Plan: | De Egelantier |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.14bp01egelantier-oh01 |
Dit bestemmingsplan bestaat uit drie delen: de toelichting, de regels en de verbeelding (plankaart). De verbeelding en de daarop aangewezen bestemmingen en de regels vormen tezamen het juridische plan. De plantoelichting heeft geen rechtskracht. De regels omvatten de omschrijvingen van de in het plan vervatte bestemmingen, waarbij per bestemming het doel of de doeleinden worden aangegeven. In de toelichting worden de achtergronden en beweegredenen aangegeven die hebben geleid tot de bestemmingen. In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de juridische opbouw van het plan.
De juridische opzet van een bestemmingsplan moet voldoen aan de volgende uitgangspunten:
Daarnaast moet de planmethodiek voldoen aan:
Tevens is het gehele plan digitaal raadpleegbaar. Dit houdt in dat alle onderdelen van het bestemmingsplan, dus ook de afbeeldingen, digitaal beschikbaar zijn.
De verbeelding van dit analoge bestemmingsplan bestaat uit 1 blad. Met behulp van letteraanduidingen en/of arceringen zijn de diverse gebieds- en functionele bestemmingen weergegeven.
Bij de opzet van de kaart is aangesloten bij de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen (SVBP 2008). De kaart is conform DURP (Digitaal Uitwisselbare Ruimtelijke Plannen) opgesteld.
De regels bevatten het juridisch instrumentarium voor het regelen van het gebruik van de gronden, bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing en regelingen betreffende het gebruik van bebouwing. De regels zijn onderverdeeld in paragrafen en worden hierna artikelsgewijs toegelicht.
Bij de opzet van de regels is aangesloten bij de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen (SVBP 2008) en de bepalingen van het Besluit ruimtelijke ordening.
Voor een uitgebreide uitleg wordt verwezen naar de SVBP, te vinden via de website van VROM over de standaarden.
Voor de leesbaarheid en raadpleegbaarheid zijn de regels in hoofdstukken geplaatst. Daarbijis een vaste volgorde (conform de standaard) aangehouden, te weten:
In de regels worden verschillende begrippen gebruikt die voor verschillende uitleg vatbaar zijn. Door het opnemen van de definities van deze begrippen wordt getracht misverstanden over de uitleg van de regels te beperken.
Ter bevordering van de leesbaarheid en de raadpleegbaarheid is een vaste volgorde aangehouden, te weten:
Bestemmingsomschrijving
Met een bestemming wordt tot uitdrukking gebracht welke gebruiksdoelen of functies, met het oog op een goede ruimtelijke ordening, aan de in het plan begrepen gronden zijn toegekend. Niet iedere functie leent zich voor een eigen bestemming. Of dit zo is, hangt af van de ruimtelijke relevantie, of wel van de mate waarin de betrokken functie invloed heeft op zijn omgeving of daaraan eisen stelt. Behalve om functies gaat het bij bestemmingen altijd om concreet ruimtegebruik of om fysiek aanwezige ruimtelijke objecten.
De bestemmingsomschrijving vormt de eerste toetsing van (bouw)initiatieven. Indien een initiatief niet voldoet aan de bestemmingsomschrijving dan moet deze worden beschouwd als strijdig met het bestemmingsplan.
Behalve bestemmingen zijn binnen het bestemmingsplan aanduidingen te onderscheiden. Deze aanduidingen bevatten specificaties van bestemmingen met betrekking tot het gebruik of het bouwen. Aanduidingen hebben altijd juridische betekenis waardoor zij niet alleen voorkomen in de analoge en digitale verbeelding van een bestemmingsplan, maar ook in de regels.
In dit plan zijn aanduidingen opgenomen voor functies, bouwvlakken en de maatvoering.
Bouwregels
De bouwregels geven de situering en de maximale afmetingen van gebouwen en andere bouwwerken binnen de betreffende bestemming aan. Buiten het bouwvlak mag wel worden gebouwd, maar dan gaat het om speelvoorzieningen, nutsvoorzieningen, vlaggenmasten en terreinafscheidingen.
De toetsing hieraan vindt in principe pas plaats, indien duidelijk is dat het voorgenomen gebruik van het bouwwerk in overeenstemming is met de bestemmingsomschrijving bij de bestemming.
Binnen deze bestemming zijn, gelijkwaardig aan elkaar, voorzieningen inzake gezondheidszorg, (zorg)woningen, kinderopvang en dienstverlening die aan gezondheidszorg en zorgwoningen gerelateerd zijn, toegestaan. Onder 'aan gezondheidszorg en (zorg)woningen gerelateerde dienstverlening' worden onder andere praktijken voor fysiotherapie, huisartsen, mensendieck en een kapper verstaan. Tevens zijn binnen deze bestemming een restaurant en een terras ten behoeve van dit restaurant toegestaan. Dit terras is met een functie-aanduiding aangeduid. Het restaurant is primair bedoeld voor bewoners van De Egelantier en daarnaast opengesteld voor bezoekers van het woondienstencentrum. Het restaurant heeft een kleinschalig karakter. Tot slot zijn een ondergrondse parkeergarage en een (buiten)speelplaats toegestaan.
Ten behoeve van het bouwen zijn twee bouwvlakken opgenomen die volledig bebouwd mogen worden. Daarbuiten mag niet gebouwd worden, met uitzondering van kleine nutsvoorzieningen. Binnen de bouwvlakken zijn maximale bouwhoogten opgenomen, 15 m respectievelijk 4 m. Ook ten aanzien van bouwwerken, geen gebouwen zijnde (zoals speelvoorzieningen en vlaggenmasten), de parkeergarage, de inrit van de parkeergarage en de nutsvoorzieningen zijn bouwregels voorgeschreven. Zo mag de parkeergarage ondergronds (tot max. 3 m verticale diepte) worden aangelegd.
Deze bestemming wijkt iets af van de bestemming 'Tuin' die in andere bestemmingsplannen in Hilversum worden gebruikt. Dat is een bewuste keuze. Binnen deze bestemming is ook het gebruik als erf (geen openbaar karakter) en verblijfsgebied (wel openbaar karakter) mogelijk.
Ter plaatse van de noordelijke binnenhof is een aanduiding opgenomen ten behoeve van (ondergrondse) waterberging.
De bestemming Verkeer is bedoeld voor verkeer, verblijfsgebied en erf. Ook deze bestemming is niet geheel conform de gebruikelijke bestemming 'Verkeer' in andere bestemmingsplannen. In dit bestemmingsplan is namelijk deze bestemming ook mede bedoeld voor erven behorende bij de bouwwerken van de bestemming 'Gemengd' en Wonen -2' (dan wel ontsluitingen daarvan). Daarnaast is een aanduiding opgenomen aan de westzijde van de bestemming Gemengd ten behoeve van de inrit van de parkeergarage. Deze inrit mag verdiept (tot max. 3 m verticale diepte) worden aangelegd.
Verder geldt ten aanzien van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, en nutsvoorzieningen een aantal bouwregels.
In dit bestemmingsplan is gebruik gemaakt van de in Hilversum tegenwoordig gebruikte standaard bestemming Wonen -2. Deze bestemming is bedoeld wanneer sprake is van gestapelde woningen. Wonen - 1 is gereserveerd voor aaneengebouwde woningen. Deze rijtjeswoningen zijn in dit plan niet toegestaan.
Binnen deze bestemming zijn (zorg)woningen mogelijk waarbij het ook mogelijk is om in de woning een aan-huis-verbonden beroeps- of een bedrijfsmatige activiteit uit te oefenen (wat voor de woonbestemming binnen de bestemming 'Gemengd' ook is toegestaan). Het gehele bestemmingsvlak mag bebouwd worden, maar er gelden verschillende maximale bouwhoogten, variërend van 7 tot 13 m. Ook gelden bouwregels voor bouwwerken, geen gebouwen zijnde.
Bij het wonen horen vanzelfsprekend voorzieningen om het wonen mogelijk te maken. Bewust is niet gekozen deze (limitatief) te noemen.
In het kader van een aan-huis-verbonden beroeps- of een bedrijfsmatige activiteit zijn enkele gebruiksregels opgenomen. Onder andere is bepaald dat het vloeroppervlak maximaal 50 m2 mag bedragen en dat er geen nadelige invloed is voor het verkeer in de buurt.
In de woning mag en moet worden gewoond, maar het is mogelijk dat in de woning ook gewerkt wordt. In de woning mag een aan-huis-verbonden beroeps- of bedrijfsactiviteit worden uitgeoefend. Dat is bijvoorbeeld een architect die een gedeelte van zijn huis heeft ingericht als kantoortje. Ook mag een bedrijfsmatige activiteit worden uitgeoefend in de woning. Denk aan een goud- of edelsmid of een horlogemaker.
De woonfunctie moet te allen tijden blijven behouden. Daarom is geregeld dat die activiteiten voor niet meer dan 1/3 deel (33%) van de oppervlakte van het wonen (met de aan- en uitbouwen en/of bijgebouwen) mogen plaatsvinden, met een maximum van 50 m². Hierbij mag het uiterlijk van de woning niet ingrijpend worden veranderd. Er moet altijd sprake zijn van een in de wijk/het complex herkenbare woning. Omdat de activiteit in de woonomgeving moet passen is ook geregeld dat de activiteit aan huis niet mag leiden tot parkeeroverlast of milieuhygiënische overlast zoals stank en geluidsoverlast. Er zullen voldoende parkeerplaatsen op de tijden dat de activiteit plaatsvindt aanwezig moeten zijn op eigen terrein of in de buurt. Dat geldt uiteraard alleen voor die activiteiten die verkeer aantrekken. Daarnaast mogen de activiteiten aan huis geen nadelige invloed hebben op de normale afwikkeling van het verkeer.
In de woning mag geen horeca plaatsvinden. Catering is horeca en mag dus ook niet vanuit een woning plaatsvinden. Vanuit de woning mag ook geen detailhandel plaatsvinden. Internetwinkels waarbij de klanten hun producten komen ophalen valt onder de categorie detailhandel en is derhalve niet toegestaan. Wel mag in het kader van de bedrijfsmatige activiteiten beperkt (ondergeschikt aan de hoofdactiviteit) verkoop plaatsvinden. Zo mag een kapper een flesje haarshampoo verkopen bijvoorbeeld.
In ieder geval mag (mogen) de bewoner(s) van het huis de aan huis gebonden beroepen of de bedrijfmatige activiteiten aan huis uitoefenen (bijvoorbeeld man en vrouw, maar ook een kind). Het is mogelijk dat hij en/of zij (de bewoner(s) dus) een (deeltijd)medewerker heeft. Die medewerker mag daar dan ook werken. Die medewerker hoeft daar niet zelf te wonen. Denk aan een doktersassistente. Het gaat om een medewerker op basis van een 36-urige werkwerk (1 fte). Het is mogelijk dat twee of drie medewerkers in dienst zijn. Dat mag alleen als zij samen 1 fte vertegenwoordigen (dan gaat het dus om 2 of 3 parttime medewerkers). Indien de medewerkers op het zelfde tijdstip werken dient te worden onderzocht of daardoor (parkeer)overlast wordt veroorzaakt. Als dat zo is dan is dus het werken in huis met meerdere medewerkers (tegelijk) niet toegestaan.
Het verhuren of verkopen van een deel van de woning aan derden zodat deze derden er hun bedrijf dan wel beroep uitoefenen is niet toegestaan.
In de regels van het bestemmingsplan is deze vorm van werken in een woning geregeld via de ‘specifieke gebruiksregels’.