direct naar inhoud van 3.1 Stedenbouwkundige visie
Plan: Brandweerkazerne
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0473.BpBrandweerkazerne-VA01

3.1 Stedenbouwkundige visie

3.1.1 Uitgangspunten en beleid

Het gemeentelijke beeldkwaliteitsplan (zie paragraaf ) koppelt aan bepaalde gebieden specifieke belangen. De Algemene Begraafplaats als onderdeel van de groenstructuur is een consolidatiegebied. Het plangebied maakt ook onderdeel van dit consolidatiegebied. Het beleid richt zich op het behouden van de bestaande kwaliteiten en eigenschappen. Bij verandering of vervanging van bestaande elementen ligt de nadruk op conformeren aan de aanwezige context en op eventueel herstel van verloren waarden. De beeldbepalende waarde van de groenstructuur is het belangrijkste.

3.1.2 Functionele eisen

Het gebruik als brandweerkazerne stelt diverse eisen aan het gebied en de bebouwing. Een ambulancedienst en onderdelen van de reddingsbrigade gaan het gebouw ook gebruiken om uit te kunnen rukken en voor opslag van materieel. Het complex (gebouw en terrein) moet voor een doelmatige indeling voldoende faciliteiten bieden, namelijk:

– stalling, beheer en onderhoud van lokale en regionale brandweervoertuigen en materialen t.b.v. de brandweerzorg;

– stallingsplaats voor een ambulance;

– organisatorische en administratieve werkzaamheden van het brandweerpersoneel;

– opleiding en instructie in leslokalen, oefenruimte(n) en op terrein(en);

– vergaderingen en bijeenkomsten;

– tele- en datacommunicatie;

– stalling van reddingsvoertuigen en materialen, kleedruimte en kantoor ten behoeve van de Zandvoortse reddingsbrigade.

De bovenstaande uitgangspunten leiden uiteindelijk tot één integraal ontwerp.

3.1.3 Beeldkwaliteit

Zoals hierboven omschreven is bij de inpassing van het plan gestreefd naar behouden, en/of versterken van de groenstructuur. Dit wordt bereikt door de aanleg van een ruime groenzone als afscherming van de begraafplaats. De huidige afscherming van het fietspad wordt hersteld door de aanleg van groenstroken langs het terrein. Dit is ook een visuele afbakening. De groenstrook wordt voor de benodigde in- en uitritten op diverse plekken onderbroken.

afbeelding "i_NL.IMRO.0473.BpBrandweerkazerne-VA01_0003.jpg"

afbeelding 3: Illustratie ontwikkeling brandweerkazerne (Bron: Jeanne Dekkers Architectuur)

Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen (met uitzondering van de remise die uit één bouwlaag bestaat) om niet te veel boven de groenstroken uit te komen. Door de inpassing van het gebouw in de groenstructuur en het ontbreken van direct naastgelegen bebouwing, kan het gebouw een bijzondere uitstraling krijgen. De vormgeving van het gebouw is afgestemd op de functie als brandweerkazerne en daarbij behorende eisen (zie ).