direct naar inhoud van 4.3 Regio
Plan: Langgewenst
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01

4.3 Regio

4.3.1 Ontwikkelingsvisie Noordvleugel Utrecht 2015 - 2030 (eindbalans)

De Noordvleugel vormt weliswaar geen bestuurlijk geheel, maar in ruimtelijk-economisch opzicht wel een sterk eenheid. Daarom hebben de betrokken overheden waaronder de gemeente Hilversum op verzoek van de rijksoverheid een visie opgesteld die een samenhangend antwoord moet geven op de complexe ruimtelijke vraagstukken waarvoor het gebied is gesteld.

Essentie van deze ontwikkelingsvisie is het vinden van een oplossing voor de spanning tussen twee waarden: ten eerste de behoeft aan ruimte om te wonen en te werken voor het nog steeds groeiende aantal huishoudens van de Noordvleugel, ten tweede, de net zo dringende behoefte aan bescherming van natuur en landschap en de duurzaamheid in de ruimtelijk-economische ontwikkeling.

Uit de ontwikkelingsvisie blijkt dat de spanning weliswaar blijft bestaan, maar dat het mogelijk is er op een verantwoorde manier mee om te gaan. Verantwoord wil zeggen: het huidige bebouwde gebied optimaal benutten voor nieuwe woningbouw, het waar mogelijk met elkaar mengen van de functies wonen en werken, en het creƫren van voldoende recreatieaanbod in en rondom de steden.

In het bestemmingsplan Langgewenst worden ontwikkelingen mogelijk gemaakt die passen binnen deze ontwikkelingsvisie.

4.3.2 Winkelkompas Gooi & Vechtstreek, een nieuwe koers voor de detailhandel

Het Winkel Kompas heeft als belangrijkste doelstelling om een regionaal beleidskader te bieden voor de gewenste detailhandelsstructuur in de regio Gooi en Vechtstreek. Daarnaast biedt het Kompas per gemeente en per winkelgebied een visie op hoofdlijnen en een uitvoeringsgericht maatregelenpakket. De verantwoordelijkheid voor het te voeren detailhandelsbeleid ligt bij de afzonderlijke gemeenten. Het Winkel Kompas is een praktisch naslagwerk dat gemeenten, ondernemingsverenigingen en andere partijen behulpzaam kan zijn bij het bepalen van de door hen gewenste koers, passend binnen een regionaal kader. Op 10 januari 2001 heeft de gemeenteraad de winkelkompas vastgesteld.

In het bestemmingsplan Langgewenst worden ontwikkelingen op het gebied van detailhandel mogelijk gemaakt die passen binnen het Winkel Kompas.

4.3.3 Regionale woonvisie van de 9 gemeenten uit het Gewest Gooi en Vechtstreek 2007 - 2020

In de visie worden afspraken gemaakt om te gaan samenwerken in de regio en staat het regionale woonbeleid verwoord. Dit beleid is gericht op een economisch en sociaal vitale regio die recht doet aan de lokale en subregionale diversiteit. Dit betekent vitale steden, dorpen en buurten waar ook mensen met een dunnere portemonnee kunnen wonen en werken. Het lokale beleid zal worden aangepast aan dit regionale woonbeleid. Gestreefd wordt naar een gevarieerd palet van woonzorgvormen en zorgaanbod.

Voor alle nieuwbouw in de regio is het streven naar een verdeling van 1/3 per financieringscategorie (betaalbaar, middelduur en duur). De doelgroepen die in de woonvisie specifiek worden benoemd zijn de ouderen (behoefte aan levensloopbestendige/ nultreden woningen) en jongeren en jonge gezinnen (behoefte aan sociale huur en betaalbare koop).

De Hilversumse gemeenteraad heeft de Regionale Woonvisie Gewest Gooi en Vechtstreek op 23 april 2008 vastgesteld. In het bestemmingsplan Langgewenst wordt de nieuwbouw van woningen op het Langgewenst mogelijk gemaakt en een complex bestaande woningen wordt behouden. Deze herontwikkeling van het plangebied Langgewenst past binnen de regionale woonvisie.