direct naar inhoud van 3.6 Cultuurhistorische waarden
Plan: Langgewenst
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01

3.6 Cultuurhistorische waarden

3.6.1 Historisch-geografische waarden

Beschermde stads- en dorpsgezichten zijn aangewezen door de rijksoverheid op grond van de Monumentenwet 1988 en de Wet ruimtelijke ordening. Het betreft groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn vanwege hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang, dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde, en in welke groepen zich één of meerdere monumenten bevinden. Als een gebied is aangewezen als beschermd stads- of dorpsgezicht, dan dient dit in het bestemmingsplan opgenomen te zijn.

Het plangebied is niet gelegen in een beschermd stads- of dorpsgezicht.

3.6.2 (Steden)bouwkundige en bouwhistorische waarden

Rijksmonumenten worden aangewezen op grond van de Monumentenwet 1988 en staan ingeschreven in het Monumentenregister. Provinciale monumenten worden aangewezen op basis van de provinciale monumentenverordening en zijn opgenomen op de provinciale monumentenlijst. Gemeentelijke monumenten zijn opgenomen op de gemeentelijke monumentenlijst en worden aangewezen op basis van de monumentenverordening Hilversum. Werelderfgoed - monumenten zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

In het plangebied zijn geen rijksmonumenten, provinciale monumenten, gemeentelijke monumenten of Werelderfgoed - monumenten aanwezig.

Voor het bestaande pand van de bioscoop gelegen aan de Naarderstraat 8 is een bepaling in de regels opgenomen dat dit pand pas mag worden gesloopt, nadat een bouwhistorisch onderzoek is gedaan. Uit dit onderzoek moet blijken of dit pand een bouwhistorische waarde heeft en waaruit deze waarde dan bestaat.

3.6.3 Archeologische waarden

Archeologisch erfgoed ligt meestal in de ondergrond verborgen. Om vast te stellen waar erfgoed ligt en of dit al dan niet behoudenswaardig is, is eerst inventariserend archeologisch vooronderzoek nodig. Dit inventariserende onderzoek bestaat uit bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek. Als regel geldt dat inventariserend archeologisch vooronderzoek overal verplicht is waar plannen met bodemingrepen worden voorgenomen. Dus daar waar bijvoorbeeld gebouwd, geheid, gegraven, opgehoogd, geplaveid of ontwaterd gaat worden. Vooronderzoek is daarentegen niet verplicht in delen van een plangebied waar de bestaande inrichting ongewijzigd gehandhaafd wordt, bijvoorbeeld een groenstrook die in de nieuwe inrichting behouden blijft en niet wijzigt.

Archeologische onderzoek is een getrapt proces. Na het inventariserend onderzoek zal blijken of vervolgonderzoeken nodig zijn. Het plangebied Langgewenst heeft een hoge archeologische verwachtingswaarde door de ligging nabij de ´oude´ dorpskern. Het plangebied is al, waar mogelijk, onderzocht op het aspect archeologie.

In 2007 heeft een archeologisch bureauonderzoek plaatsgevonden. In 2008 is een inventariserend veldonderzoek (verkennende fase) uitgevoerd. In 2009 is een Inventariserend Veldonderzoek door middel van proefsleuven uitgevoerd op het Langgewenst.

Conclusie van het Inventariserend Veldonderzoek is dat het onderzochte gebied betreffende het aspect archeologische waarden niet behoudenswaardig is.

De bebouwde delen van het plangebied zijn niet onderzocht op het aspect archeologische waarden, dit is ook niet mogelijk geweest door de aanwezige bebouwing. In dit bestemmingsplan is voor de nog niet op archeologische waarden onderzochte delen van het plangebied de dubbelbestemming Waarde - Archeologie - Na 1850 bebouwde gebied - Hoog / Middelhoog opgenomen. Dit is vastgelegd in de regels en op de verbeelding.

Op de gronden gelegen binnen deze dubbelbestemming mogen geen bouwwerken worden gebouwd, met uitzondering van bouwwerken die daar ten behoeve van de andere aangewezen bestemmingen mogen worden gebouwd en/of uitgevoerd en die bouwwerken in de betreffende grond niet dieper dan 40 cm reiken en de omvang van het bouwwerk niet meer is dan 100 m². Voor het bouwen van grotere gebouwen en bouwwerken is voorafgaand archeologisch onderzoek nodig.