direct naar inhoud van 5.5 Duurzaamheid en leefbaarheid
Plan: Melkfabriek
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.07bp01melkfabriek-oh01

5.5 Duurzaamheid en leefbaarheid

5.5.1 Duurzaamheid

Bij de herontwikkeling van De Melkfabriek spelen de volgende duurzaamheidsapasten een rol:

  • Met de renovatie van De Melkfabriek krijgt dit gemeentelijk monument een nieuwe bestemming en blijft daarmee als karakteristiek gebouw behouden voor Hilversum;
  • Het regenwater afkomstig van de daken wordt zoveel mogelijk geïnfiltreerd in de bodem ter voorkoming van verdroging;
  • De te realiseren woningen, het bedrijfsverzamelgebouw en het cluster educatie krijgen een groen label.

Dudok Wonen onderzoekt de mogelijkheden om meer duurzaamheidsaspecten in het gebouw te integreren.

5.5.2 Leefbaarheid

Geluid 2020

Het plangebied ligt binnen de zone van de Larenseweg, Eemnesserweg en de Amperestraat.

Wegverkeerslawaai

Uit geluidsonderzoek (Wolf+Dikken, Geluidsonderzoek De Melkfabriek, Hilversum, R807265abA4, 03-08-2010) met betrekking tot dit plangebied is gebleken dat de geluidsbelasting op de noordwestelijke gevel van het bestaande fabrieksgebouw hoger is dan de voorkeurgrenswaarde van 48 dB. De geluidsbelasting bedraagt ten hoogste 56 dB.

In het bestaande fabrieksgebouw zijn circa 27 appartementen en circa 11 maissonettes geprojecteerd. Gezien het relatief beperkte aantal woningen zijn maatregelen aan de bron (geluidsarm asfalt) onvoldoende kosteneffectief. Maatregelen in de overdracht (geluidsschermen) stuiten, gezien de ligging in binnenstedelijk gebied, op bezwaren van stedenbouwkundige aard. B&W kan derhalve overwegen om een hogere waarde vast te stellen van ten hoogste 56 dB voor in totaal 38 woningen.

Voor het overige plandeel (overige woningen, kinderdagverblijf en basisschool) wordt voldaan aan de voorkeurgrenswaarde ingevolge de Wet geluidhinder.

Industrielawaai

Dit postzegelplan anticipeert op het in ontwikkeling zijnde bestemmingsplan Over 't Spoor. In het bestemmingsplangebied Over ´t Spoor is een gezoneerd industrieterrein gelegen. Het onderzoek naar industrielawaai beperkt zich in deze bestemmingsplanprocedure tot het in kaart brengen van de effecten van het opheffen van de geluidszone "Melkunie en Centraal Nederland".

Herziening van het bestemmingsplan is noodzakelijk om binnen het gebied dat begrensd wordt door de contouren van de geluidszone van het industrieterrein "Melkunie en Centraal Nederland" woningbouw (en overige geluidsgevoelige bestemmingen) mogelijk te maken. Hiervoor dient de geluidszone te worden opgeheven die door de Provincie Noord-Holland bij officiële beschikking is vastgesteld voor het industrieterrein "Melkunie en Centraal Nederland". Reden voor het opleggen van deze geluidszone was destijds de aanwezigheid van het bedrijf Campina. Inmiddels is Campina van de locatie vertrokken en is het niet meer wenselijk om bij herziening van het bestemmingsplan de geluidszone te handhaven. Op het terrein zijn geen andere bedrijven gevestigd waarvoor een geluidszone vastgesteld zou moeten worden. Alleen het AMvB bedrijf Connexxion is momenteel nog op het industrieterrein gevestigd.

Hoewel het bedrijf Campina is vertrokken van het industrieterrein, is de milieuvergunning van dit bedrijf formeel nog steeds van kracht. Inmiddels is het pand van de voormalige melkfabriek met de bijbehorende gronden in eigendom gekomen van woningcorporatie Dudok Wonen, welke voornemens is op de locatie woningen, (creatieve) bedrijvigheid en een basisschool te vestigen. Doordat de milieuvergunning nog steeds van kracht is en nu in handen is van de woningcorporatie, heeft de woningcorporatie juridisch gezien nog geluidsrechten.

Dudok Wonen heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de gemeente Hilversum en de Alliantie Gooi en Vechtstreek. (Samenwerkingsovereenkomst Transformatie Larenseweg e.o.). Hierin staat dat Dudok Wonen vanuit haar eigendomspositie deze locatie zelfstandig tot ontwikkeling brengt, binnen de met de gemeente overeengekomen randvoorwaarden en planologische uitgangspunten. Dudok Wonen heeft belang bij het opheffen van de geluidszone op de locatie geluidsgevoelige bestemmingen te kunnen ontwikkelen.

Het bedrijf Connexxion valt onder de AMvB 'Besluit inrichtingen voor motorvoertuigen milieubeheer' en zal moeten voldoen aan de geluidsvoorschriften zoals deze in dit besluit zijn gesteld. Toen de geluidszone werd vastgesteld bleek dat er een overschrijding was van de geluidsvoorschriften op een aantal woningen. Op basis van een saneringsprogramma is er ter plaatse van een 213-tal woningen een maximaal toelaatbare geluidsbelasting vastgesteld (MTG-waarde). Connexxion mag momenteel dus niet meer geluid maken dan in de AMvB is voorgeschreven én moet voldoen aan deze (ruimere) MTG-waarde.

Indien de zone van het industrieterrein vervalt, vervalt ook deze MTG-waarde, waardoor Connexxion feitelijk alleen aan de AMvB geluidsvoorschriften moet gaan voldoen. De geluidsruimte wordt hierdoor voor dit bedrijf beperkt. In opdracht van Connexxion is in juni 2006 een akoestisch onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat er gedurende de avond- en nachtperiode een overschrijding is van de MTG-waarde. Probleem is dus dat Connexxion nu al niet aan haar geluidsnormen kan voldoen, waardoor zij bij het vervallen van de geluidszone (en daarmee het vervallen van de MTG-waarde) al helemaal niet meer aan de (strengere) geluidsvoorschriften uit de AMvB kan voldoen. Het 'Besluit inrichtingen voor motorvoertuigen milieubeheer' biedt de mogelijkheid om nadere geluidseisen te stellen. De gemeente kan dan gemotiveerd de geluidsnorm verruimen voor Connexxion. Momenteel wordt gewerkt aan het opleggen van verruimde voorschriften. De afronding hiervan wordt verwacht vóór de definitieve herziening van het bestemmingsplan.

Om juridisch te waarborgen dat er zich in de toekomst geen bedrijven vestigen die in belangrijke mate geluid produceren en waarvoor opnieuw een geluidszone vastgesteld zou moeten worden, wordt in het bestemmingsplan het bedrijf op de Toegelaten bedrijvenlijst opgenomen.

Luchtkwaliteit 2020

De luchtkwaliteit vormt geen belemmering voor het bestemmingsplan De Melkfabriek.