direct naar inhoud van 5.2 Wonen, werken en voorzieningen
Plan: Bosdrift 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.14bp00bosdrift-va01

5.2 Wonen, werken en voorzieningen

5.2.1 Wonen

Algemeen

Gelet op het conserverende karakter van het bestemmingsplan worden met dit bestemmingsplan geen extra woningen mogelijk gemaakt. Het huidige woningenbestand blijft daarmee intact.

De aanwezige woningen worden mogelijk gemaakt in de verschillende woonbestemmingen. Hierin is een onderscheid gemaakt in het type van de woning, waardoor in totaal vier verschillende woonbestemmingen zijn ontstaan:

Taludweg 35c-37

Ter plaatse van Taludweg 35c-37 is het bouwvlak enkele meters in zuidoostelijke richting verschoven.
Hieraan voorafgaand is beoordeeld of de omgevingsaspecten bodem, archeologie, geluid en
milieuzonering deze verschuiving toelieten .De resultaten zijn hierbij weergegeven:

1. bodem: in principe is voor het veranderen van alleen een bouwvlak geen bodemonderzoek nodig. Op de locatie is in het verleden wel een bodemonderzoek uitgevoerd (Linge Milieu BV, 08-2048, april 2008). Hierin wordt geconcludeerd dat de bodemkwaliteit geen enkele belemmering vormt voor een
eventuele ontwikkeling. Bij een daadwerkelijke vergunningsaanvraag zal het bodemaspect nader door
de gemeente bekeken worden. Het genoemde onderzoek uit 2008 kan eventueel tot 2013 gebruikt
worden bij een vergunningsaanvraag (maximale ouderdom onderzoek is 5 jaar). Er wordt niet
verwacht dat de bodemkwaliteit ter plaatse vanaf 2008 is veranderd. Naar aanleiding van de huidige
resultaten zijn er geen bezwaren wat de bodemkwaliteit betreft voor de verschuiving van het
bouwvlak.

2. archeologie: het perceel valt binnen de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie - Na 1850 bebouwd gebied - Hoog-middelhoog'. Er geldt een bouwverbod, maar het bouwverbod geldt niet voor bouwwerken die dieper dan 40 cm reiken en groter zijn dan 100 m². Hier wordt aan voldaan. De fundering zal dieper zijn dan 40 cm. Het hoofdgebouw is 60 m2 en verschuift slechts enkele meters. De verschuiving is niet dusdanig dat een oppervlakte van meer dan 100 m2 geroerd wordt door de eventuele nieuwbouw. Archeologisch onderzoek is pas nodig, als aan geen van beide voorwaarden voldaan wordt. Archeologie vormt geen belemmering voor het verschuiven van het bouwvlak.

3. geluid: op de Taludweg geldt een snelheidsregime van maximaal 30 km/u. Hiermee is ingevolge de Wet geluidhinder geen geluidonderzoek nodig. De woning wordt afgeschermd door de woningen aan de Taludweg 39-51. In het kader van een goede ruimtelijke ordening kan geconcludeerd worden dat het aspect geluid geen belemmering vormt voor de verschuiving van het bouwvlak.

4. milieuzonering: er is getoetst aan de VNG-brochure Bedrijven en milieuzonering (2009) vanwege de nabije ligging van een kerk (ten oosten van het perceel). De indicatieve afstand volgens deze VNG brochure voor een kerk is 30 m. In de bestaande situatie is die afstand net geen 30 m (29 m). Er wordt dus nu ook al niet aan de indicatieve afstand voldaan. In de nieuwe situatie wordt die afstand nog iets kleiner, 25 m. De afstanden in de VNG-brochure zijn indicatief en er mag gemotiveerd van af worden geweken. In dit geval kan gemotiveerd worden dat de verkleining van de afstand van 29 naar 25 m acceptabel is. De afstand voldoet nu ook al niet. In werkelijkheid staan er woningen in de omgeving die nóg dichterbij staan. Het is een relatief kleine kerk die geen grote aantallen mensen trekt. De gemeente acht de verkleining van de afstand van 29 m naar 25 m acceptabel.

5.2.2 Werken

Bedrijven

In het bestemmingsplan is verspreid over het plangebied sprake van bedrijvigheid. Overeenkomstig het huidige bestemmingsplan worden hier bedrijven uit milieucategorie 1 en 2 toegelaten. In het gebied aan de Gijsbrecht van Amstelstraat en ten noorden (Rozenstraat) zijn op een aantal locatie ook bedrijven uit milieucategorie 3.1 en 3.2 toegestaan.

Aan de Hilvertsweg 45a is een seksinrichting aanwezig die positief bestemd is. Deze valt binnen de woonbestemming en heeft een aanduiding seksinrichting gekregen.

Kantoren

De aanwezige kantoren in het plangebied zijn conform de vigerende bestemmingsplannen bestemd. Hierbij wordt aangesloten bij de bouw- en gebruiksmogelijkheden uit de regels van de vigerende plannen. Behoudens de mogelijkheden uit de vigerende situatie maakt dit nieuwe bestemmingsplan geen nieuwe kantoren mogelijk.

Horeca

De in het plangebied aanwezige horecagelegenheden blijven in het plangebied aanwezig. In de bestemming horeca worden de verschillende horeca-activiteiten uit categorie A en B uit de Staat van Horeca-activiteiten toegestaan.

Detailhandel

De aanwezige detailhandel in het plangebied is bestemd als Gemengd - 5 met de aanduiding detailhandel.

5.2.3 Voorzieningen

Onderwijsvoorzieningen

De aanwezige onderwijsvoorzieningen worden in voorliggend bestemmingsplan mogelijk gemaakt. Op de gronden met een maatschappelijke bestemming bestaat deze mogelijkheid.

Maatschappelijke activiteiten

Voor de maatschappelijke activiteiten is één maatschappelijke bestemming opgenomen. Binnen deze bestemming zijn alle maatschappelijke activiteiten toegestaan. Hierbij wordt aangesloten op de wijze van bestemmen bij andere bestemmingsplannen in Hilversum, aangepast op de specifieke situaties in de bestemmingsplannen Bosdrift en Oosterstraten-Nieuwstraten.

Het plangebied kent ook een aantal locaties met een kinderdagverblijf. Deze locaties hebben ook een bestemming Maatschappelijk.