direct naar inhoud van TOELICHTING
Plan: Reparatieplan De Koog 2015
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0448.DKG2015BP0001-on01

TOELICHTING

Hoofdstuk 1 Inleiding

Op 12 juni 2013 is het bestemmingsplan De Koog door de gemeenteraad vastgesteld. Het bestemmingsplan De Koog is het eerste vastgestelde bestemmingsplan binnen het actualiseringstraject dat met de Nota van Uitgangspunten Komplannen in 2011 in gang is gezet.

Tegen het bestemmingsplan is beroep ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Op 26 november 2013 heeft de Afdeling een verzoek om voorlopige voorziening afgewezen. Op 6 augustus 2014, onder nr 201308229/1/R1, heeft de Afdeling in hoofdzaak uitspraak gedaan. Enkele beroepen zijn gegrond verklaard, waarbij op één locatie, Dorpsstraat 217, de bestemming is vernietigd, zodat op die plek het oude bestemmingsplan weer van kracht is geworden. Voor enkele andere locaties heeft de Afdeling besloten een voorlopige voorziening te treffen zodanig dat de bestemming voor de gronden van kracht blijft totdat de gemeenteraad een nieuw besluit heeft genomen. In de uitspraak wordt de gemeenteraad opgedragen binnen 52 weken na datum van de uitspraak een nieuw besluit voor de in de uitspraak opgenomen percelen te nemen. Dit reparatieplan voorziet in een nieuwe bestemming voor de vernietigde locatie en houdt een aangepaste regeling in voor de overige percelen.

In de tussentijd is voor andere dorpen op Texel eveneens een bestemmingsplan opgesteld en in procedure gebracht. Dit proces van actualisering van opeenvolgende plannen heeft tot aanpassing en verdere verfijning dan wel correcties van de met De Koog in gang gezette standaardisering van de regels geleid. Dit reparatieplan biedt de mogelijkheid om de regels van het bestemmingsplan De Koog op ondergeschikte onderdelen tekstueel aan te passen aan die voortschrijdende wijzigingen, zodat er eenduidigheid in de bestemmingsplannen ontstaat.

Tot slot zijn in de afgelopen periode enkele omissies in het bestemmingsplan De Koog gebleken, zoals enkele verwijzingsfouten en gebruik van begrippen op onjuiste plaatsen. Deze worden met dit reparatieplan hersteld.

In de navolgende planbeschrijving worden niet alle aanpassingen beschreven. De meeste aanpassingen zijn herstelde omissies en ondergeschikte tekstaanpassingen, die voor de inhoud van de bestemming van ondergeschikte betekenis zijn. Deze behoeven geen nadere toelichting. Enkele aanpassingen in de regels verdienen een nadere toelichting. Voorts zijn de aanpassingen in de toelichting en op de verbeelding wel afzonderlijk kort beschreven.

Hoofdstuk 2 Planbeschrijving

2.1 Toelichting

In paragraaf 1.2. Geldende bestemmingsplannen wordt het volgende bestemmingsplan aan de lijst van bestemmingsplannen toegevoegd:

  • bestemmingsplan Partiële herziening van diverse bestemmingsplannen op ondergeschikte onderwerpen (vastgesteld 12 juni 2001)

In paragraaf 4.8. Archeologie onder Toetsing en uitgangspunten voor het bestemmingsplan komt in de tweede alinea de zin 'Omdat in het centrum ... opgenomen.' te vervallen en wordt vervangen door 'De gebieden met een archeologische waarde dan wel een gematigde archeologische verwachtingswaarde hebben de dubbelbestemming "Waarde - Archeologie 2" respectievelijk "Waarde - Archeologie 4".'

In paragraaf 5.2. Toelichting op de bestemmingen worden de volgende aanpassingen doorgevoerd.

In bijbehorende bouwwerken is elke vorm van bewoning (recreatief, permanent, tijdelijk) niet toegestaan.

CENTRUM

De zinnen 'Soms worden vrijstaande ... aangeduid' komen te vervallen en worden vervangen door de zin 'Recreatieve opstallen zijn op de verbeelding aangeduid'.

RECREATIE - VERBLIJFSRECREATIEVE GEBOUWEN

De zinnen 'Soms worden vrijstaande ... aangeduid' komen te vervallen en worden vervangen door de zin 'Recreatieve opstallen zijn op de verbeelding aangeduid'.

WONEN - AANEENGEBOUWD

De zinnen 'Soms worden vrijstaande ... aangeduid' komen te vervallen en worden vervangen door de zin 'Recreatieve opstallen zijn op de verbeelding aangeduid'.

WONEN - TWEEAANEEN EN WONEN - VRIJSTAAND

Naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State en/of de inventarisatie voor logies en ontbijt is gebleken dat op 7 locaties meer slaapplaatsen gebruikt mogen worden voor logies en ontbijt, te weten Ruijslaan 19, 21, 29 en 37, Zeekraal 8, Boodtlaan 26 en Parnassiastraat 31.

Ten behoeve daarvan wordt de volgende tekst aan beide bestemmingsomschrijvingen toegevoegd daar waar een toelichting wordt gegeven op het aantal slaapplaatsen voor logies met ontbijt:

Er zijn enkele locaties (Wonen - Tweeaaneen zijn dat 2 locaties, en Wonen - Vrijstaand zijn dat 5 locaties) met meer dan 6 slaapplaatsen. Deze locaties zijn aangeduid met "maximum aantal slaapplaatsen" waarbij ten hoogste het op de verbeelding aangegeven aantal slaapplaatsen in de woning aanwezig mag zijn.

Dorpsstraat 217 krijgt de aanduiding "specifieke vorm van wonen - tweede woning".

WAARDE - ARCHEOLOGIE 2

De genoemde oppervlaktemaat van 100 m2 vervalt en wordt vervangen door 40 m2 .

2.2 Regels

Het opstellen van bestemmingsplannen voor de overige dorpen heeft ook voor de regels geleid tot diverse verfijningen en aanpassingen. Deze worden hier niet alle benoemd en beschreven, omdat het veelal om kleine, ondergeschikte aanpassingen, waaronder verwijzingsfouten, gaat. Een paar aanpassingen worden hier uitgelicht.

Archeologie

De archeologiebestemmingen zijn op het archeologiebeleid afgestemd. Dit betekent ook dat er in de begrippen in artikel 1 een aantal begrippen is opgenomen, waarmee uitleg wordt gegeven van specifieke begrippen die binnen de archeologische bestemmingen van betekenis zijn.

Huisvesting tijdelijk personeel

In de criteria van de afwijkingsbevoegdheid voor de huisvesting van tijdelijk personeel is binnen meerdere bestemming toegevoegd dat maximaal 13 m² van de gezamenlijke oppervlakte in gebruik mag zijn ten behoeve van één persoon om te voorkomen dat grote woonruimtes voor individuele personen worden ingericht en er onnodig veel oppervlakte voor tijdelijk personeel in gebruik wordt genomen.

Verblijfsrecreatieve terreinen

Vanuit het recreatiebeleid is het aantal slaapplaatsen per kampeermiddel of verblijfsrecreatief object vastgelegd. In De Koog was dit niet duidelijk verwerkt. In dat plan was het aantal slaapplaatsen nog gekoppeld aan een hectare. In de nieuwe plannen is het aantal slaapplaatsen gekoppeld aan het specifieke kampeermiddel of verblijfsrecreatief object. In de bestemming zijn in de tabellen de aantallen om die reden aangepast.

2.3 Verbeelding

Op de verbeelding worden de volgende aanpassingen aangebracht. De eerste drie percelen vloeien voort uit de uitspraak van de Afdeling, waarbij de Afdeling zelf de bestemming in stand heeft gelaten, maar waarbij een nadere regeling voor het aantal slaapplaatsen is opgenomen. Het perceel Dorpsstraat 217 krijgt een aanduiding voor een tweede woning als gevolg van de uitspraak. Tot slot zijn ambtshalve nog enkele aanpassingen gedaan.

  • Parnassiastraat 31, de geldende bestemming is opgenomen met een aanduiding voor meer dan 6 slaapplaatsen met een op de verbeelding aangegeven maximum aantal van 8 slaapplaatsen.
  • Ruijslaan 19, de geldende bestemming is opgenomen met een aanduiding voor meer dan 6 slaapplaatsen met een op de verbeelding aangegeven maximum aantal van 11 slaapplaatsen.
  • Ruijslaan 21, de geldende bestemming is opgenomen met een aanduiding voor meer dan 6 slaapplaatsen met een op de verbeelding aangegeven maximum aantal van 8 slaapplaatsen.
  • Dorpsstraat 217, het perceel wordt voorzien de bestemming 'Wonen - Vrijstaand', waarbinnen een aanduiding voor een tweede woning is opgenomen.
  • Ruijslaan 37, de geldende bestemming is opgenomen met een aanduiding voor meer dan 6 slaapplaatsen met een op de verbeelding aangegeven maximum aantal van 20 slaapplaatsen.
  • Nikadel naast nr 4, hier is alsnog een maatvoering opgenomen overeenkomstig de aangrenzende gronden.
  • Kamerstraat 70, de gronden zijn voorzien van een aanduiding voor het gebruik als tweede woning;
  • Zeekraal 8, de geldende bestemming is opgenomen met een aanduiding voor meer dan 6 slaapplaatsen met een op de verbeelding aangegeven maximum aantal van 10 slaapplaatsen;
  • Ruijslaan 29, de geldende bestemming is opgenomen met een aanduiding voor meer dan 6 slaapplaatsen met een op de verbeelding aangegeven maximum aantal van 10 slaapplaatsen;
  • Boodtlaan 30 de geldende bestemming is opgenomen met een aanduiding voor drie recreatieve opstallen (in plaats van twee);
  • Boodtlaan 26, de geldende bestemming is opgenomen met een aanduiding voor meer dan 6 slaapplaatsen met een op de verbeelding aangegeven maximum aantal van 8 slaapplaatsen;
  • Door een omissie in de gebruikte ondergrond (bestemmingsplan De Koog 2013) heeft Ruijslaan 13 B (op de ondergrond Ruijslaan 13 A) per abuis de status 2e woning gekregen. Ruijslaan 13A is volgens de Huisvestingsverordening 1994 aangewezen als tweede woning. Ruijslaan 13 B is inmiddels verkocht als 2e woning. Daarom wordt nu een aanduiding voor 2e woning opgenomen op Ruijslaan 13 A en 13 B;
  • Plevierstraat naast 20, de grond naast dit perceel wordt bestemd als 'Wonen - Twee-aaneen' in verband met het kadastrale eigendom.

Eventuele dubbelbestemmingen die in het bestemmingsplan De Koog over de nu opgenomen bestemmingsvlakken zijn gelegen, maken geen deel uit van dit reparatieplan. Deze dubbelbestemmingen hebben rechtskracht op basis van het bestemmingsplan De Koog.

Hoofdstuk 3 Economische uitvoerbaarheid en grondexploitatie

3.1 Economische uitvoerbaarheid

Middels dit reparatieplan worden alle benodigde wijzigingen die in de afgelopen periode bekend zijn geworden en waarover een besluit is genomen in één keer vastgesteld als eerste reparatie van het bestemmingsplan De Koog. Het aantonen van de economische uitvoerbaarheid van het plan door middel van een cijfermatige opzet, is voor dit bestemmingsplan niet aan de orde.

3.2 Grondexploitatie

Door middel van de grondexploitatieregeling in de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) beschikken gemeenten over mogelijkheden voor het verhalen van kosten voor bijvoorbeeld bouw- en woonrijp maken en hebben zij sturingsmogelijkheden, omdat in het geval van grondexploitatie door derden diverse eisen en regels gesteld kunnen worden. Indien er sprake is van bepaalde bouwplannen, dient de gemeente hiervoor een exploitatieplan op te stellen, tenzij voornoemde kosten 'anderszins verzekerd' zijn, bijvoorbeeld door overeenkomsten of eigen gronduitgifte, en het stellen van eisen met betrekking tot kwaliteit en fasering niet noodzakelijk wordt geacht. Een combinatie van een exploitatieplan en overeenkomsten is ook mogelijk.

De onderhavige reparatie heeft een conserverend karakter, waarbij de bestaande situatie als uitgangspunt geldt en met inachtneming van de actuele bouw- en gebruiksregels wordt vastgelegd. In het plangebied worden slechts beperkte bouwmogelijkheden geboden, welke kunnen worden aangemerkt als aangewezen bouwplan zoals bedoeld in artikel 6.2.1 Bro. Het betreft particuliere initiatieven, waaraan in de meeste gevallen geen kosten voor de gemeente zijn verbonden, afgezien van kosten van het ambtelijk apparaat voor de begeleiding en toetsing van aanvragen. Deze kosten worden in voorkomend geval door middel van leges gedekt.