Inhoudsopgave
Hoofdstuk 3 Juridische vormgeving
4.1 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
4.2 Economische uitvoerbaarheid
Hoofdstuk 1 Inleiding
Het plangebied betreft de Bijloort in Zuid-Scharwoude, onderdeel van het woningbouwproject Westerdel.
Voor het plangebied geldt het uitwerkingsplan Westerdel 2017 met identificatienummer NL.IMRO.0416.UPWD2017-va01 dat op 31 oktober 2017 door het college van burgemeester en wethouders is vastgesteld. Het uitwerkingsplan Westerdel is een globaal van opzet. Dit tegen de achtergrond dat op perceelniveau voldoende mogelijkheden zijn voor maatwerk.
Per perceel worden, op basis van het uitwerkingsplan Westerdel, kavelpaspoorten vastgesteld. In de kavelpaspoorten zijn de stedenbouwkundige uitgangspunten voor de te bouwen woningen opgenomen. Voor de te bouwen woningen aan de Bijloort zijn op 26 september 2017 door het college van burgemeester en wethouders kavelpaspoorten vastgesteld. Uit de vastgestelde kavelpaspoorten blijkt dat de afstand tot de zijdelingse perceelgrens respectievelijk 2,5 m en 3,5 m is. De regels in het uitwerkingsplan Westerdel zijn juridisch bindend voor wat betreft het bouwen en gebruiken van een bouwwerk in Westerdel. In de regels is vastgelegd dat de afstand van het hoofdgebouw tot de zijdelingse perceel minimaal 3 meter moet bedragen. De vastgestelde kavelpaspoorten wijken hiervan af. Middels de voorliggende partiële herziening worden de regels van het uitwerkingsplan Westerdel en de kavelpaspoorten met elkaar in overeenstemming gebracht.
Hoofdstuk 2 Planvoornemen
De voorliggende partiële herziening van het uitwerkingsplan Westerdel 2017 voorziet in de reeds vastgestelde kavelpaspoorten voor de Bijloort van een juridische regeling op het punt van de afstand tot de zijdelingse perceelsgrens.
Voor de woningen aan de Bijloort is in de kavelpaspoorten, in afwijking van het uitwerkingsplan Westerdel, een afwijkende afstand voor de woning tot de zijdelingse perceelgrens opgenomen, Aan één zijde van de woning is een afstand tot de zijdelingse perceelgrens van 2,5 m mogelijk.
De volgende ruimtelijke en stedenbouwkundige overweging ligt hieraan ten grondslag.
De nieuwbouwwijk Westerdel is verdeeld in architectonische eenheden, ieder met een eigen ‘dorpse’ sfeer en karakteristiek, die aansluit bij de dorpse sfeer van Langedijk: het Langedijks DNA. De straat Bijloort vormt zo’n zelfstandige architectonische eenheid binnen de nieuwbouwwijk.
De straat Bijloort neemt een specifieke positie in ten opzichte van de nieuwbouwwijk Westerdel. Gelegen aan de zuidzijde van de nieuwbouwwijk Westerdel presenteert de Bijloort zich als een zelfstandig buurtje. De straat Bijloort is voor autoverkeer een doodlopende straat waardoor hoofdzakelijk bestemmingsverkeer gebruik gaat maken van de weg. De Bijloort bestaat uit een rij van 14 vrije kavels ten behoeve van een architectonische mix van 14 vrijstaande woningen. Elders in het plan Westerdel zijn de vrije kavels verspreid in het plan aanwezig. Daarnaast is alleen aan de Bijloort sprake van een afwisselende rooilijn waardoor een verbijzondering in de nieuwbouwwijk ontstaat.
De situering van de woningen op de kavels is ook anders dan bij de overige vrijstaande woningen in de wijk. De woningen aan de Bijloort hebben een zelfstandige ligging, met de achtertuinen gericht naar de nieuwbouwwijk Westerdel en zicht op de Nauertogt. Het uitzicht is er relatief vrij te noemen omdat aan de voorzijde van de woningen men een groen- en waterrijk uitzicht met eilanden aantreft met brede groene oevers ervoor met bomen en aan de achterzijde sprake is van doorgaand vaarwater. De 14 vrije kavels liggen dan ook op een unieke locatie, waarbij het belangrijk is dat er een aantrekkelijk ruimtelijk beeld ontstaat. Verspringen in de afstand tot de zijdelingse perceelgrens dragen bij aan het aantrekkelijke ruimtelijke beeld van de te bouwen woning aan de Bijloort. De minimale afstand tot de zijdelingse perceelgrens is dan ook vanuit stedenbouwkundig oogpunt neergelegd op 2,5 m en 3,5 m. Bijkomend effect is dat ruimte ontstaat om twee auto’s op eigen terrein te parkeren én om gemakkelijk met de fiets naar de achterzijde van de woning te komen. De openbare ruimte wordt hiermee ontlast op het punt van parkeervoorzieningen.
De stedenbouwkundige uitgangspunten zoals opgenomen in de vastgestelde kavelpaspoorten voor de Bijloort worden, gezien de ruimtelijke argumenten, juridisch verankerd in de voorliggende partiële herziening.
Hoofdstuk 3 Juridische vormgeving
De voorliggende partiële herziening heeft uitsluitend betrekking op het verkleinen van de minimale afstand tot de zijdelingse perceelgrens van 3 m naar 2,5 m. Deze verkleining van de afstand tot de zijdelingse perceelgrens geldt alleen voor het plangebied aan de Bijloort.
De voorliggende partiële herziening kan alleen samen met het vastgestelde uitwerkingsplan Westerdel 2017 worden gelezen. Er is geen sprake van een zelfstandige uitwerkingsplan.
De verbeelding ziet op het plangebied aan de Bijloort en bestaat uitsluitend uit een plancontour. Bestemmingsregels zijn geregeld in het uitwerkingsplan Westerdel 2017.
In de regels is voor de leesbaarheid de gehele bestemming 'Wonen' uit het uitwerkingsplan Westerdel 2017 opgenomen. Alleen de doorhaling en de wijziging worden geregeld door middel van de voorliggende partiële herziening.
De juridische verankering van de vastgestelde kavelpaspoorten is als volgt vormgegeven in de regels:
"De bestemming 'Wonen', artikel 6, lid 6.2, sub a, onder 8 in het geldende uitwerkingsplan zoals genoemd in artikel 1, lid 1.3, wordt als volgt doorgehaald en gewijzigd:
-
de afstand van een hoofdgebouw tot de zijdelingse perceelsgrens mag niet minder dan 3 m 2,5 m te bedragen, met uitzondering van aaneengebouwde zijden."
Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid
4.1 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Zoals eerder opgemerkt is voor de Bijloort op 31 oktober 2017 een uitwerkingsplan vastgesteld. Tegen dit uitwerkingsplan zijn door belanghebbenden géén zienswijzen ingediend. Ook tegen het globale bestemmingsplan Westerdel en voorgaande uitwerkingsplannen zijn nimmer zienswijzen ingediend. Daarnaast betreft het een zeer geringe aanpassing van de regels van het uitwerkingsplan Westerdel 2017, naar aanleiding van vastgestelde kavelpaspoorten. De voorliggende partiële herziening is dan ook als vastgesteld ruimtelijk plan op www.ruimtelijkeplannen.nl gepubliceerd. In feite is het een gewijzigde vaststelling van het uitwerkingsplan Westerdel 2017. Belanghebbende kunnen tegen de voorliggende partiële herziening beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State instellen.
4.2 Economische uitvoerbaarheid
Door middel van de grondexploitatieregeling in de Wro en het Bro beschikken gemeenten over
mogelijkheden voor het verhalen van kosten voor bouwplannen. Voorliggende partiële herziening maakt geen nieuwe bouwplannen mogelijk als bedoeld in artikel 6.2.1 Bro. Gelet
hierop is er geen aanleiding voor een kostenverhaal anderszins of het opstellen van een exploitatieplan.
