direct naar inhoud van 5.1 Ruimtelijk concept
Plan: Melkfabriek
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.07bp01melkfabriek-oh01

5.1 Ruimtelijk concept

5.1.1 Stedenbouw en architectuur

De Melkfabriek (Larenseweg) is in 1954-1957 gerealiseerd in opdracht van de Vereniging Gooise Melkveebedrijven. Het gebouw wordt gekenmerkt door de functionele opbouw als Melkfabriek. De schaaldaken met daklichten maken de centrale hal tot een grote open en lichte ruimte. Rondom de centrale hal zijn loopbruggen gesitueerd. Deze dienden als toegang voor de laboratoria en kantoren.

In figuur 10 wordt een impressie weergegeven van de stedenbouwkundige en architectonische inpassing.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.07bp01melkfabriek-oh01_0010.png" Figuur 10: Stedenbouwkundige weergave

Veel oorspronkelijke details zijn bewaard gebleven. Hierbij moet onder andere worden gedacht aan een fraaie muurschildering van Flip Hamers en een glas-in-lood raam in het voormalige kantoor.

De Melkfabriek is een schoolvoorbeeld van de industriƫle architectuur uit de jaren vijftig. Het gebouw is dan ook in 2005 tot gemeentelijk monument benoemd.

5.1.2 Ruimtelijke componenten

Centrale hal

Het plan voor de herinrichting van de Melkfabriek bestaat uit een aantal ruimtelijke componenten, te weten:

  • De centrale hal en omliggende voormalige laboratoria;
  • De melkontvangsthal;
  • Het voormalig kantoor;
  • De binnenstraat;
  • De schoorsteen;
  • De nieuw te realiseren eengezinswoningen;
  • Ondergrondse parkeergarage.

Hieronder wordt van de meest prominente componenten een korte omschrijving weergegeven.

Centrale hal

De centrale hal behoudt een centrale plek in het plan. Hierbij blijven de stijlkenmerken van de hal zoveel mogelijk gehandhaafd. Onderstaand is een impressie (zie figuur 11) weergegeven van de hal.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.07bp01melkfabriek-oh01_0011.png"

Figuur 11: Impressie centrale hal

Melkontvangsthal

In de voormalige melkontvangsthal worden nieuwe vloeren aangebracht ten behoeve van de realisatie van het cluster educatie, bestaande uit een basisschool, kinderdagverblijf en naschoolse opvang. De schaaldaken en de loopbrug blijven gehandhaafd.

Binnenstraat

De voormalige binnenstraat wordt weer teruggebracht in de oude staat. In de binnenstraat vond vroeger het laden en lossen van de melk plaats.

Het terugbrengen in de oude staat betekent dat de later aangebrachte laaddocks aan de voor- en achterzijde en de later aangebrachte vloer worden verwijderd. Hierdoor ontstaat een overkapte straat: de binnenstraat. Onder de voorste en achterste boog worden op een hoogte van circa 5,60 meter vloeren aangebracht om nog enkele functies (wonen, educatie) te kunnen huisvesten.

In de binnenstraat worden de entrees van het te realiseren cluster educatie en de functies in de centrale hal gerealiseerd.

Op onderstaande impressie (zie figuur 12) is een doorsnede weergegeven van de binnenstraat. Op de figuur ziet u aan de linkerzijde het voormalig kantoor aan de Larenseweg. Aansluitend ziet u de entrees van het te realiseren cluster educatie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.07bp01melkfabriek-oh01_0012.png"

Figuur 12: Impressie binnenstraat

5.1.3 Functies en programma

Opgave bij de herontwikkeling van de Melkfabriek is om een gemengd programma te realiseren. In de bijlagen van deze toelichting is het indicatieve programma weergegeven.

5.1.4 Buitenruimte

Binnen het plangebied is buitenruimte aanwezig in de vorm van een doorgaande fiets-voetgangersverbinding tussen de Larenseweg en de Eemnesserweg. De voorzijde van het plan krijgt een groen karakter.

Hulpdiensten kunnen via de Larenseweg de voorzijde van het gebouw bereiken. De eengezinswoningen aan de achterzijde zijn toegankelijk vanaf de inrit aan de Eemnesserweg.