direct naar inhoud van 6.5 (Economische) uitvoerbaarheid
Plan: ArenaPark
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.16bp01arenapark-va01

6.5 (Economische) uitvoerbaarheid

Met inwerkingtreding van de Wet ruimtelijk ordening (per 1 juli 2008) beschikt de gemeente over meer mogelijkheden voor kostenverhaal op particuliere ontwikkelaars in een plangebied. Zijn de kosten van de ontwikkeling niet op een andere manier verzekerd (bijvoorbeeld door het sluiten van overeenkomsten met grondeigenaren over de kosten van de ontwikkeling) dan kan de gemeente een exploitatieplan vaststellen, waarin die kosten worden benoemd. Het exploitatieplan loopt mee met de procedure van het bestemmingsplan. Daarmee wordt een exploitatieplan mede een toetsingsgrond bij omgevingsvergunningaanvragen voor bouwen. De gemeenteraad kan evenwel bij vaststelling van het bestemmingsplan besluiten om géén exploitatieplan vast te stellen. Dat kan de raad alleen doen, indien de kosten dus op een andere wijze is verzekerd en er verder geen extra eisen aan locaties hoeven te worden gesteld. De gemeenteraad moet wel expliciet besluiten dat een exploitatieplan niet wordt vastgesteld omdat de uitvoerbaarheid anderszins verzekerd is.

Het bestemmingsplan ArenaPark betreft met name een aanpassing van een verouderd bestemmingsplan, waarbij het juridisch en planologisch instrumentarium is geactualiseerd. De gemeente Hilversum heeft in de grondexploitatie ArenaPark 2012 rekening gehouden met de kosten die gemaakt moeten worden voor openbare grond in dit gebied.

Voor gronden in eigendom bij de private partijen geldt het volgende. Voor deze gronden biedt het bestemmingsplan ontwikkelingsmogelijkheden. Ten behoeve van de realisering van de plannen is in 1999 de grond verkocht aan Delta Lloyd Vastgoed. Voor de locatie heeft Delta Lloyd met Multi Vastgoed en Phoenix Bouwontwikkeling een Vennootschap Onder Firma (VOF), Arena Campus, gevormd. De VOF Arena Campus ziet voldoende perspectief om de plannen gefaseerd te realiseren.

De financiële verantwoordelijkheid voor de realisatie van de te ontwikkelen plandelen alsmede het daarbij horende risico wordt volledig gedragen door de aanvrager.

Hieruit vloeit de financiële onderbouwing van het plan voort. Op basis van deze overweging moet het voorliggende bestemmingsplan economisch uitvoerbaar worden geacht. De exploitatiekosten zijn derhalve anderszins verzekerd. Een exploitatieplan is dan ook niet noodzakelijk. Dit betekent dat de uitvoerbaarheid van het voorliggende bestemmingsplan niet door onvoldoende economische uitvoerbaarheid wordt belemmerd.