direct naar inhoud van 3.6 Water
Plan: Churchillstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0425.BP2010N2009-va01

3.6 Water

3.6.1 Algemeen

De watertoets - zoals deze in het kader van ruimtelijke plannen dient te worden uitgevoerd - is het gehele proces van vroegtijdig informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. De watertoets wordt uitgevoerd binnen de bestaande wet- en regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening en water. De watertoets vormt de verbindende schakel tussen het waterbeheer en de ruimtelijke ordening. Op basis van de waterparagraaf wordt een wateradvies aangevraagd bij waterschap Amstel, Gooi en Vecht. In dit kader worden dan ook alle relevante waterhuishoudkundige aspecten meegenomen in het onderhavige plan.

3.6.2 Waterrelevant Beleid

De belangrijkste beleidsdocumenten waarin de waterhuishoudkundige doelstellingen zijn beschreven zijn Nationaal Waterplan, Anders omgaan met water: Waterbeleid 21eeeuw, de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), Beleidslijn Grote Rivieren, de Nota Ruimte en Waterbeheerplan Amstel, Gooi en Vecht 2010-2015.

3.6.3 Watertoetsproces

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is ingelicht over dit bestemmingsplan. Het Waterschap heeft de gemeente op de hoogte gesteld van de waterhuishoudkundige aspecten binnen dit bestemmingsplan.

Compensatie

Omdat er geen sprake is van een toename van het verhard oppervlak, en er geen watergangen worden gedempt, is het niet verplicht oppervlaktewater ter compensatie aan te leggen.

Hemel- en afvalwaterafvoer

In het kader van de waterkwaliteit wordt gewezen op de afkoppelopgave die de gemeente Naarden nog te realiseren heeft. De afvoer van hemel- en afvalwater zal via het bestaande rioolstelsel afgevoerd worden.

Grondwater

Uit het vigerende bestemmingsplan blijkt dat in het gebied Keverdijk, waar het plangebied onderdeel van uitmaakt, een zandpakket ligt met daar bovenop een deklaag (tot ongeveer 2,5 m dikte) van kleirijke en venige afzettingen. Voor de bestaande woningbouw is het maaiveld ter plaatse circa 1 m opgehoogd.

In het plangebied treedt in het algemeen infiltratie op van (hemel)water richting grondwater. De infiltratiecapaciteit varieert tussen 0,25 en 1 mm/dag. De grondwaterstand ligt hier op circa 1 m -NAP. Een deel van Keverdijk is gevoelig voor grondwateroverlast. De ondergrondse ruimtes moeten waterdicht zijn om wateroverlast te voorkomen.

Riolering

In het gebied zal in 2014 een gescheiden rioolstelsel worden aangelegd. De woningen moeten het vuilwater en het hemelwater daarom gescheiden aanleveren aan de erfgrens van het perceel. Elke woning krijgt hiervoor twee eigen aansluitingen die in eerste instantie worden aangesloten op het gemengde stelsel en later op het gescheiden stelsel. 

In de vuilwaterleiding dient een ontstoppingsstuk te worden geplaatst op 50 cm voor de erfgrens met het openbaar gebied. Zowel de vuilwater- als de hemelwaterleiding mogen niet dieper dan 60 cm onder het maaiveld liggen in verband met aansluitmogelijkheden op het riool. Tot slot dient de vuilwaterafvoerleiding te worden uitgevoerd in bruine pvc en de hemelwaterafvoerleiding in grijze pvc. Dit geld niet voor de leidingen binnen in de woning.

 

Het rioleringsbeleid staat beschreven in het Gemeentelijk Rioleringsplan 2010-2012 van de gemeente Naarden.