direct naar inhoud van 3.4 Groen, blauw en natuur
Plan: Bosdrift 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.14bp00bosdrift-va01

3.4 Groen, blauw en natuur

3.4.1 Groen

Het plangebied bestaat grotendeels uit bebouwd stedelijk gebied. Het noordelijke deel ( het Schrijverskwartier) bestaat uit een ruim opgezette woonwijk. Er is veel groen in de wijk aanwezig. Laanbomen zijn uitgegroeid tot beeldbepalende bomen. De veelal (half)vrijstaande huizen worden omringd door parkachtige tuinen met monumentale bomen en bosschages. Het Schrijverskwartier grenst aan de Oude Haven, het uiteinde van de Gooische Vaart. Langs de Bosdrift is de Nieuwe Algemene Begraafplaats gelegen. Deze begraafplaats is in 1890 ontworpen door de tuinarchitect L.A. Springer. Op de begraafplaats is een grote variatie aan bomen en heesters aanwezig, waarvan diverse uit de beginjaren van de begraafplaats moeten zijn. De Diependaalselaan vormt een groen lint in de woonwijk. Deze drukke autoweg heeft een brede middenberm met een parkachtig inrichting. Gazons, boomgroepen en plantvakken wisselen elkaar af en vormen zo een groen lint langs de weg. Langs de westelijke toegangsweg Loosdrechtseweg is eveneens een groene buffer aanwezig.

Het zuidelijke deel van het plangebied, (Zeeheldenkwartier) is minder ruim opgezet. De bebouwing bestaat voor een groot deel uit flats en rijtjeswoningen, er is minder ruimte voor tuinen en openbaar groen. Het zuidelijke deel van dit gebied, de Kolhornseweg, grenst direct aan de uitgesterke natuurterreinen in beheer bij het Goois Natuurreservaat. Tussen Hilversum en Loosdrecht ligt Landgoed Zonnestraal, een prachtig landgoed omgeven door 120 hectare bos. In het zuidoostelijke deel van het bestemmingsplangebied liggen 2 begraafplaatsen. Vanwege de rust op de begraafplaatsen en de hoeveelheid groen vormen dergelijke gebieden veelal een leefgebied voor flora en fauna. De Algemene begraafplaats Zuiderhof grenst zowel aan de oostelijke en zuidelijke zijde direct aan de natuurterreinen in het beheer bij het Goois Natuurreservaat. De RK begraafplaats Sta Barbara grenst aan alleen de zuidzijde aan de heideterreinen.

3.4.2 Blauw

Binnen het plangebied liggen met uitzondering van de Kastanjevijver geen relevante waterpartijen.

3.4.3 Natuur

Op stadsecologisch niveau biedt het groen van de tuinrijke woonbuurten, begraafplaatsen en brede wegbermen levensruimte aan vogels, amfibieën, zoogdieren, flora en vlinders. De structuurrijke en overwegend parkachtige tuinen en lanen in het noordelijke deel herbergen een relatief grote rijkdom aan vogels en zijn van waarden voor fauna. De daarin gelegen Nieuwe Algemene Begraafplaats met oude bomen, aaneengesloten opgaande beplanting, diversiteit aan vegetatiestructuren en rust vormt daarin een belangrijk rustpunt. Door de geïsoleerde ligging is het gebied vooral van waarde voor vogels. Mogelijk zijn op het terrein verblijfplaatsen van vleermuizen aanwezig. De meer compacte bouwstijl in het zuidelijke deel van het bestemmingsplan beperkt de leefomstandigheden voor typisch stadssoorten. Door de ligging van de begraafplaatsen Zuiderhof, St Barbara en de groenstroken langs de Loosdrechtseweg kan uitwisseling van soorten plaatsvinden tussen het Goois Natuurreservaat en deze groene gebieden.