Plan: | ArenaPark |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.16bp01arenapark-va01 |
Het sportpark aan de Soestdijkerstraatweg kwam tot ontwikkeling in de jaren '10 en '20 van de vorige eeuw. In 1919 diende Dudok zijn definitieve schetsontwerp in waarin, behalve voor de voetbalsport, ook ruimte was gereserveerd voor de paardensport (waaronder een drafbaan met een lengte van 1 kilometer). In 1928 is de atletiekbaan gebruikt voor de Olympische Spelen van Amsterdam.
Achter de ingang van het sportpark, aan de Soestdijkerstraatweg, was de hoofdtribune prominent gelegen, als blikvanger vanaf het dorp. Deze tribune, de Dudoktribune, blijft gehandhaafd.
In 1958 werd op het terrein van het sportpark de Expohal gebouwd, die inmiddels is gesloopt ten behoeve van de bouw van het Dudokcollege.
Het tribunegebouw (de Dudoktribune) is het oudste, nog oorspronkelijke, houten tribunegebouw in Nederland. Mede daarom is het gebouw geplaatst op de rijksmonumentenlijst en werd het in 2010 in oorspronkelijke staat gerestaureerd.
De historie van het gebied is in de verdere ontwikkeling van het gebied meegenomen. Dit betekent dat in het Masterplan ArenaPark inspiratie is opgedaan uit het door Dudok ontworpen plan voor Hilversum-Zuid.
De stedenbouwkundige structuur van het gebied wordt bepaald door de as van de Dudok-tribune / Nike-complex, de zicht-as op de Vitustoren en de voormalige drafbaan. De as van de Dudok-tribune / Nike-complex is het belangrijkste element in het gebied. Deze loopt als symmetrie-as door de Dudok-tribune en het Nike-complex en vormt tevens de as van de entree van het bedrijvenpark via de Diependaalselaan. Een groot deel van het gebied is georganiseerd door deze as. Het is tevens ook de dwars-as van de voormalige drafbaan die in de vorm van een rondlopende trimbaan terugkomt in het gebied. De drafbaan is een krachtige structuurdrager in het gebied. Ze loopt grotendeels om het Nike-complex. Door middel van een brugconstructie die voor het hoofdcomplex langs loopt wordt het complex door de trimbaan doorsneden.
Door de ligging binnen het plangebied van de verschillende onderdelen ontstaan herkenbare delen in het gebied met elk hun eigen identiteit. De deelgebieden zijn:
Figuur 2 - Ligging deelgebieden.
Ad. 1 De entree en zijn omgeving
Het Nike-complex is bij binnenkomst in het ArenaPark direct te zien en is georiënteerd op de atletiekbaan en de Dudoktribune. De entreegebouwen vormen de monumentale ingang van het ArenaPark en hebben een markante architectuur en een afwijkende bouwhoogte. De entree en het Nike-complex zijn symmetrisch, strak en statig langs de hoofdas gesitueerd. De architectuur van het Nike-complex is geïnspireerd door de architectuur van Dudok. De gebouwen zijn als eenheid vormgegeven, met een sterke horizontale geleding, gele bakstenen vlakken en strakke, platte daken. In de ruimte rond de gebouwen en in de as bevinden zich waterpartijen, tuinen en sportveldjes, omgeven door hagen.
Ad. 2 Het oude sportpark met de Dudoktribune
Het oude sportpark met de Dudoktribune vormt na de restauratie in 2010 het hart van het plangebied. Het is een houten tribune op een bakstenen onderbouw. Het gebouw is niet groot vergeleken bij de andere gebouwen in het gebied, maar heeft een bijzondere en fijne architectonische uitwerking in de stijl van de Amsterdamse school. Het middendeel van het gebouw is overdekt. De entree heeft een verticale geleding met accenten als vlaggenmasten. Naast de tribune staat het houten directiegebouw, eveneens van Dudok. Dit gebouw, met een afgewogen vlakverdeling met houten en bakstenen delen in de gevel, is afgedekt met een flauw hellend rieten schilddak. Opvallend zijn de horizontale raambanden met roedeverdeling direct onder de kap. In kleurgebruik, groen, geel en oranje sluit het gebouw aan bij de tribune.
Ad. 3 De gebouwen rond de DudokArena
Nabij de DudokArena staan gebouwen met een verscheidenheid aan functies:
Het schoolgebouw heeft lange horizontale lijnen en is uitgevoerd in rood en mangaankleurig baksteen. De sporthal heeft het uiterlijk van een aluminium 'doos': een glimmend gebouw met een gesloten gevel.
Achter de Dudoktribune is een grote open ruimte gerealiseerd, aansluitend op het gebied rondom het schoolgebouw. Op het plein zijn losse bomengroepen gesitueerd.
Ad. 4 De gebouwen en open terreinen in het zuidwestelijke deelgebied
In dit gebied is op dit moment slechts één kantoorgebouw aanwezig. Direct naast de entree van het gebied vormt dit gebouw zich voornamelijk naar de entree om deze te versterken. De rest van het gebied is nog braakliggend/groen. Door middel van artikel 19 procedures (WRO oud) zijn inmiddels acht bouwvergunningen afgegeven voor de bouw van kantoren. Daarnaast is er een vrijstelling verleend voor de bouw van een warmtekrachtcentrale. Tot slot is met vrijstelling een bouwvergunning verleend voor een hotel met parkeerhuis.
Ad. 5 Het kantorengebied in het zuidoostelijk deelgebied
Het kantorengebied in het zuidoostelijk deelgebied karakteriseert zich door losstaande kantoorvilla's met ieder hun eigen karakter, ontwerp en identiteit. De samenhang zit hem in de bouwhoogte en platte afdekking.
Ad. 6 Het noordoostelijk deelgebied
Het noordoostelijk deelgebied heeft een voornamelijk oost-west gerichte inrichting. Tevens vormt het de afronding van de as die komt vanuit het kantorengebied ten zuidoosten. De gebouwen aan het einde van de as zijn bijzonder vormgegeven als ellipsen die met hun ronde vormen het gebied een speels karakter geven.
Ad 7 Het gebied rondom en achter de Soestdijkerstraatweg
Aan de Soestdijkerstraatweg liggen nog een tweetal bedrijven die door hun aard en karakter bij dit gebied horen. Achter de woningen aan de Soestdijkerstraatweg liggen nog een aantal tennisvelden die worden ontsloten vanaf ArenaPark en onderdeel zijn van het plangebied. Deze sportvelden liggen geheel verscholen tussen en achter woningen en bedrijven.
De inrichting van het openbaar gebied wordt voor een groot deel bepaald door het gebruik hiervan. Rondom de kantoren zijn ruime verkeersassen met groene middenbermen en parkeren in een groene setting. De centrale as die door het plangebied loopt is ingericht met groen en waterpartijen. Daarnaast vormt het sportpark een grote groene, open ruimte. De tennisbanen achter de Soestdijkerstraatweg hebben een zeer groen karakter doordat ze omsloten zijn door bomen.
De rest van het terrein is nog een grote open ruimte die nu ingevuld is met groen en her en der bomen die nog de oude vorm van de drafbaan volgen.