Plan: | Structuurvisie bedrijventerreinen - naar een nieuw gezicht voor Weesp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | gemeentelijke structuurvisie |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01 |
Inspiratie: een nieuw Vechtstadje
De rest van het gebied krijgt door een aantal lange lijnen een sterke relatie met het bestaande station en historische centrum. De groene hoofdstructuur van het gebied verknoopt het gebied met de stad en de rivier, maar door de licht gebogen lijnen en intieme profielen krijgt het een uitgesproken besloten karakter, aansluitend bij de sfeer van de historische stad. Op een aantal markante plekken komen intieme openbare ruimtes aan het water, geaccentueerd door een bijzonder gebouw of een levendige functie. De meest prominente en openbare plek bevindt zich uiteraard op de kop van het gebied, letterlijk in de binnenbocht van de Vecht. Hier is een spectaculair zicht naar bijna alle zijden over de Vecht. Dit rechtvaardigt een romantische plek aan het water, een spetterend architectonisch icoon voor het nieuwe stadje en een levendige functie zoals bijvoorbeeld een restaurant met terras.
In de uitwerking zal gezocht moeten worden naar een mogelijkheid om niet alleen een relatie te leggen met het water rondom de locatie, maar het water ook naar binnen te brengen, in de vorm van grachten of singels. Streven moet zijn om zoveel mogelijk woningen direct of indirect een relatie te geven met het water.
In het verlengde van de historische begraafplaats krijgt het moderne waterstadje een groene afronding naar de bestaande stad. Deze groene afzoming vormt een logische overgang naar de drukke doorgaande weg en waarborgt bovendien de groene uitstraling die het gebied nu heeft. Binnen de groene rand zijn uiteraard goede mogelijkheden voor wonen en werken, maar altijd ingepast in en ondergeschikt aan het groen. Ook op deze prominente plek is een hoge beeldkwaliteit van architectuur en inrichting van groot belang. Het vormt immers de entree van zowel de Nijverheidslaan, als de stationsomgeving en de stad als geheel.
Centraal in het nieuwe stadje komt een levendig hart, een besloten stadspleintje, gekoppeld aan een maatschappelijke functie. Deze intieme plek krijgt vooral een betekenis voor de buurt zelf. Waar het nieuwe waterfront min of meer fungeert als balkon aan het water voor iedereen uit Weesp, is het buurtplein vooral een plek voor de omliggende woningen en een speelplek voor de kinderen.
De openbare ruimte wordt informeel en divers door een afwisseling van intieme en gebogen straatprofielen. Binnen het nieuwe waterstadje is de auto welkom maar te gast, de openbare ruimte is voor de voetganger en de fietser. Parkeren gebeurt voor een belangrijk deel binnen de blokken de op eigen terrein. Dit kan gebouwd, maar ook in de vorm van parkeer-koffers, achterplaatsen, drive-inwoningen, etc. Bezoekers parkeren op straat.