direct naar inhoud van 5.6 Externe veiligheid
Plan: Bedrijventerreinen 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0439.BPBT2013-va02

5.6 Externe veiligheid

5.6.1 Beleidskader

In het kader van ruimtelijke procedures conform de Wet ruimtelijke ordening (Wro), zoals bestemmingsplanprocedures en afwijkingsprocedures, dient het aspect externe veiligheid in acht te worden genomen. Het gaat hierbij om risico's ten aanzien van het vervoer, de opslag en het bewerken van gevaarlijke stoffen. De risico's met betrekking tot gevaarlijke stoffen worden geduid in het zogenaamde Plaatsgebonden risico (PR) en het Groepsrisico (GR). Een toename van het groepsrisico dient verantwoord te worden. De verantwoording is erop gericht om een weloverwogen besluit te nemen over situaties waarin sprake is van een (toename) van het groepsrisico. Het uiteindelijke besluit is aan het bevoegd bezag.

Plaatsgebonden risico (PR)

De kans per jaar dat een persoon komt te overlijden door een ongeval met (het transport van) gevaarlijke stoffen, indien deze persoon zich permanent (vierentwintig uur per dag, gedurende het gehele jaar) en onbeschermd op een bepaalde plaats zou bevinden. 

Groepsrisico (GR)

De kans per jaar dat in één keer een groep mensen komt te overlijden bij een ongeval met gevaarlijke stoffen.

Het plaatsgebonden risico wordt beheerst door de inherente veiligheid (veiligheidsmaatregelen die aan risicobronnen zijn opgelegd zonder tussenkomst van externe veiligheid) waarmee risicobronnen zijn omgeven. De kans op een ongeval is daardoor zowel volgens de risicoanalyseberekeningen als blijkens de statistiek buitengewoon klein. Het plaatsgebonden risico is daarom een norm waaraan moet worden voldaan. De mogelijkheid van een ramp is een beleidsrelevante afweging voor de inrichting van de ruimte. Omdat de kans op een ongeval buitengewoon klein is, is de zeer kleine kans op een ramp daarmee per definitie een gegeven. Het groepsrisico is die reden een oriëntatiewaarde, ten aanzien waarvan een afweging moet worden gemaakt. De oriëntatiewaarde van het groepsrisico heeft in beginsel geen wettelijk basis en het wettelijk gezag kan alleen op grond hiervan niet haar oordeel baseren. In de praktijk heeft de oriëntatiewaarde wel juridische relevantie en fungeert als markeringspunt, niet als wettelijke waarde met rechtsgevolgen (het al dan niet doorgaan van een plan).

In het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) staat wanneer het groepsrisico moet worden verantwoord. In de artikelen 12 en 13 van het Bevi is de verantwoordingsplicht voor het bevoegd gezag ten aanzien van de acceptatie van het groepsrisico wettelijk geregeld. Artikel 12 regelt de verantwoordingsplicht bij milieuvergunningen en artikel 13 bij de vaststelling van besluiten in het kader van de Wet ruimtelijke ordening. In artikel 13 lid 1 onder a tot en met i staat aangegeven welke onderwerpen in de verantwoordingsplicht aan de orde moeten komen. Kort samengevat moet het bevoegd gezag in de verantwoordingsplicht motiveren:

  • a. het aantal personen in het invloedsgebied;
  • b. het groepsrisico;
  • c. de mogelijkheden tot risicovermindering door degene die de inrichting drijft;
  • d. de maatregelen ter beperking van het groepsrisico die in het besluit zijn opgenomen;
  • e. de voorschriften ter beperking van het groepsrisico die verbonden worden aan de inrichting;
  • f. de voor- en nadelen van andere ruimtelijke ontwikkelingen met een lager groepsrisico;
  • g. de mogelijkheden om het groepsrisico te beperken in nabije toekomst;
  • h. de mogelijkheden op de voorbereiding van rampenbestrijding;
  • i. de mogelijkheden tot zelfredzaamheid.
5.6.2 Analyse

LPG-tankstations Tinq en Vos

Voor beide tankstations is een uitgebreide verantwoording van het PR en het GR gemaakt. Deze is als bijlage bij de toelichting gevoegd.

Hegron Cosmetics

Hegron Cosmetics, Van IJsendijkstraat 174 op De Koog, is een bedrijf dat cosmetica en parfums vervaardigt. Het bedrijf valt onder de werking van het Bevi en is een zogenoemde categoriale inrichting. Hegron Cosmetics heeft een opslagvoorziening waar verpakte gevaarlijke stoffen worden opgeslagen in een hoeveelheid van meer dan 10.000 kg. Binnen de opslagvoorziening worden brandbare gevaarlijke stoffen met fluor-, chloor-, stikstof- of zwavelhoudende verbindingen opgeslagen.

De oppervlakte van de opslagvoorziening is ongeveer 216 m2 en voorzien van een automatische sprinklerinstallatie. Overeenkomstig de Regeling externe veiligheid inrichtingen dient rekening te worden gehouden met het PR van 10-6 tot 30 meter tot al dan niet geprojecteerde kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten. het PR overschrijdt in noordoostelijke richting een bedrijfsgebouw. dit is een beperkt kwetsbaar object, waardoor het plaatsgebonden risico een richtwaarde is.

De verantwoording van het GR hoeft niet te worden uitgevoerd. Door de grootte van de opslagvoorziening is het invloedsgebied niet van toepassing.

5.6.3 Conclusie

LPG-tankstations

Binnen de PR-contouren van beide tankstations zijn geen kwetsbare objecten gelegen, wel enkele bestaande beperkt kwetsbare objecten. De PR wordt derhalve bij beide stations niet overschreden.

Het GR wordt bij beide stations aanvaardbaar geacht, het restriscio wordt geaccepteerd.

Hegron Cosmetics

De PR-contour wordt niet overschreden. Het GR hoeft niet verantwoord te worden aan gezien het invloedsgebied niet van toepassing is.