direct naar inhoud van 1.2 Vigerend bestemmingsplan
Plan: Hoger Einde-Zuid 22
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0437.PB00011-0003

1.2 Vigerend bestemmingsplan

Ter plaatse van het project vigeert het bestemmingsplan "Beschermd Dorpsgebied Ouderkerk aan de Amstel", vastgesteld door de gemeenteraad op 23 oktober 1997 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten op 19 mei 1998. De gronden van het projectgebied zijn aangewezen voor "Sociale en Religieuze Doeleinden".

De gronden zijn bestemd voor sociale, religieuze en culturele voorzieningen met de daarbij behorende bouwwerken, alsmede dienstwoningen en open terreinen. Het bebouwde oppervlakte per bebouwingsvlak mag niet meer bedragen dan het op de kaart aangegeven percentage, ter plaatse van de kerk is dat percentage 100.

De hoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mag niet meer bedragen dan 1 meter.

afbeelding "i_NL.IMRO.0437.PB00011-0003_0001.jpg"

Afbeelding 1.1: Uitsnede bestemmingsplan "Beschermd Dorpsgezicht Ouderkerk a/d Amstel"

De omvang van de nieuw te bouwen appartementenvilla past binnen de bebouwingsmogelijkheden van het vigerende bestemmingsplan. Het gebruik als burgerwoningen past echter niet in de gebruiksmogelijkheden en is daarom in strijd met het bestemmingsplan. Het aanleggen van een parkeerkelder is evenmin toegestaan in het vigerende bestemmingsplan. Middels dit projectbesluit kan dit gebruik mogelijk gemaakt worden.

De gemeente Ouder-Amstel heeft op 17 december 2009 een nieuw bestemmingsplan "Beschermd Dorpsgezicht Ouderkerk aan de Amstel" vastgesteld. Hierin was de bestemming "Centrum" opgenomen voor het projectgebied. Binnen deze bestemming was tevens wonen toegestaan. Volgens deze bestemming mocht de toegestane hoogte, goothoogte, dakhelling en inhoud van een hoofdgebouw niet meer bedragen dan de bestaande hoogte, goothoogte, dakhelling en inhoud van het hoofdgebouw ten tijde van het ter inzage leggen van het ontwerp van dit plan. Voorts mocht de kapvorm van een hoofdgebouw niet afwijken van de bestaande kapvorm van het hoofdgebouw ten tijde van het ter inzage leggen van het ontwerp van dit plan. Middels een binnenplanse vrijstelling was het mogelijk een afwijkende kapvorm te realiseren, mits hiermee geen onevenredige afbreuk werd gedaan aan de cultuurhistorische waarden.

De bestemming "Centrum" is door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bij uitspraak van 26 januari 2011 vernietigd. Voornaamste reden hiervoor was de mogelijkheid tot het realiseren van kantoren binnen deze bestemming. Tegen het gebruik ten behoeve van wonen was geen beroep ingesteld.

afbeelding "i_NL.IMRO.0437.PB00011-0003_0002.jpg"

Afbeelding 1.2: Uitsnede verbeelding "Beschermd Dorpsgezicht Ouderkerk aan de Amstel" uit 2009, met de vernietigde bestemming "Centrum" ter plaatse van het projectgebied