direct naar inhoud van 5.4 Verkeer
Plan: ArenaPark
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.16bp01arenapark-va01

5.4 Verkeer

Autoverkeer

Ontsluiting
Het plangebied wordt begrensd door de spoorlijn Hilversum - Utrecht, de Soestdijkerstraatweg, het Oostereind en de Diependaalselaan. De spoorlijn vormt een harde grens, terwijl de Soestdijkerstraatweg geen ontsluitingsfunctie ten behoeve van het ArenaPark is toebedeeld om ongewenst sluipverkeer door het ArenaPark te voorkomen. Dit houdt in, dat er geen toegang voor auto's naar het gebied vanaf de Soestdijkerstraatweg mogelijk is, uitgezonderd het openbaar vervoer plus nood- en hulpdiensten. Het bestaande kantorengebied is via de Arena aangesloten op het Oostereind. Ten behoeve van het Nike-complex en de nieuwe kantoorontwikkeling in het zuidwestelijke deel van het plangebied is destijds een extra ontsluiting aan de Diependaalselaan gerealiseerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.16bp01arenapark-va01_0010.jpg"

Figuur 10 - Verkeersontsluiting.

Het verkeer zal het plangebied bereiken via de reeds bestaande infrastructuur. Het plangebied ligt direct aan de buitenring van Hilversum en heeft een rechtstreekse verbinding met de snelweg A27. De interne ontsluiting zal geschieden middels twee entree's. Te weten:

  • een entree aan de Diependaalselaan, en;
  • een entree aan 't Oostereind.

Bij het verder ontwikkelen van het plangebied zal het verkeer- en verblijfsgebied worden aangelegd en afgerond waardoor er een interne structuur ontstaat die zorgt voor een snelle verkeersafwikkeling. Door de te verwachten toename van het autoverkeer, onder andere door het toepassen van een vastgestelde minimum parkeernorm, bestaat ondanks het stringent invoeren van vervoersmanagement de kans dat er in de verre toekomst aan de zijde van de Diependaalselaan via het spoorwegviaduct een extra uitgang gemaakt moet worden op de Diependaalselaan in de richting van de A27. Er is in de verbeelding van dit bestemmingsplan een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor het eventueel realiseren van een dergelijke ontsluiting langs de spoorlijn naar de Diependaalselaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.16bp01arenapark-va01_0011.jpg"

Figuur 11 - Definitief ontwerp ring oost.

In het kader van 'Integraal Bereikbaarheidsplan Hilversum e.o' wordt het kruispunt Oostereind - ArenaPark aangepast zodat de capaciteit van het kruispunt voldoende is voor de toekomstige verkeerstromen. Het kruispunt Soestdijkerstraatweg - Oostereind wordt een rotonde met daaronder een tunnel (zie figuur 11).

Snelheid
Binnen het plangebied geldt een snelheid van 30 kilometer per uur. De omliggende wegen hebben een snelheidslimiet van 50 kilometer per uur.

Parkeren
In het Masterplan ArenaPark werd destijds uitgegaan van het zogenaamde ABC beleid ten aanzien van kantoren en parkeren nabij stations. Dit beleid was gericht op het terugdringen van autogebruik en het stimuleren van alternatieve vervoerswijzen (openbaar vervoer). Het ArenaPark viel onder de B-norm. Dit betekende dat er maximaal 1 parkeerplaats per 125 m2 b.v.o. kantoren mocht worden gerealiseerd. Bij de eerste fase van het Nike-complex is dit verwerkt in de halfverdiepte ondergrondse parkeergarage.

Thans is dit ABC beleid niet meer van toepassing en staat de bereikbaarheid van bedrijventerreinen centraal in het overheidsbeleid. Tegenwoordig worden in plaats van een maximale nu een minimale parkeernormen gehanteerd. Voor het ArenaPark betekent dit een parkeernorm van minimaal 1,55 parkeerplaats per 100 m2 b.v.o. kantoren, oftewel minimaal 1 parkeerplaats per 65 m2 b.v.o. van toepassing. Dit is bijna twee maal zoveel als de oude maximale parkeernorm. Dit heeft tot gevolg dat de parkeergarages in verdere ontwikkeling van het ArenaPark ongeveer twee maal zo groot zullen worden dan voorheen. Bovendien betekent het ook een verdubbeling van het aantal verkeersbewegingen. Dit betekent overigens niet dat er veel parkeerplaatsen op maaiveld mogen komen.

Gelet op het stedenbouwkundig wensbeeld en de groene karakteristiek van het ArenaPark zullen de noodzakelijke parkeerplaatsen behalve onder de bebouwing ook onder het met groen ingerichte maaiveld worden gesitueerd. Op een beperkt aantal plekken zullen echter ook bovengrondse parkeergebouwen gerealiseerd kunnen worden. Zo is aan de oostelijke ronding van de voormalige drafbaan een halfrond, halfverdiept parkeergebouw met een capaciteit van 215 parkeerplaatsen gerealiseerd. Ook bij het voorgenomen hotel in de nabijheid van de sporthal en de atletiekbaan is een extra parkeervoorziening in de vorm van een parkeergebouw onderdeel van dit gebouwencluster.

Het parkeren moet (in principe) ondergronds plaatsvinden, onder meer in parkeergarages onder kantoren. Daarnaast is vergunning verleend voor een parkeergebouw naast het hotel, deze parkeerplekken kunnen voor multifunctioneel gebruik (o.a. openbaar gebruik, vergunninghouders en park & ride) worden aangewend. Tevens is er een grotendeels ondergrondse parkeergarage gebouwd aan het Colosseum.

De realisatie van de parkeergebouwen is een verantwoordelijkheid van marktpartijen. Randvoorwaarde bij dergelijke parkeergebouwen is dat deze zich qua architectuur voegen in de architectuur van de kantoorgebouwen, dan wel dat ze een groene uitstraling hebben zodat ze harmoniëren met de omgevingsinrichting.

Door het in de toekomst behoorlijk toenemen van de (auto)verkeersbewegingen zal het wellicht nodig zijn om de ontsluiting van het ArenaPark aan de zuidzijde te vergroten door een extra uitgang te maken over het viaduct van de Diependaalselaan heen (langs het spoor) met een invoegstrook parallel aan de Diependaalselaan richting de A27. Bij de bebouwing in het zuidwestelijke plangebied zal hiervoor ruimte gereserveerd worden.

Parkeernormen
Uitgaande van de parkeernorm ‘kantoren zonder baliefunctie’ dienen in het plangebied ArenaPark 3.178 parkeerplaatsen te worden aangelegd (205.000 m² b.v.o. x 1,55 parkeerplaats per 100 m² b.v.o. = 3.178).

In het plangebied Arena zijn reeds projecten gerealiseerd. Op deze gerealiseerde projecten is de parkeernorm niet van toepassing. Ten tijde van de realisering van de projecten ging men nog uit van de A, B en C locatie methodiek. Deze inmiddels deels achterhaalde methodiek heeft binnen het plangebied tot een hoge parkeerdruk geleid.

Betrokken partijen (AEDES, Inter Access, NCOI, NIKE, Oxxio Nederland BV, de Alliantie Gooi en Vechtstreek, ROC van Amsterdam Gooi en Vechtstreek, B&W van Hilversum, het Utrechts Verkeer- en Vervoersberaad, Verkeer.advies) hebben een convenant ondertekend waarin gekeken wordt naar het structureel oplossen van de parkeerproblemen, het verbeteren van de bereikbaarheid en het verduurzamen van de mobiliteit. Om hier invulling aan te geven kijken partijen naar mobiliteitsmanagement. Hieronder wordt verstaan het anders organiseren van woon/werk- en zakelijk verkeer. Partijen streven gezamenlijk naar een reductie van minimaal 6% van het aantal auto's naar het ArenaPark. Zij onderschrijven hiermee de ambities van het regionale convenant mobiliteitsmanagement ring Utrecht en driehoek A1/A27/A28.

De nog te realiseren projecten dienen te voldoen aan de nieuwe parkeernormen. Een toetsing, door de afdeling Vergunning en Handhaving van de dienst Inwoners, op het aantal parkeerplaatsen, vindt plaats op het moment dat een omgevingsvergunning voor bouwen wordt ingediend.

Openbaar vervoer

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.16bp01arenapark-va01_0012.jpg"

Figuur 12 - Openbaar vervoer.

In het Masterplan ArenaPark uit 2000 werd voor het openbaar vervoer een belangrijke rol toegedacht. Door het ArenaPark zou een HOV-lijn worden aangelegd over de Athene en verder langs het spoor naar de Soestdijkerstraatweg en station Hilversum Sportpark. De HOV-lijn zou halteren op het plein nabij de Dudok Arena en bovendien zou het oostelijke perron van het station Sportpark in zuidelijke richting worden verplaatst aansluitend aan dit (stations)plein. In 2002 is besloten dit HOV-tracé niet te realiseren.
Als alternatief is besloten in het kader van het IBP om de buslijnen 100 en 156 via de Arena te laten rijden, met een halte op het kruispunt Arena - Marathon - Olympia. Om de route mogelijk te maken is er een busdoorsteek gerealiseerd vanaf de Soestdijkerstraatweg met een dynamische afsluiting (verzinkbare paal).

Naast de autobereikbaarheid is het station Hilversum - Sportpark erg belangrijk voor de bereikbaarheid van het ArenaPark. Van en naar het station zijn er verschillende en aangename routes voor fietsers en voetgangers. Het station Hilversum - Sportpark is dan ook een belangrijke kwaliteit voor de ontwikkeling van het totale ArenaPark.

Langzaam verkeer

Fietser

Langs de hoofdroutes in het ArenaPark zijn of zullen vrijliggende fietspaden worden aangelegd. Hiermee wordt het fietsen van en naar het ArenaPark en van en naar het station gestimuleerd en kan er veilig worden gefietst.

Voetgangers

Het ArenaPark geeft veel ruimte aan de voetganger. Naast een heel formeel element - de tot trimbaan ('Running-track') getransformeerde paardendrafbaan - is er een scala aan informele voetgangersroutes die tussen de gebouwen doorlopen. Deze laatste ontstaan doordat tot de kantoren behorende buitenruimten veelal niet formeel zijn afgebakend. De parkachtige setting komt door het integrale landschapsontwerp hier tot zijn recht. Voor de voetgangers zijn er dus veel routes in het ArenaPark en is het station voor de voetgangers ook goed en snel bereikbaar.