Plan: | HWC Verbindingsweg 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0439.BPHWC2013-va01 |
De Structuurvisie Noord-Holland 2040 bevat het provinciaal ruimtelijk beleid. De Structuurvisie is vastgesteld op 21 juni 2010 en op 1 november 2010 in werking getreden. De hoofddoelstelling is het inspelen op de veranderingen die tot 2040 te verwachten zijn. In de periode tot 2040 zullen verdere globalisering en klimaatverandering grote gevolgen hebben voor Noord-Holland. Ook veranderingen en trends op nationaal en lokaal niveau hebben een grote ruimtelijke impact. Deze veranderingen leiden tot een aantal belangrijke ruimtelijke opgaven en keuzes. In de Structuurvisie worden deze ontwikkelingen en de voornaamste keuzes die de Provincie Noord-Holland zal moeten maken kort toegelicht. Ook wordt geschetst hoe de provincie er in 2040 uit ziet en op welke wijze de Provincie met deze structuurvisie zal bijdragen aan het realiseren van dit toekomstbeeld.
Het plangebied is in de Structuurvisie aangeduid als een gebied voor kleinschalige oplossingen voor duurzame energie.
Conclusie
Een hulpwarmtecentrale pas binnen de aanduiding voor kleinschalige oplossingen voor duurzame energie.
Op 29 juni 2009 hebben Provinciale Staten van Noord-Holland de Strategische nota Duurzame energie vastgesteld. In deze nota is biomassa – naast windenergie, duurzaam bouwen en innovatie – tot speerpunt van het duurzame energiebeleid gemaakt. De komende jaren moet het gebruik van biomassa een forse impuls krijgen. Daarmee is opschaling van de provinciale inzet noodzakelijk. Het uitvoeringsprogramma biomassa 2010 – 2011 geeft een inhoudelijk kader voor deze impuls en bepaalt vervolgens de agenda daarvan. In 2020 moet meer dan de helft van de hoeveelheid duurzame energie in de provincie Noord-Holland afkomstig zijn van biomassa. Algemeen wordt ervan uitgegaan dat het verbranden van biomassa een CO2 neutraal proces is. In een biowarmtecentrale wordt biomassa verbrand waarbij de vrijkomende warmte nuttig wordt toegepast.
Conclusie
De HWC Verbindingsweg fungeert als onderdeel van de duurzame warmtevoorziening van Purmerend. In de biowarmtecentrale zoals voorzien in Purmerend, wordt de vrijkomende warmte volledig ingezet ten behoeve van de levering van warmte aan het stadsverwarmingsnet van Purmerend. De oprichting van de HWC Verbindingsweg draagt bij aan de levering van duurzame energie. Dit initiatief ligt dan ook in de lijn van de nota Duurzame energie en het bijbehorende uitvoeringsprogramma.
In deze verordening worden regels gegeven omtrent de inhoud van bestemmingsplannen over onderwerpen in zowel het landelijke als het bestaand bebouwd gebied van Noord-Holland waar een provinciaal belang mee gemoeid is. In de verordening worden algemene regels gegeven voor de Provinciale Planologische Commissie, de Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling, bedrijventerreinen en detailhandel, de mogelijkheden voor woningbouw in het landelijk gebied, de vereiste ruimtelijke kwaliteit verbonden met stedelijke en niet-stedelijke ontwikkelingen in het landelijke gebied, de Groene en Blauwe Ruimte, energie en landbouw.
Conclusie
Dit bestemmingsplan bevat geen punten die in strijd zijn met deze verordening
Op 25 oktober 2011 hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Holland het Koersdocument Duurzame Energie vastgesteld. Gedeputeerde Staten hebben de ambitie om de innovatie in de Noord-Hollandse duurzame energiesector te versterken. Het verduurzamen van de energievoorziening zal sneller en efficiënter verlopen als er wordt ingezet op innovatie en het versterken van bedrijvigheid. Gezien de internationale ontwikkelingen en de bijzondere kwaliteiten van Noord-Holland (onder andere een groot aantal gebouwen, gunstige ligging aan de Noordzee en voorsprong in biomassavergassing), heeft Noord-Holland de grootste economische potentie in de (sub)sectoren:
De kennisontwikkeling rondom biomassavergassing levert kansen voor Noord-Holland. Vergassing van biomassa is noodzakelijk om de Nederlandse energievoorziening te kunnen verduurzamen en de leveringszekerheid te vergroten. De verdere ontwikkeling van vergassingstechnologie levert in Noord- Holland werkgelegenheid. Het positieve economisch effect zal nog groter worden indien ook een (thuis)markt voor GroenGas kan worden ontwikkeld. Noord-Holland zet daarom in op de ontwikkeling van een biomassavergassingscluster. Daarnaast zal de provincie werken aan het stimuleren van vraag naar GroenGas, zodat het voor bedrijven aantrekkelijker wordt om in GroenGas productie te investeren.
Conclusie
Dit bestemmingsplan sluit aan op het koersdocument Duurzame energie.
Met het voorliggende bestemmingsplan wordt voldaan aan de doelen en uitgangspunten zoals omschreven in het provinciaal beleid.