direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Churchillstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0425.BP2010N2009-va01

2.4 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Naarden (2003)

De hoofdlijnen van de beoogde ruimtelijke ontwikkeling van Naarden voor de komende 10 à 20 jaar zijn beschreven in de Structuurvisie Naarden, die op 27 februari 2003 is vastgesteld. In de Structuurvisie is op basis van een afweging waarin vier ontwikkelingsmodellen zijn behandeld voor een voorkeursmodel gekozen, met als belangrijkste kenmerken:

  • Naarden is een netwerk van locaties;
  • uitwisseling tussen de verschillende locaties is mogelijk;
  • de rode contouren (streekplan) zijn een hard uitgangspunt;
  • een grote mate van flexibiliteit;
  • het behoud van het beschermd stadsgezicht, inclusief de schootsvelden.

Er wordt gestreefd naar een vergroting van de woningdichtheid, waarbij voor het in de Structuurvisie als Naarden-West (Keverdijk/Jac. P. Thijssepark) aangemerkte gebied een verdichting van maximaal 5% mag optreden. Het programma richt zich voornamelijk op senioren en starters. Voor voorzieningen wordt naar versterking gezocht door functies te combineren, bijvoorbeeld in een Brede School. Flexibiliteit in de zin van uitwisselbaarheid tussen functies is daarbij leidend.

Lokale Woonvisie Gemeente Naarden 2008-2020

De Lokale Woonvisie Gemeente Naarden 2008-2020 beschrijft het kwalitatieve en kwantitatieve woonbeleid van de gemeente voor de periode tot 2020. De lokale Woonvisie is op 4 februari 2009 door de gemeenteraad vastgesteld.

Het huidige woningbestand in Naarden kent een groot aandeel dure en topdure koopwoningen. Een derde van het woningbestand bestaat uit betaalbare woningen, maar er bestaat een nadrukkelijk tekort aan woningen in het middensegment.

Door dit hiaat is een scheefheid ontstaan. Mensen zitten als het ware vast in de huidige woning en kunnen maar mondjesmaat wooncarrière maken. Hierdoor hebben starters en doorstromers het moeilijk op de Naardense woningmarkt.

De gemeente wil er daarom alles aan doen om de nieuwbouwplannen die er zijn ook daadwerkelijk te realiseren en deze nieuwbouwplannen qua aantal zo optimaal mogelijk in te vullen. De hoogste prioriteit in de nieuwbouw zal gericht moeten zijn op bouwen in het middensegment. Daarnaast is het belangrijk om middeldure woningen duurzaam en langdurig te behouden voor de doelgroep waar ze voor bestemd zijn. Uiteindelijk wil de gemeente met het op gang brengen van de doorstroming, woningen voor starters vrij krijgen.

De bouw van zes woningen in het middensegment sluit aan bij deze doelstellingen.

2.4.1 Welstandsnota

In 2004 is voor het grondgebied van Naarden een welstandsnota opgesteld. In deze nota worden criteria beschreven die ten grondslag liggen aan de welstandsbeoordeling bij de indiening van bouwplannen. De kern van de nota wordt gevormd door de gebiedsgerichte criteria.

Deze criteria zijn weer gekoppeld aan deelgebieden. De verschillende deelgebieden hebben een duidelijk waarneembare samenhang door de verschijningsvorm en functie van de bebouwing in combinatie met de stedenbouwkundige opzet. Vaak is de bebouwing ook in dezelfde periode gerealiseerd.

Het plangebied ligt in het deelgebied Keverdijk, waarvoor een regulier welstandsniveau geldt. De welstandsbeoordeling is gericht op het bewaren van de sobere opzet, herhaling van woningen en een eenvoudige opbouw.

Het plan is behandeld en goedgekeurd door de welstandscommissie.