Plan: | Anna´s Hoeve RWZI |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.10bp02annarwzi-oh01 |
In deze paragraaf worden de nieuwe ontwikkelingen beschreven die door middel van het voorliggende bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt.
Raadsbesluit 3 februari 2010
In hoofdstuk 1 ("Inleiding") is al aangegeven dat de plannen om binnen het gebied Anna´s Hoeve vervangende nieuwbouw voor de RWZI te realiseren in de vorm van een MBR-installatie geen doorgang konden vinden en dat uiteindelijk gekozen is voor de realisering van een nieuwe conventionele installatie. Op 3 februari 2010 heeft de gemeenteraad ingestemd met de nieuwe plannen. Het ging daarbij niet alleen om de keuze met betrekking tot de RWZI, maar ook over een herziening van de grondexploitatie en een nieuw Waterinrichtingsplan (zie ook hoofdstuk 6.3: "Economische uitvoerbaarheid").
De oorspronkelijke plannen voor de RWZI.
In het raadsvoorstel van 3 februari wordt de voorgestelde oplossing als volgt toegelicht. In het oorspronkelijke ontwerp lag de RWZI in de vervuilde grondberg (zie afbeelding). Toen dit financieel niet haalbaar bleek voor AGV (eind 2006) is vervolgens het ´vijfde ontwerp RWZI´ gemaakt (zie afbeelding). Hierbij was er nog wel sprake van realisatie van een MBR-installatie, maar dan buiten de vervuilde grondberg. Toen eind 2007 ook nog eens bleek dat het MBR-effluent (effluent is het gezuiverde water dat moet worden afgevoerd) niet gedeeltelijk kon worden geïnfiltreerd, terwijl dit wel in het convenant Anna´s Hoeve was afgesproken, is besloten een conventionele RWZI te bouwen. Juist de mogelijkheid om het effluent te infiltreren was voor AGV de verantwoording voor een hoge investering in een compacte innovatieve RWZI in de vorm van de MBR.
De nieuwe plannen voor de RWZI.
De conventionele RWZI heeft een groter ruimtebeslag, maar het betreft geen groot massief gebouw meer, zoals bij de MBR installatie. De RWZI bestaat uit een aantal losse gebouwen en bakken die maximaal 6 meter hoog zijn. Wel moet rekening gehouden worden met een geurcontour. Om die reden is de RWZI gesitueerd achter de 25 meter hoge grondberg. Om ruimte te bieden aan de RWZI dient de locatie van de grondberg enigszins naar het westen opgeschoven te worden. Hierdoor wordt het woongebied kleiner, waardoor er geen 700 woningen meer gerealiseerd kunnen worden maar 630. In het linkerdeel van de afbeelding is het volgende te zien te zien:
Rechts is te zien hoe het terrein van de RWZI vervolgens ingevuld zal gaan worden (dit betreft de volumestudie en niet het ruimtelijk ontwerp).
De nieuwe RWZI
De nieuw te bouwen RWZI Hilversum betreft een rioolwaterzuiveringsinstallatie voor het innemen van hoofdzakelijk afvalwater. Het stedelijke afvalwater afkomstig van het oostelijke deel van Hilversum wordt biologisch gezuiverd. Het via het gemeentelijke riolering aangevoerde afvalwater is afkomstig van huishoudens en bedrijven en hemelwater van verhard oppervlak.
De nieuwe RWZI wordt, ten opzichte van de bestaande, enkele honderden meters verplaatst in oostelijke richting, aan de gemeentegrens met Laren. De RWZI wordt gerealiseerd op een terrein van circa 2,7 ha (thans ruim 11 ha). De te bouwen zuiveringscapaciteit bedraagt volgens de laatste verwachtingen 91.000 i.e. à 136g TZV. Deze capaciteit is gebaseerd op de autonome groei van de Gemeente Hilversum (bedrijven en inwoners) tot 2025. De hydraulische capaciteit bedraagt 1800 m3 per uur. De installatie wordt een moderne conventionele zuivering met ambitieniveau dat recht doet aan zijn ligging in de omgeving. Dit betreft zijn ontwerpuitgangspunten, zuiveringstechnologie, effluentkwaliteit en inpassingkenmerken. De kwaliteit van het effluent is zodanig dat kan worden geloosd op oppervlaktewater, het effluent kan via de bestaande effluentleiding worden getransporteerd naar de Gooiergracht.
Voor een meer uitvoerige beschrijving wordt verwezen naar de PlanMER.
Verkeer
De nieuwe RWZI zal worden ontsloten via de bestaande ontsluitingsweg naast het sportveldencomplex. Tussen het sportveldencomplex en het RWZI zal een parkeerterrein gerealiseerd worden.
Waterinrichtingsplan
Een belangrijk onderdeel van het Waterinrichtingsplan is het afkoppelen van de Laarder Wasmeer van het Hilversumse watersysteem. Teneinde aan het uitgangspunt voor de effluentkwaliteit te voldoen die staan verankerd in de Waterwet moeten piekaanvoeren van het influent, door onder meer natuurlijke variaties in de vrachten, dagpieken en rioleringscondities, zo veel mogelijk worden vermeden. Daarom worden de pieken in de regenwaterafvoer (RWA) via bergingsbassins, die door de gemeente worden aangelegd, gebufferd.
Ten noorden van de RWZI wordt, binnen het plangebied, een nieuw bergingssysteem gebouwd. Deze bestaat uit:
Fietspad
Ten oosten van het plangebied zal een fietspad worden gerealiseerd, net op het grondgebied van de gemeente Laren. Dit is een autonome ontwikkeling, die los staat van de RWZI en de rest van het plangebied. Er wordt gewerkt met brede houtsingels, als buffer tussen het Laarder Wasmeer en de bergbezinkbassins tussen het fietspad en de RWZI. De beleving vanaf het fietspad zal groen zijn, waarbij de RWZI niet of nauwelijks zichtbaar zal zijn vanaf het fietspad (en dus ook niet vanuit het beschermde natuurgebied van de Laarder Wasmeer).
Fietspad in Laarder Wasmeer.