Plan: | Structuurvisie bedrijventerreinen - naar een nieuw gezicht voor Weesp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | gemeentelijke structuurvisie |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01 |
Structuurvisies krijgen "handen en voeten" door deze in een uitvoeringsprogramma te vertalen naar acties en strategische projecten. De visie wordt daarmee meer dan alleen een papieren document, maar er gaat ook een initiërende en stimulerende werking van uit. De kernvraag "Op wat voor plekken in Weesp willen wij dadelijk wonen en werken?" wordt dan gekoppeld aan de vraag "Hoe kunnen we dat bereiken?".
In de bijgevoegde uitvoeringsmatrix (Bijlage 2) wordt een totaaloverzicht gegeven van de concrete maatregelen zoals deze voortkomen uit de structuurvisie. Deze maatregelen zijn thematisch gegroepeerd. Verder is aangegeven hoe noodzakelijk de fasering is, wie de trekker is en welke financieringsbron aangesproken kan worden. Verder is bepaald welke maatregelen in aanmerking komen als bovenwijkse voorziening of ten behoeve van bovenplanse verevening. Daarbij zullen het ingeschat financieel resultaat (plus of min) en de verbanden met andere ontwikkelingen worden aangegeven.
Het uitvoeringsprogramma moet worden opgevat als een dynamisch programma dat in beginsel elk jaar of elke twee jaar kan worden geactualiseerd en kan worden vastgesteld, min of meer los van de inhoud van de Structuurvisie. Zo wordt optimaal invulling gegeven aan de koppeling met de grondexploitatie op basis van de nieuwe Wro. In het uitvoeringsprogramma kan ook worden vastgelegd van welke bovenplanse en bovenwijkse kosten sprake is, welke kosten voor verevening in aanmerking komen en / of voor welke gebieden op grond van de structuurvisie voorkeursrecht (op basis van de Wet voorkeursrecht gemeenten - Wvg) gevestigd zal worden. In de uitvoeringsparagraaf worden daartoe de kosten en baten van de verschillende projecten benoemd en worden onderdelen met elkaar verbonden. Verder kunnen eventuele subsidiemogelijkheden worden aangegeven.
Tenslotte moet worden overwogen om ter bekostiging van de (nog nader te bepalen) openbare bovenplanse voorzieningen een aantal fondsen in het leven te roepen. Het kan hierbij onder meer een parkeerfonds, groenfonds en een fonds sociale woningbouw betreffen. Doel van deze fondsen is de kosten behorende bij de in het fonds beoogde voorzieningen geheel of gedeeltelijk te dekken.
Verevening binnen de structuurvisie bedrijventerreinen Weesp
In het kader van de planvorming voor deze structuurvisie zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de financiële haalbaarheid en financiële mogelijkheden en randvoorwaarden van de drie deelgebieden. Tevens is er veelvuldig contact geweest met een aantal betrokken (ontwikkelende) partijen. Uit dit uitgebreide vooronderzoek komt naar voren dat de herontwikkeling van de individuele gebieden haalbaar lijkt, maar dat vooralsnog grote opbrengsten niet voor de hand liggen. Om die reden neemt gemeente Weesp in dit stadium een faciliterende rol in.
Het vertrekpunt daarbij is dat zowel de transformatie van Rijnkade en Nijverheidslaan de potentie hebben om winstgevend te zijn. De revitalisering van Noord zal naar alle waarschijnlijkheid een investering vragen. Tussen deze gebieden zou een verevening moeten plaatsvinden, welke vooralsnog binnen de structuurvisie gewaarborgd wordt in het uitvoeringsprogramma.
Zie bijlage 2 voor het dynamisch uitvoeringsprogramma