direct naar inhoud van 3.4 Water en groen
Plan: Weidevenne 2012
Plannummer: BPWV2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0439.BPWV2012-va02

3.4 Water en groen

Het plangebied wordt aan de west- en oostzijde begrensd door respectievelijk de Ringvaart Wijde Wormer en het Noordhollandsch Kanaal. Bij de ontwikkeling van Weidevenne is veel aandacht besteed aan de natuurlijke elementen in dit gebied. Er is aangesloten bij de aanwezige water- en groenstructuren in en om het gebied. met name water speelt een belangrijke rol in Weidevenne. De oorspronkelijke waterlopen, waaronder de Burgsloot en de Spieringsloot, die het gebied doorsnijden, zijn ingebed in landschappelijke groene stroken met een natuurlijke uitstraling. Op diverse plekken zijn de woningen tot op of in het water gebouwd. Door middel van tuinen en steigers zijn de woningen nauw met het water verbonden.

Ten westen van de bebouwing van Weidevenne bevindt zich de ecologische zone Weideveld. Weideveld is onderdeel van het veenweidegebied van Waterland en maakt deel uit van de polder Purmerland. Het terrein wordt aan de noordzijde begrenst door de A7, en aan de oostkant door de ringvaart en de dijk van de Wijde Wormer. In het zuiden vormt de spoorweg van het traject Zaandam-Purmerend de grens. De ecologische zone wordt nader besproken in 5.7.2. Om de aanwezige natuurwaarden te kunnen beschermen is dit gedeelte niet voor mensen toegankelijk. Wel is het mogelijk om door het gebied heen te fietsen over de voetgangers- en fietsbrug in het verlengde van het fietspad vanaf de Amazonelaan, ten noorden van Mesa verde.

Aan de zuidzijde van Weidevenne bevindt zich het groengebied Purmerland dat wordt gebruikt als extensief recreatiegebied.