direct naar inhoud van 6.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Plan: Oud Blaricumerweg 34
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0425.BP2011N002010-oh01

6.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

In het kader van de gemeentelijke inspraakverordening heeft het voorontwerpbestemmingsplan vanaf 5 juli 2012 gedurende zes weken (tot en met 15 augustus 2012) terinzage gelegen. Tevens zijn in deze periode verschillende overleginstanties aangeschreven om hun reactie op de ontwikkeling te geven. In paragraaf 6.2.1 worden de inspraakreacties samenvattend behandeld. In paragraaf 6.2.2 komen de ingediende overlegreacties aan bod. In bijlage 5 zijn de volledige inspraak- en overlegreacties weergegeven. Vanwege de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) zijn de namen van natuurlijke personen niet opgenomen. Tevens is een ambtshalve wijziging opgenomen. Deze is weergegeven in paragraaf 6.2.3.

6.2.1 Inspraakreacties

In de periode van terinzagelegging zijn 13 inspraakreacties ingediend. In onderstaande tabel is een overzicht opgenomen van de ingediende inspraakreacties. Vanwege de Wpb zijn de namen van natuurlijke personen niet opgenomen. De reacties van indiener 3 is ruim buiten de periode van terinzagelegging binnengekomen. Inhoudelijk wordt echter wel op de reactie ingegaan.

Indiener   Adres   Datum brief   Datum ontvangen  
1   Oud Blaricumerweg 36, 1411 JT Naarden   09-08-2012   10-08-2012  
2   Oud Blaricumerweg 28, 1411 JT Naarden   10-08-2012   13-08-2012  
3   Beethovenlaan 13, Naarden   -   22-08-2012  
4   Oud Blaricumerweg 30, 1411 JT Naarden   14-08-2012   15-08-2012  
5   Oud Blaricumerweg 1, 1411 JR Naarden   13-08-2012   15-08-2012  
6   Oud Blaricumerweg 3, 1411 JR Naarden   13-08-2012   14-08-2012  
7   Oud Blaricumerweg 30A, 1411 JT Naarden   10-08-2012   10-08-2012  
8   Paulus van Loolan 17, 1411 JM Naarden   07-08-2012   08-08-2012  
9   Oud Blaricumerweg 36B, 1411 JT Naarden   10-08-2012   10-08-2012  
10   Oud Blaricumerweg 32, 1411 JT Naarden   12-08-2012   14-08-2012  
11   Brediusweg 94, 1411 JN Naarden   13-08-2012   14-08-2012  
12   Oud Blaricumerweg 36A, 1411 JT Naarden   10-08-2012   10-08-2012  
13   Bredusweg 86, 1411 JN Naarden   10-08-2012   10-08-2012  

De verschillende inspraakreacties zijn voor een groot deel inhoudelijk gelijkluidend. In deze paragraaf worden daarom de verschillende onderwerpen die in de inspraakreacties aan bod zijn gekomen inhoudelijk kort samengevat en van een reactie voorzien.

Recht van overpad

De bewoners van Oud Blaricumerweg 36, 36a en 36b moeten recht van overpad verlenen naar nummer 34. Uitgegaan is van één gezin en niet van zes appartementen. Daarbij heeft de bewoner van nummer 34 reeds lang geen gebruik meer gemaakt van het recht van overpad.

De ontsluiting van het pand zal worden gerealiseerd aan de voorzijde en de zijkant (oostzijde) van de woning, waardoor dus geen gebruik hoeft te worden gemaakt van het recht van overpad. Dit wordt aangepast in de beschrijving van het bestemmingsplan.

Omvang en type bebouwing

Het appartementencomplex past niet in buurt, aangezien hier overwegend twee-onder-één-kapwoningen staan. Dit zorgt voor een vorrommeling van het buurtbeeld. Daar komt bij dat de inhoud van de bebouwing groter wordt (een vergroting van circa zes keer), de bebouwing de huidige bouwvlak overschrijdt en de bebouwing te hoog is. Indieners zijn daarom van mening dat het plan niet door kan gaan. Daar komt bij dat er sprake is van inkijk (privacy).

 

De gemeente is van mening dat de omvang van het gebouw goed past in de omgeving. Er is sprake van een appartementencomplex, maar de omvang van de bebouwing sluit aan bij het karakter van een vrijstaande villa. In de omgeving is sprake van verschillende losse eenheden die elk los zijn ontworpen. De beschrijving van het plan wordt uitgebreider opgenomen in de toelichting in paragraaf 3.3. Daar komt bij dat er sprake is van een ruime afstand tot omliggende bebouwing. Eventuele (extra) inkijk is daarom nihil, mede ook door het groene karakter van de omgeving. Het ontwerp is met de grootste zorgvuldigheid gemaakt, waardoor de bebouwing goed past in de omgeving. Opgemerkt wordt dat het plan is goedgekeurd door Welstand (nadat aanpassingen zijn gedaan naar aanleiding van opmerkingen van de welstandscommissie). Dit onderdeel geeft daarom geen aanleiding het bestemmingsplan aan te passen.

Toename verkeersbewegingen en parkeerdruk

Er is sprake van een toename van het aantal verkeersbewegingen en een toename van de parkeerdruk.

De toename van het aantal verkeersbewegingen is zeer beperkt en valt ruimschoots binnen de normen die hiervoor gelden. Het parkeren vindt plaats op het eigen terrein. Het aantal parkeerplaatsen dat wordt gerealiseerd is conform het aantal dat nodig is volgens de normen die hiervoor gelden (CROW).

Afwijkingsmogelijkheid van 10%

In hoofdstuk 3 is een afwijkingsmogelijkheid van 10% opgenomen voor een hogere bouwhoogte, waardoor sprake kan zijn van een bouwhoogte van 11 m. Het is onwenselijk dat het gebouw (nog) hogere wordt.

De afwijkingsmogelijkheid van 10% wordt geschrapt. Aangezien is gebleken dat de andere afwijkingsmogelijkheid in artikel 7 van het voorontwerpbestemmingsplan in onderhavig geval niet kan worden toegepast, wordt het hele artikel 7 uit het voorontwerpbestemmingsplan. geschrapt.

Ongelijke behandeling aanvragen

Andere vergunningaanvragen die zijn ingediend met kleinere oppervlaktes zijn gestrand. Het is onduidelijk op basis van het gelijkheidsbeginsel waarom door de gemeente wel wordt meegewerkt aan deze aanvraag.

De gemeente beoordeelt elke aanvraag afzonderlijk. Indien er sprake is van een aanvraag die niet past binnen een bestemmingsplan, bekijkt de gemeente in hoeverre zij mee wil werken aan het afwijken daarvan. Hierbij wordt specifiek gekeken naar de omvang van een kavel, de afstanden tot omliggende bebouwing en het bebouwingspatroon in de omgeving (stedenbouwkundige afweging). Daarbij moet eveneens zijn aangetoond dat bij de wijziging van het bestemmingsplan sprake is van een goede ruimtelijke ordening.

De gemeente is van mening dat dit gebouw past binnen de omgeving. Daarvoor wordt verwezen naar paragraaf 3.3 van de toelichting van het bestemmingsplan en hierboven onder 'Omvang en type bebouwing'. Aangezien indieners geen specifieke andere locaties hebben aangegeven, kan hiermee geen vergelijking worden gemaakt. Daarnaast is in de toelichting (met name hoofdstuk 4) ingegaan op de vraag of sprake is van een goede ruimtelijke ordening. Uit de verschillende onderzoeken blijkt dat de uitvoering van dit bestemmingsplan een goede ruimtelijke ordening niet in de weg staat.

Strijdigheid met bestemmingsplan, dat relatief recent is afgekomen

Het bouwplan is in strijd met het bestemmingsplan, dat slechts een aantal jaar geleden is vastgesteld. Aangezien een bestemmingsplan een planperiode heeft van 10 jaar, kan de gemeente hiervan niet afwijken door een nieuw bestemmingsplan vast te stellen.

Een belangrijk doel van het bestemmingsplan Stedelijke gebied was het maken van een actueel bestemmingsplan met een eenduidige regeling als vervanging van een groot aantal bestemmingsplannen in dat plangebied. Voor zover er volledige duidelijkheid was over verschillende ontwikkelingen, zijn deze meegenomen in dat bestemmingsplan. In de toelichting van het bestemmingsplan Stedelijke gebied is aangegeven dat er verschillende locaties zijn waarvoor mogelijk initiatieven zijn. Hierbij is aangegeven dat de randvoorwaarden en de uitvoerbaarheid voor verschillende plannen en initiatieven in het plangebied niet duidelijk was bij vaststelling van dat bestemmingsplan. Deze zijn daarom niet meegenomen in dat bestemmingsplan. Aangezien dit nu wel geldt voor deze locatie, wordt een afzonderlijk bestemmingsplan in procedure gebracht. Dit is een bevoegdheid die de gemeente heeft, ook binnen tien jaar na het vaststellen van het bestemmingsplan. Dit zou immers ook betekenen dat een gebied voor een periode van tien jaar in zijn geheel op slot zou zitten.

Briefwisseling projectontwikkeling

Er schijnt een briefwisseling tussen de huidige eigenaar en de projectontwikkelaar, waarin is aangegeven dat de gemeente in 2006 al heeft aangegeven dat op nummer 34 een appartementencomplex mag worden gerealiseerd. Heeft de gemeente zich in vroeg stadium al gecompromitteerd?

In het verleden is voor deze locatie een verzoek ingediend om een kantoor te realiseren. De gemeente heeft toen aangegeven dat dit hier niet wenselijk is. Op dat moment is aangegeven dat een appartementengebouw van een beperkte omvang hier beter passend is. Bij dergelijke toezeggingen geeft het college aan onder bepaalde voorwaarden te willen meewerken aan het in procedure brengen van een bestemmingsplan. Dit is overigens altijd een principe-toezegging. Het is aan de raad om, in afweging met alle zienswijzen, hierover een besluit te nemen.

Aandeel woningbouw

Aangegeven is dat gemeente aan plan wil meewerken, omdat Naarden een aandeel in woningbouw moet hebben. Nu de fusie van de gemeenten niet doorgaat, dient Naarden zijn eigen aandeel te hebben en kan er niet worden teruggevallen op grote ontwikkellocaties in andere gemeenten, zoals in de Bloemendalerpolder.

Dit plan betreft een toevoeging van vijf woningen aan het totale woningbestand van Naarden (zes minus één). De omvang is daarom te klein om gezien te worden als ontwikkellocatie en is daarom ook niet opgenomen in de plancapaciteit van de gemeente Naarden.

De fusie heeft geen enkele betrekking op het woningbouwprogramma van de gemeente Naarden. Het woningbouwprogramma betreft een regionale opgave vanuit de provincie Noord-Holland. Per gemeente wordt vervolgens een inschatting gemaakt van de hoeveelheid woningen die gerealiseerd kunnen worden, op basis van de mogelijkheden die er zijn. Door het niet doorgaan van de fusie wordt deze opgave voor de gemeente Naarden niet ineens groter.

Welstand

Indiener vindt het onbegrijpelijk dat welstand dit plan heeft goedgekeurd en vraagt zich af of dit wel objectief is.

De welstand werkt als een zelfstandig, objectief orgaan. Op basis van reacties van welstand is het plan diverse keren aangepast. Welstand heeft aangegeven dat een appartementencomplex van beperkte omvang acceptabel is, mits er sprake is van een verbijzondering in een verdieping, zodat de uitstraling minder massaal zal zijn. Aangezien hiervan sprake is in het ontwerp, staat welstand positief tegenover dit plan. Een aantal van deze zaken kan niet in een bestemmingsplan worden vertaald, wel is de verbijzondering in het dakvlak aangegeven, doordat is geregeld dat de oppervlakte van het dakvlak ten hoogste 90% van de oppervlakte van de footprint kan zijn.

Communicatie

De communicatie laat te wensen over voor een zo ingrijpend plan. Overleg van te voren had veel tijd, geld en ergernis kunnen voorkomen.

De gemeente is van mening dat met de procedure van dit bestemmingsplan aan de buurt meer dan voldoende mogelijkheden voor communicatie worden geboden. De gemeente heeft als eis dat er pas aan een plan wordt meegewerkt indien het stedenbouwkundig wenselijk is en indien er sprake is van een goede ruimtelijke ordening. Pas op het moment dat hiervan sprake is, komt de gemeente met een plan naar buiten. De stedenbouwkundige aanvaardbaarheid is aangetoond (mede op basis van een positief welstandsadvies) en er is sprake van een goede ruimtelijke ordening (daarvoor zijn de onderzoeken uitgevoerd waarvan verslag is gedaan in de toelichting van het bestemmingsplan). Een voorontwerpbestemmingsplan is daarom een goed eerste moment om naar buiten te komen met dit plan. Op deze manier wil de gemeente weten wat de reacties zijn op een plan en kunnen er eventuele aanpassingen gedaan worden voordat het bestemmingsplan de officiele procedure ingaat.

De gemeente is van mening dat er zorgvuldig met de communicatie is omgegaan. Alle omwonenden zijn persoonlijk per brief op de hoogte gesteld. Daarnaast heeft de ontwikkelaar een informatiemiddag georganiseerd om het schetsplan toe te lichten.

Mogelijke schade riolering

Er kan mogelijk schade ontstaan aan de riolering van 32, 34, 36, 36A, 36B die loopt van put naar riool op Oud Blaricummerweg. Onbekend is waar deze riolering loopt. Door afbraak- en/of bouwwerkzaamheden kan schade ontstaan aan dit riool.

Voor aanvang van de bouwwerkzaamheden wordt uitgezocht waar deze riolering loopt. Indien blijkt dat dit nergens is na te gaan, wordt met de grootst mogelijke zorg gesloopt, om eventuele schade te voorkomen.

Tussenliggende periode

De bouw van het complex start bij de verkoop van vier van de zes appartementen. Wat gebeurt er in de tussenliggende tijd?

Niets. Er zal pas worden begonnen met sloop op het moment dat er zekerheid bestaat over de bouw.

Meedenken

Indiener is bereid mee te denken over alternatief voor bestaande bebouwing, dat past binnen de bestaande regels van het bestemmingsplan.

De gemeente waardeert het initiatief van de indiener, maar maakt geen gebruik van het aanbod. De gemeente heeft verschillende mogelijkheden bekeken, maar acht dit plan wenselijk.

Terinzagelegging tijdens vakantieperiode

Indiener vindt het onbegrijpelijk dat het voorontwerpbestemmingsplan tijdens de vakantieperiode terinzage heeft gelegen.

Dit is gedaan om het tempo in het proces te houden. Omdat de gemeente zich realiseert dat bewoners wellicht de aankondiging hebben gemist door de vakantieperiode, zijn de omwonenden persoonlijk per brief op de hoogte gesteld. Aangezien de periode van terinzagelegging zes weken was (ruimschoots langer dan dat de meeste gezinnen op vakantie zijn), achtte de gemeente de terinzagelegging tijdens de vakantieperiode mogelijk.

6.2.2 Overlegreacties

Brandweer

De brandweer geeft aan dat de buisleidingen niet worden beschreven in het onderzoek.

Voorts is (separaat) per email aangegeven dat geen gebruik is gemaakt van de beleidsvisie externe veiligheid van de gemeente. Verder wordt geadviseerd om de hoofdtoegang naar de Oud-Blaricummerweg te situeren en de ontsluiting ook richting deze zijde te realiseren, zodat bij een eventuele calamiteit op de A1 van het ongeval kan worden weggevlucht.

De beschrijving van de buisleidingen en de beleidsvisie externe veiligheid worden opgenomen. Dit leidt overigens niet tot andere conclusies. De hoofdontsluiting is wel gericht naar de A1. Daar staat echter tegenover dat de hoofdingang van het gebouw aan de zuidzijde van het perceel/pand komt te liggen. Hier ligt tevens een calamiteitenontsluiting. Hierdoor kan bij een eventuele calamiteit van de A1 af worden gevlucht.

Waternet

Waternet heeft geen inhoudelijke opmerkingen. Wel wordt meegegeven om in overweging te nemen infiltratie via een grasdak te realiseren.

De suggestie wordt meegenomen bij verdere planuitwerking.

6.2.3 Ambtshalve wijzigingen

Na de tervisielegging is in overleg met de initiatiefnemer het ontwerp enigszins aangepast. Besproken is het gebouw 1,5 m richting de Oud Blaricumerweg te leggen en de hoofdontsluiting ten oosten van het gebouw te realiseren. Dit geeft meer ruimte voor parkeervoorzieningen aan de achterzijde en zorgt ervoor dat de ontsluiting verder van woningen af ligt. Aangezien de ontsluiting aan de westzijde niet mogelijk is in het vigerende bestemmingsplan, is het plangebied vergroot. De ontsluiting is mogelijk gemaakt met een specifieke (globale) aanduiding binnen de bestemming Groen.