal zijn omdat het gebouw dan verscholen komt te liggen achter de groene buffer, die als wal met bomen en beplanting wordt ingericht.

Bereikbaarheid

De ontsluiting vindt plaats via de Linnaeusstraat/ Kamerlingh Onnesstraat. Het fietspad van de Tollensstraat kan bij calamiteiten als ontsluiting worden gebruikt. Het vrijwilligerspersoneel woonachtig in Zandvoort-Noord moet vanwege de wettelijke aanrijdtijd de kazerne altijd kunnen bereiken.

Terreininrichting

Voor de Brandweerkazerne is er op het terrein een oefenplaats. Voor dagpersoneel, uitruk brandweer, uitruk Reddingsbrigade Zandvoort (RBZ) en voor bezoekers worden minimaal 14 parkeerplaatsen gerealiseerd. Het aantal parkeerplaatsen is op basis van een parkeeradvies vastgesteld. Het advies luidt als volgt:

Advies parkeerplaatsen Brandweerkazerne

Op basis van ervaringen van de gemeente Rijnwoude en ervaringen met overige parkeervraagstukken volgt het volgende advies omtrent de aanleg van parkeerplaatsen bij de toekomstige brandweerkazerne. Dit advies is tweeledig, op basis van de situaties die zich voordoen bij de brandweerkazerne.

Regulier

Op basis van een regulier moment wordt geadviseerd om de norm "kantoren zonder baliefunctie" te hanteren voor uitsluitend het kantoordeel van de brandweerkazerne.

Hierbij moet ervan uitgegaan worden dat Zandvoort een 'matig stedelijk gebied' is en dat de locatie voor de brandweer in de 'rest van de bebouwde kom' is gelegen.

Omdat in de praktijk van de Zandvoortse brandweer ca. 8 tot 10 mensen aanwezig zijn tijdens een regulier moment mag van de aangegeven richtlijnen de minimale worden gehanteerd. Dit betekent dat per 100 m² BVO kantoor 1,5 parkeerplaats op eigen terrein gerealiseerd moet worden. In de richtlijn is parkeren voor bezoekers meegenomen.

Op basis van deze parkeernormering is de verwachting dat voldoende parkeercapaciteit aanwezig is voor de meldkamer en kantoorfuncties.

Uitruk

Voor het aantal parkeerplaatsen voor een uitruk kan op twee wijzen worden gerekend.

  • a. arbeidsextensief/bezoekersextensief bedrijf Hiermee is de verwachting dat op basis van het aantal vierkante meters het aantal parkeerplaatsen te weinig is. Dit is bevestigd door de gemeente Rijnwoude, die deze norm hebben gehanteerd en vervolgens hiervan zijn afgeweken.
  • b. Ervaringcijfers. In samenwerking met de brandweer wordt het personeelsbestand van vrijwilligers vastgesteld en welk deel hiervan met de auto naar een uitruk komt. Op basis hiervan wordt het benodigd aantal parkeerplaatsen gefaciliteerd.

Op basis van bovenstaande opties is geoordeeld dat het berekenen van de parkeervraag op basis van ervaringscijfers de meest "zuivere" optie is doordat er niet van een norm wordt afgeweken. Hierbij is gekozen voor een faciliterende werking van de parkeerplaatsen in plaats van een sturende werking.

Berekening

Het kantoordeel van de brandweerkazerne is ca. 700 m². Met een richtlijn van 1,5 pp/ 100 m² bvo betekent dit dat er voor dit deel van de kazerne 11 parkeerplaatsen op eigen terrein gerealiseerd moeten worden. In de praktijk worden tijdens kantooruren door 8 tot 10 personen het kantoor inclusief de meldkamer bemand. Het aantal van 11 parkeerplaatsen lijkt hiermee voldoende te zijn.

Daarnaast wordt getoetst hoe de parkeersituatie tijdens het wekelijks oefenen in de avonduren en tijdens een uitruk zich verhoudt tot het aantal van 11 parkeerplaatsen die theoretisch voor het kantoor nodig zijn.

Tijdens oefeningen, cursussen en bijscholingen die in de avonduren plaatsvinden zijn circa 20 personen betrokken. Deze oefeningen vinden veelal plaats op het oefenterrein dat achter het gebouw ligt. Dit oefenterrein kan dan niet gebruikt worden als overloop voor het parkeren. Ondanks dat in de praktijk blijkt dat lang niet iedereen met de auto komt, kan ervan uitgegaan worden dat de 11 parkeerplaatsen onvoldoende zijn.

AIs gevolg van praktijkcijfers kan worden aangenomen dat tijdens een uitruk 13 brandweerlieden met een auto naar de kazerne zullen komen. Een deel van dit personeel is in de dagsituatie al als kantoorpersoneel aanwezig.

Indien de aanname is dat de helft van het 'kantoor' personeel bij de uitruk betrokken is zullen tijdens een uitruk overdag maximaal 18 parkeerplaatsen nodig zijn. Voor de reddingsbrigade leert de praktijk dat er 6 personen met de auto naar de kazerne zullen komen tijdens een alarm. In de meest ernstige situatie is de verwachting dat tijdens een grote uitruk, waarbij zowel brandweer als reddingsbrigade moeten uitrukken, 19 personen met een auto naar de kazerne komen. Is dit overdag, dan betekent het dat er 24 parkeerplaatsen nodig zijn. Naast de 11 parkeerplaatsen die op eigen terrein gerealiseerd moeten worden voor het kantoor is het ook moge/ijk om tijdens uitruk het oefenterrein als parkeerterrein te benutten. Hier is ruimte voor zeker 10 parkeerplaatsen. De rechtstreekse entree naar de kazerne is bereikbaar vanaf dit oefenterrein. Het oefenterrein is hiermee een logische locatie voor de brandweer om tijdens een uitruk de auto te parkeren. Dit betekent dat er tijdens uitrukken een tekort van 3 parkeerplaatsen is. Om te voorkomen dat het parkeren afgewenteld wordt buiten het terrein van de brandweer, moeten minimaal 14 parkeerplaatsen worden gerealiseerd op het terrein van de brandweer.

Advies

Om te voldoen aan de parkeereis en de praktijksituatie tijdens een uitruk waarbij zowel de brandweer als de reddingsbrigade is betrokken moeten minimaal 14 parkeerplaatsen op het terrein van de brandweer gerealiseerd worden.