direct naar inhoud van 4.3 Gemeente
Plan: Nieuw Anna's Hoeve, herziening benzinestation A. Fokkerweg
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.10bp01benzineafok-oh01

4.3 Gemeente

4.3.1 Raadsvoorstel

De gemeente Hilversum heeft in haar raadsvergadering van 11 februari 2009 laten weten positief tegenover de ontwikkeling van het benzinestation op de hoek van de Anthony Fokkerweg/Minckelersstraat te staan. In het raadsvoorstel zijn een aantal randvoorwaarden opgenomen met betrekking tot landschappelijke en stedenbouwkundige aspecten, milieutechnische aspecten en financiƫle zaken.

Reden voor de ontwikkeling van het benzinestation is de realisatie van een tunnel bij het NS-station aan de zijde van het Oosterspoorplein. Het huidige benzinestation Wiggerts kan hierdoor niet gehandhaafd worden. De gemeente wil daarom meewerken aan de hervestiging van het benzinestation op een nieuwe locatie.

Door de gemeente zijn verschillende alternatieve locaties afgewogen. Uiteindelijk is besloten om de locatie op de hoek van de A.Fokkerweg en de Minckelersstraat nader te onderzoeken. Uit dit nadere onderzoek is gebleken dat de ontwikkeling op deze locatie ruimtelijk inpasbaar en haalbaar is en geen negatieve effecten op de omgeving heeft. Voor de ontwikkeling gelden wel een aantal voorwaarden/uitgangspunten:

  • Het benzinestation wordt een onbemand tankstation zonder een verkooppunt van LPG.
  • Het is wenselijk dat de ingang van het benzinestation zich bevindt aan de A.Fokkerweg en de uitgang aan de Minckelersstraat.
  • De groenstrook langs de A.Fokkerweg blijft gehandhaafd.
  • De bebouwing van het tankstation blijft beperkt tot een overkapping en de vulpunten aan de oostkant van de groenstrook.
  • Bij het benzinestation is geen ruimte meer voor een garage, autoverkoop, wasboxen en een shop.
  • Bodemonderzoek heeft aangetoond dat de bovenlaag van de locatie vervuild is. Voorafgaand aan de ontwikkeling van het benzinestation wordt de locatie gesaneerd.

De voorwaarden/uitgangspunten zijn kaderscheppend voor het opstellen van het bestemmingsplan behorende bij de ontwikkeling van het benzinestation. Het raadsbesluit kan met betrekking tot de ontwikkeling van het benzinestation gezien worden als belangrijkste ruimtelijke beleidskader op gemeentelijk niveau.

4.3.2 Toekomstvisie Hilversum 2015

Eind 1999 is de Toekomstvisie vastgesteld door de gemeenteraad van Hilversum. Het is een integrale toekomstvisie voor Hilversum. Het doel van deze toekomstvisie is de geambieerde toekomst van de stad te kunnen vormgeven aan de hand van een integraal afgewogen richtinggevend beleidskader. Het gaat om zowel de fysieke als de sociale structuur, over gebouwen en mensen.

De visie beschrijft dat bestaande kwaliteiten behouden worden en waar mogelijk versterkt. Dit heeft geleid tot een vijftal beleidsdoelstellingen met daar bijbehorende sleutelprojecten die dat moeten bewerkstelligen. De beleidsdoelstellingen zijn:

  • het handhaven en versterken van de positie van Hilversum als centrumgemeente;
  • het handhaven en versterken van Hilversum als woongemeente;
  • het handhaven en versterken van Hilversum als werkgemeente en multimediastad;
  • het handhaven en versterken van de bereikbaarheid van Hilversum;
  • het handhaven en versterken van de hoogwaardige stedenbouwkundige, architectonische en landschappelijke kwaliteit Hilversum.

De ontwikkeling van het nieuwe benzinestation kan gezien worden als versterking van het voorzieningenniveau in Hilversum.

4.3.3 Leven in Hilversum, milieunota duurzaamheid & leefomgeving (2002)

Met de nota beoogt de gemeente het milieuveld in kaart te brengen en aanzetten te geven voor het nemen van beleidsinitiatieven voor duurzaamheid en leefomgeving in Hilversum. De nota biedt tevens ondersteuning aan het integratieproces van het milieuveld binnen andere beleidsterreinen. De nota is bedoeld als raamnota, de beleidsvraagstukken zullen in aparte beleidsnotities worden uitgewerkt. De Toekomstvisie Hilversum 2015 en het Ontwikkelingsprogramma Stedelijke Vernieuwing zijn integrale basisstukken voor deze nota.

Het beleid van de gemeente zal er op zijn gericht voor de Hilversumse samenleving een duurzame en aantrekkelijke leefomgeving te ontwikkelen en te behouden.

Het zal er onder andere op gericht zijn:

  • Een bijdrage te leveren aan het tegengaan van de klimaatverandering.
  • Op het functioneel saneren van de vervuilde bodem en het verbeteren van de kwaliteit van het watersysteem.
  • De kwaliteit en het onderhoud van de openbare ruimte te behouden en waar nodig te verbeteren.
  • De samenleving te beschermen tegen onveilige situaties.
  • Het behoud en waar nodig verbeteren van de natuur en landschappelijke waarden.
  • Geluidhinder te voorkomen en waar nodig te reduceren.
  • Het ontwikkelen en toepasbaar te maken van een adequaat monitoringsysteem.
  • De communicatie met de burgers, de diverse belangengroeperingen en overheidsorganisaties over het milieubeleid te verbeteren.
  • Voor de eigen bedrijfsvoering een milieuzorgsysteem vast te stellen inclusief vervoersmanagement.
  • Milieuzorgsystemen of bedrijfsmilieuplannen bij bedrijven te stimuleren.

Een groot deel van de hierboven genoemde aspecten komen in hoofdstuk 6 van dit bestemmingsplan nader aan de orde.

4.3.4 Groenstructuurplan (1993)

Doel van het Groenstructuurplan is het veiligstellen en ontwikkelen van de specifieke kwaliteitskenmerken van de onbebouwde ruimte van Hilversum. Het plan is richtinggevend en kaderscheppend. Het plan geeft een integrale visie op de onbebouwde ruimte op hoofdlijnen aan (planmatig en integraal in plaats van ad-hoc). Het Groenstructuurplan spreekt zich niet alleen uit over de groenstructuur, maar ook over de ruimtelijke structuur, de ecologie en de recreatie.

Bij de ontwikkeling van het benzinestation wordt rekening gehouden met de structuurbepalende groenstrook die langs de A. Fokkerweg is gelegen.