Plan: | Burchtweg 9 te Sint Maarten |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0441.BPLGHBurchtweg9-VA01 |
Om te voorkomen dat de locatie in verval raakt en te zorgen dat het perceel zal bijdragen aan de versterking van het landschap heeft de gemeente Harenkarspel ingestemd met het toepassen van de provinciale Ruimte voor Ruimte-regeling op de locatie. Hiervoor zijn een exploitatieberekening en een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Het rapport 'Beeldkwaliteitsplan ruimte voor ruimte, Burchtweg 9, Eenigenburg' (Studio Groenburg, 30 maart 2012), is als bijlage aan dit bestemmingsplan gevoegd.
De gewenste situatie betreft het saneren van de aanwezige melkveestal, verwijderen van de oppervlakteverharding en het realiseren van een stolpvormige woning met bijgebouw. Het heringerichte plangebied bestaat uit 1 nieuwe woonkavel en 1 woonkavel met de bestaande woning. Beide woonkavels bevinden zich binnen de bestaande perceelgrenzen. Zowel de bestaande als de nieuwe woning zijn vrijstaand en staan op een ruime kavel, zodat in de tuinen voldoende ruimte is voor erfbeplanting om de locatie zo goed mogelijk in te passen in het landschap en hierbij te laten aansluiten.
Figuur 4. Gewenste situatie Burchtweg 9 (bron: Beeldkwaliteitsplan, maart 2012 Studio Groenburg)
Door gebruik te maken van de Ruimte voor Ruimte-regeling voorziet de voorgenomen bebouwing in de behoefte om het perceel op een hoogwaardige wijze in het landschap te behouden. De Ruimte voor Ruimte-regeling biedt kansen om de karakteristieken van het landschap te versterken. Gezien het gegeven dat de agrarische bedrijfsbebouwing al enige jaren niet meer als zodanig in gebruik is, ontbreekt het ook aan het benodigde onderhoud. Dit komt de kwaliteit van de bebouwing niet ten goede. Door de bedrijfsbebouwing op de locatie aan de Burchtweg 9 in Sint Maarten te saneren en her in te richten met een stolpvormige woning valt landschappelijke winst te behalen. Er ontstaat een sterke afname van het bebouwde en verharde oppervlak (zichtbaar vanaf de weg) alvorens onvermijdelijk verval zal plaatsvinden, en de karakteristieken van het landschap worden versterkt.
Zoals in het bijgevoegde beeldkwaliteitsplan beschreven, “komt in Noord-Holland een groot aantal stolpboerderijen voor. De stolp is een identiteitsbepalend bouwtype in het Noord-Hollandse landschap. Voor de nieuwe woning is gekozen voor een woning in de vorm van een stolpboerderij, passend bij het karakter van de omgeving. De bijgebouwen bij beide woningen stralen ook een landelijke sfeer uit.”
De uitgangspunten voor de nieuwe woning zijn in het beeldkwaliteitsplan als volgt beschreven.
Uitstraling woning:
Vorm woning:
Oriëntatie woning:
Materiaal en kleurgebruik:
Detaillering:
Uitgangspunten bijgebouwen: