direct naar inhoud van 3.2 Huidige situatie
Plan: Weidevenne 2012
Plannummer: BPWV2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0439.BPWV2012-va02

3.2 Huidige situatie

De bebouwing van Weidevenne is onder te verdelen in vier kwadranten met in het midden het centrum van de wijk. Aan elk kwadrant is een thema verbonden, gebaseerd op de historie en de karakteristiek van het landschap. Op afbeelding 3.1 is de indeling in kwadranten weergegeven. De sportvelden ten noorden van kwadrant II, de ecologische zone in het westen en het recreatiegebied in het zuiden van Weidevenne, maken geen specifiek onderdeel uit van één van de kwadranten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0439.BPWV2012-va02_0003.jpg"

Afbeelding 3.1: Bebouwing Weidevenne onderverdeeld in kwadranten

Kwadrant Europa (voorheen kwadrant I)

Kwadrant Europa is als laatste van de vier kwadranten ontwikkeld, en deels nog steeds in ontwikkeling. Kwadrant Europa vormt de schakel tussen Weidevenne en de binnenstad. De Melkweg, het historische lint dat vanuit het Purmerland richting de binnenstad loopt doorsnijdt het kwadrant. Op basis hiervan zijn drie verschillende deelgebieden binnen het kwadrant gecreëerd: de "Stadshoven" in het westen, centraal gelegen "Langs de Melkweg" en "Tuindorp" in het oosten.

De "Stadshoven" worden gekenmerkt door gesloten bouwblokken met besloten binnenterreinen, plat afgedekte woningen en straatprofielen met laanbomen. Hiermee sluit de bebouwing goed aan op de bebouwing van de aangrenzende binnenstad van Purmerend. De bebouwing bestaat uit zowel lage woningen als uit middelhoge appartementengebouwen. Op de noordoostelijke hoek wordt een appartementengebouw van gedeeltelijk 60 meter hoog gerealiseerd.

Het deel "Langs de Melkweg" is gebouwd rondom de Melkweg, als historische verbindingsroute tussen de binnenstad en het omliggende landschap. Dit deel van de wijk is opgezet als landschappelijke zone met een open en groene inrichting. Hierdoor is er vanuit alle hoeken zicht op de Melkweg. De woningen bestaan uit villa's en twee-onder-één-kapwoningen.

"Tuindorp" is een traditioneel opgezette buurt met woningen voorzien, van een lage goothoogte en een grote kap. Tuindorp wordt gekenmerkt door een afwisseling van rijtjeswoningen en twee-onder-één-kapwoningen, traditioneel kleur- en materiaalgebruik (aardetinten, bakstenen en dakpannen), erfafscheidingen in de vorm van hagen aan de straatzijde en tuinmuren aan de zijkanten en (bij voorkeur) lage goten en grote en steile kappen.

De straatnamen in dit kwadrant verwijzen naar Europese landen en gebieden.

Kwadrant II - Amerika

Kwadrant II wordt aangeduid als “Groene Passage”. Deze naam is ontleend aan de ecologische verbindingszone ten westen van het plangebied. Deze zone is ontwikkeld om een duidelijke relatie tussen het stedelijke gebied en het omringende veenweidelandschap te creëren. De bebouwing van de stadsrand vormt een contrastrijke en herkenbare markering tussen stad en landschap.

Het gebied tussen de stadsrand en ringweg (de Amazonelaan) die het gebied doorsnijdt is op een gelijke wijze radiaal verkaveld, d.w.z. straalsgewijs vanuit de ringweg. Daarnaast is de bebouwing aan het water van belang: zowel de woningen langs de spoorlijn als die aan de oost-west lopende brede sloot ten noorden en zuiden van Mesa Verde en Yellowstone. Deze loper is een brede strook die vanuit het landschap Weidevenne binnendringt en de oorspronkelijke kavelrichting van Weidevenne volgt.

Markant is de bebouwing langs ecologische zone die qua vorm het karakter heeft van een stadsmuur of verdedigingswerk, hetgeen nog wordt versterkt door het niveauverschil tussen het hogergelegen woongebied en de ecologische zone. Kwadrant II bestaat overwegend uit grondgebonden woningen met op enkele plekken aan de randen hoogbouwappartementen. De straatnamen in kwadrant II verwijzen naar Amerika.

Kwadrant III - Azië

Kwadrant III is als eerste gedeelte van de uitbreidingslocatie Weidevenne ontwikkeld. Kwadrant III wordt aangeduid als “De Vaart”. Deze naam is ontleend aan het Noordhollandsch Kanaal dat het plangebied zijn betekenis geeft. Het is een rustig woongebied met een verkavelingstructuur primair gericht op het water met een recreatieve zone langs het kanaal en de twee oorspronkelijk aanwezige waterlopen, de Spiering- en Burgsloot.

De stedenbouwkundige ruggengraat van het gebied wordt gevormd door de loper die begint in de buurt van de spoorlijn en eindigt bij de Laan der Continenten in het zuiden. Door de loper wordt het gebied verdeeld in drie stroken parallel aan het kanaal en de Laan der Continenten. Elke strook heeft zijn eigen architectonische karakteristiek gekregen.

In het hart van het kwadrant is tenslotte een driehoekig centrumgebied gesitueerd ten behoeve van bijzondere doeleinden (wijkgezondheidscentrum, scholen).

Het karakter komt voorts tot uitdrukking in de manier waarop de structurerende elementen als wegen, waterlopen worden begeleid door en doorwerken in de bebouwing en de situering van de groenvoorzieningen. De bedoelde elementen zorgen voor een stedenbouwkundig herkenbare samenhang van de wijk.

De woningen kennen een grote diversiteit/variëteit aan bouwstijlen en in de maatvoering. Afwisseling is ook gecreëerd door de duidelijke stedenbouwkundige accenten middels de gestapelde bouw en afwijkende kopwoningen. Op verschillende locaties is een koppeling gelegd tussen woningtypen en het water. Langs de Spieringsloot en Burgsloot zijn de woningen bijvoorbeeld voorzien van laag over de waterlopen zwevende terrassen. Aan de strook bij de Laan der Continenten hebben de woningen patio's aan het water en uitkijkbalkons. Op de hoeken van het kwadrant bevindt zich hoogbouw. De straatnamen in Kwadrant III verwijzen naar Azië.

Kwadrant IV - Afrika

Kwadrant IV wordt aangeduid als "De Eilanden”. Deze naam is ontleend aan de ligging van het gebied, dichtbij het Waterlandse veenweidelandschap en het landschapspark het groengebied Purmerland. Met betrekking tot de stedenbouwkundige opzet ten behoeve van een duurzame ontwikkeling van de stadsuitbreidinglocatie Weidevenne, was één van de hoofduitgangspunten het op een verantwoorde wijze inpassen van de woningbouw in het Waterlandse landschap door het realiseren van een duurzame stadsrandzone in het zuiden van de locatie. Daartoe is een geleidelijke overgang - tevens de begrenzing - tussen de stadsuitbreiding en het veenweidegebied ontworpen. Het water dringt de woonwijk binnen en er bevinden zich eilanden met een open bebouwing van vrijstaande woningen op kavels en eilanden met bomengroepen, struiken en weidjes: het landschapspark. Op deze manier bestaat in de zuidelijke stadsrand een archipel van eilanden met waterrecreatie en landelijk wonen aan het water.

Een tweede hoofduitgangspunt met betrekking tot de stedenbouwkundige opzet van Weidevenne is de handhaving van de centraal door Weidevenne lopende oude route van Landsmeer via Purmerland naar Purmerend: de Melkweg. Deze route is (h)erkend als een waardevol element uit het oorspronkelijke cultuurlandschap. In kwadrant IV (vanaf de spoorwegovergang tot aan de zuidelijke grens van de Weidevenne) heeft handhaving en integratie van de centraal door Weidevenne lopende oude route plaatsgevonden. Kwadrant IV bestaat overwegend uit laagbouw, met op enkele markante plekken aan de rand hoogbouw. De straatnamen in kwadrant IV verwijzen naar Afrika.

Centrum

In het noordoostelijke deel van kwadrant IV bevindt zich het centrum van Weidevenne met het treinstation Purmerend Weidevenne en het Winkelcentrum Weidevenne. Het centrum van Weidevenne laat zich kenmerken door een concentratie van hoogbouw in de vorm van appartementencomplexen.