direct naar inhoud van 4.1 Rijk
Plan: Kamerlingh Onnesweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.09bp00kamerlinghon-va01

4.1 Rijk

4.1.1 Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte

In de Rijksstructuurvisie is een drietal doelen geformuleerd die als uitgangspunt dienen voor de structuurvisie. De hoofddoelen zijn:

  • Het vergroten van de concurrentiekracht van Nederland door het versterken van de ruimtelijk-economischestructuur van Nederland.
  • Het instandhouden, verbeteren en ruimtelijk zekerstellen van de bereikbaarheid waarbij de reiziger en verlader voorop staan.
  • Het waarborgen van een veilige en leefbare omgeving waarin unieke natuur- en cultuurhistorische waarden behouden zijn.

Aan deze doelen is een aantal nationale belangen gekoppeld die deze doelen moeten verwezenlijken. In de structuurvisie is dit gebied gesplitst in de regio Amsterdam en de regio Utrecht. De Gooi- en Vechtstreek behoort tot de regio Utrecht. In deze regio moet de komende jaren een grote woningbouwopgave worden gerealiseerd. De functie van Hilversum in dit netwerk blijft dezelfde als dat het nu is. Rondom Hilversum liggen Natuurbeschermingsgebieden volgens de (herijkte) EHS. Deze zullen hebben de functie van buffer tussen de verschillende gemeenten en een dagrecreatieve functie.

4.1.2 Nota natuur, bos en landschap in de 21ste eeuw

De nota is in 2000 vastgesteld. Natuur en landschap leveren een essentiële bijdrage aan een leefbare en duurzame samenleving. Hoofdpunten zijn de Ecologische Hoofdstructuur, biodiversiteit, karakteristieke natte natuur en natuur in en om de stad. Het Gooi is aangewezen als kerngebied van de Ecologische Hoofdstructuur. Het beleid is er gericht op vergroting van natuurgebieden, herstel van milieukwaliteiten en het scheppen van samenhang tussen natuurgebieden. Door de aanleg van robuuste ecologische verbindingen krijgen populaties van plant- en diersoorten kansen om hun aantal door migratie en uitwisseling op peil te houden, te herstellen of te versterken. Ontsnippering is van cruciaal belang.

In de provinciale structuurvisie Noord-Holland 2040 is de EHS verder uitgewerkt in concrete begrenzingen en ecologische verbindingszones.

4.1.3 Erfgoed en ruimte

De nota “Erfgoed en Ruimte Kiezen voor Karakter” is de opvolger van de nota Belvédère. In deze nota geeft het Rijk aan welke opgaven ze als belangrijk beschouwd. Dit zijn namelijk:

  • 1. Werelderfgoed: samenhang borgen en uitstraling vergroten;
  • 2. Eigenheid en veiligheid: zee, kust en rivieren;
  • 3. Herbestemming als (stedelijk) gebiedsopgave: focus op groei en krimp;
  • 4. Levend landschap: synergie tussen erfgoed, economie, ecologie;
  • 5. Wederopbouw: tonen van een tijdperk.

Bovendien wil het Rijk cultureel erfgoed en ruimtelijke ordening koppelen. Deze koppeling met de cultuurhistorische /verankering wordt bewerkstelligd door het verplichten van iedere overheid om rekening te houden met cultuur historische waarden. Dit dient de desbetreffende overheid te doen door het uitvoeren van een cultuur historische analyse bij ieder nieuw plan en de verplichting van het benoemen van de verschillende cultuurhistorische waarden in het plangebied.

Het Rijk heeft het plassengebied en de Utrechtse heuvelrug nog steeds aangewezen als gebieden met een aantal bijzondere cultuurhistorische waarden. Ten opzichte van de nota Belvédère zijn er voor Hilversum weinig veranderingen.