Plan: | Reparatieplan Oosterend |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0448.OSR2021BP0001-on01 |
Op 19 februari 2014 is het bestemmingsplan Oosterend (moederplan) door de gemeenteraad vastgesteld. Het bestemmingsplan Oosterend is het tweede vastgestelde bestemmingsplan binnen het actualiseringstraject dat met de Nota van Uitgangspunten Komplannen in 2011 in gang is gezet.
In de tussentijd is voor andere dorpen op Texel eveneens een bestemmingsplan opgesteld en vastgesteld. Dit proces van actualisering van opeenvolgende plannen heeft geleid tot aanpassing en verdere verfijning en correcties van de in gang gezette standaardisering van de regels. Dit reparatieplan biedt de mogelijkheid om de regels van het bestemmingsplan Oosterend op ondergeschikte onderdelen tekstueel aan te passen aan die voortschrijdende wijzigingen, zodat er eenduidigheid in de bestemmingsplannen ontstaat.
Tot slot zijn in de afgelopen periode enkele fouten van de verbeelding in het bestemmingsplan Oosterend gebleken. Deze worden met dit reparatieplan hersteld. In de navolgende planbeschrijving worden niet alle aanpassingen beschreven. De meeste aanpassingen zijn herstelde omissies en ondergeschikte tekstaanpassingen, die voor de inhoud van de bestemming van ondergeschikte betekenis zijn. Deze behoeven geen nadere toelichting.
De aanpassingen van de verbeelding verdienen een nadere toelichting en die volgt in Hoofdstuk 2.
In het reparatieplan is een groot aantal reparaties doorgevoerd. Deze zijn mede ingegeven door nieuwe
wetgeving. Niet alle aanpassingen behoeven een nadere toelichting. Hieronder worden de belangrijkste
aanpassingen nader toegelicht.
Een aantal begrippen worden aangepast in verband met de actuele wet- en regelgeving.
Voor de bestemming Wonen - Gestapeld is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen voor de voorgeschreven dakhelling. In de overige bestemmingen Wonen was hierin al voorzien.
De algemene regeling voor parkeren is afgestemd op de regeling zoals opgenomen in bestemmingsplan Den Burg en wordt nu op één plaats in het bestemmingsplan geregeld.
Voor alle duidelijkheid wordt vermeld dat in bijbehorende bouwwerken elke vorm van bewoning (recreatief, permanent en tijdelijk) niet is toegestaan. Daarom wordt bij het strijdig gebruik van bijbehorende bouwwerken het woord 'permanente' geschrapt.
Binnen de woonbestemming mag een vrijstaand bijbehorend bouwwerk dat is bestemd als recreatief opstal worden gebruikt voor recreatieve bewoning.
In elke bestemming is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen voor de dakhelling. In sommige bestemmingen is dat beperkt tot het hoofdgebouw binnen de bestemming. Dat is niet de bedoeling, want deze afwijkingsmogelijkheid zou toegepast moeten kunnen worden voor alle gebouwen binnen de bestemming. Daarom wordt 'hoofdgebouwen' vervangen door 'gebouwen'.
Op de verbeelding worden de volgende aanpassingen aangebracht.
Toelichting op de verbeelding
Vliestraat 3 en 5
De woningen aan de Vliestraat 3 en 5 liggen één bouwvlak binnen de bestemming 'Wonen - Lint'. Er is geen maatvoering voor 2 woningen opgenomen. Het betreffen wel 2 aparte woningen. Vliestraat 3 is vergund op 5 januari 1909 en Vliestraat 5 is vergund op 6 mei 1967.
Op de verbeelding wordt in het bouwvlak van Vliestraat 3 en 5 de maatvoering 'maximum aantal wooneenheden '2' ' opgenomen |
Peperstraat 25 tot en met 51 (oneven)
Voor de 13 woningen aan de Peperstraat 25 tot en met 51 (oneven) is één bouwvlak opgenomen binnen de bestemming 'Wonen - Lint'. Hierin in de maatvoering 'maximum aantal wooneenheden' opgenomen met het getal 12. Dit is een omissie omdat het 13 vergunde woningen betreffen.
Op de verbeelding wordt in het bouwvlak van Peperstraat 25 tot en met 51 de maatvoering 'maximum aantal wooneenheden '13' ' opgenomen |
Achtertune 9
In de 'Aanvulling Nota van Zienswijzen bestemmingsplan Oosterend'/ wijziging 1 bij het moederplan is aangeven dat de bestemming voor de schuur zal worden gewijzigd van 'Wonen - Lint' naar 'Gemengd'.
Dit is ook zo verwerkt in het vastgestelde plan. Er is dus geen bouwvlak opgenomen op de schuur op kadastraal perceel M 1881.
Na vaststelling is gebleken dat de schuur in gebruik is bij het horeca etablissement. Volgens de regels kan een schuur als bijbehorend bouwwerk bij een woning buiten het bouwvlak worden gebouwd.
Nu blijkt de schuur niet als bijbehorend bouwwerk bij de woning te worden gebruikt maar als gebouw ten behoeve van het horeca-etablissement.
In dat geval mag het bijbehorend bouwwerk niet buiten een bouwvlak worden gerealiseerd. Dat betekent dat de schuur nu onder het overgangsrecht is komen te vallen en dat is niet de bedoeling.
Op de verbeelding wordt voor de schuur een passend bouwvlak met een goot- en bouwhoogte van 3/6 en een dakhelling van 0/60 graden opgenomen |
Oesterstraat 1, 5, 7 en 9 en Achtertune 3C
Voor de 5 woningen aan de Oesterstraat 1, 5, 7 en 9 en Achtertune 3C is 1 bouwvlak binnen de bestemming 'Wonen - Lint' opgenomen met een maatvoering 'maximum aantal wooneenheden '4'.
Het betreffen 5 woningen en dit is dus een omissie in het plan.
Bouwvlak om Achtertune 3C wordt ook aangepast omdat niet om de hele woning het bouwvlak is opgenomen.
Op de verbeelding wordt in het bouwvlak van Oesterstraat 1, 5, 7, 9 en Achtertune 3C de maatvoering 'maximum aantal wooneenheden '5' opgenomen en het bouwvlak ter plaatse van de woning op Achtertune 3C aangepast |
Koetebuurt 20 A
Koetebuurt 20A betreft één van de woningen die met de brand van maart 2018 is verwoest. Bij het behandelen van de aanvraag omgevingsvergunning voor de vervangende woning (zaaknummer 1715186) is geconstateerd dat er een omissie in het bestemmingsplan zat. Er was per abuis geen bouwvlak opgenomen voor deze woning, terwijl er wel sprake was van een bestaande woning.
Voor de 'Aanvraag omgevingsvergunning voor herbouw van de woning Koetebuurt 20A in Oosterend' is op 10 juli 2019 door de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen afgegeven. Dit wordt nu hersteld. De nieuwe woning is inmiddels gerealiseerd door het verlenen van een omgevingsvergunning (via de uitgebreide procedure, waarvoor een Verklaring Van Geen Bedenkingen door de gemeenteraad is afgegeven) en dit wordt nu opgenomen in dit bestemmingsplan.
Op de verbeelding wordt op de locatie Koetebuurt 20A een bij de verleende omgevingsvergunning met zaaknummer 1715186 passend bouwvlak opgenomen met een goot- en bouwhoogte van 4,5/9 en een dakhelling van 30/60 graden |
Middels dit plan wordt de benodigde wijziging alsnog op een juiste wijze vastgesteld als eerste reparatie van het bestemmingsplan Oosterend. Het aantonen van de economische uitvoerbaarheid van het plan door middel van een cijfermatige opzet, is voor dit bestemmingsplan niet aan de orde.
De onderhavige reparatie heeft een conserverend karakter, waarbij de bestaande situatie als uitgangspunt geldt, die met inachtneming van de actuele bouw- en gebruiksregels wordt vastgelegd. Met deze reparatie worden geen bouwmogelijkheden geboden welke kunnen worden aangemerkt als aangewezen bouwplan zoals bedoeld in artikel 6.2.1 Besluit omgevingsrecht (Bro).
Maatschappelijk uitvoerbaarheid
De twee wettelijke vooroverlegpartners, provincie Noord - Holland en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, hebben een mail ontvangen met het verzoek te reageren. Zij hebben de reactie gegeven dat voorliggend reparatieplan geeft geen aanleiding tot het maken van opmerkingen.