direct naar inhoud van 5.1 Ruimtelijke structuur
Plan: Over ´t Spoor
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.07bp00overtspoor-oh01

5.1 Ruimtelijke structuur

5.1.1 Stedenbouwkundige structuur

Kenmerkend voor de structuur is de waaiervorm van radiale straten. Dit komt voort uit de `driften`. Dit zijn onder andere de Simon Stevinweg, Hoge Larenseweg, Geuzenweg, Larenseweg, Kleine Drift, Eemnesserweg, Lorentzweg, Minckelersstraat en Liebergerweg. Deze lopen globaal genomen tussen het centrum en het buitengebied.

De Larenseweg, de Simon Stevinweg, de Minckelersstraat/Professor Kochstraat en de Jan van der Heijdenstraat zijn een onderdeel van het hoofdverkeerswegennet. De overige gebieden zijn verblijfsgebieden, waar een groot aantal straten als woonerf is ingericht. De openbare ruimte wordt vooral gekenmerkt door de wegen, straten en pleinen, waarin openbaar groen vrijwel geen rol speelt. Het gebied kent slechts enkele grotere "groene" plekken, die hoofdzakelijk een kijkfunctie hebben. Voorbeelden hiervan zijn het Dr.P.J.H.Cuypersplein en het groen rond het perceel Liebergerweg 72.

In het westelijke deel van de Larenseweg, de Kleine Drift / Minckelersstraat en aan het Oosterspoorplein komen winkels voor. Kleinere bedrijven komen in een groot aantal buurtjes voor en zijn niet alleen op de bedrijventerreinen gevestigd. Veel grotere achter- of binnenterreinen bij deze woningen zijn voor bedrijfsvestiging in gebruik.

De wijk kent een aantal voorzieningen (o.a. kerken, moskee, scholen, buurthuis, sporthal) die vooral voor de wijk van belang zijn. Het grotere winkelcentrum Seinhorst bevindt zich aansluitend aan de oostkant van de wijk. De binnenstad met al zijn voorzieningen grenst aan de westkant van de wijk. Ook bevindt zich in de wijk een aantal voorzieningen die een functie hebben voor de hele stad zoals het zwembad, het theater Achterom, Globe Centrum voor kunst en cultuur.

Het plangebied is hoofdzakelijk een woonwijk met vooroorlogse bebouwing en heeft grote delen met een tuinstadkarakter. In andere delen van de wijk is sprake van een gemengd gebied met woningen en kleinere bedrijven, winkels en een aantal voorzieningen. Aan de rand van de wijk bevinden zich twee bedrijventerreinen, te weten bedrijventerrein Korte Noorderweg en bedrijventerrein Liebergerweg. Het bedrijventerrein Larenseweg is komen te vervallen.

Het plangebied wordt gekenmerkt door drie woonzones en gebieden met een eigen identiteit, onderstaand worden de kenmerken beschreven en verbeeld in figuur 6;

De wijk is stedenbouwkundig in te delen in drie woonzones die een eigen structuur hebben:

  • de 'Tuinwijk' (tussen de Johannes Geradtsweg en de Hoge Larenseweg), met royalere woningen veelal in twee en drie woningen onder een kap;
  • de zone met 'Lintbebouwing' (tussen de Hoge Larenseweg en de Eemnesserweg, Lijsterweg en Liebergerweg), met veelal kleinschalige rijen woningen langs langgerekte radialen en met weinig dwarsstraten. Deze zone wordt doorsneden door een gebied met grootschalige bedrijfsbebouwing (Larenseweg);
  • het 'Tuindorp' (tussen de Eemnesserweg en de Lijsterweg) met kleinschalige tuindorpbebouwing met een afwisseling van straatjes en pleintjes, waarvan een aantal complexen is ontworpen door Dudok.

Daarnaast zijn er een paar gebieden met een eigen (bedrijfs)identiteit:

  • de bedrijventerreinen (Korte Noorderweg, Liebergerweg)
  • het REGEV-terrein, waar plannen zijn voor complexgewijze bebouwing in een parkachtige sfeer (bestemmingsplan Villa Industria).
  • Larenseweg waar plannen zijn voor versterking van de woonfunctie, maatschappelijke voorzieningen en creatieve bedrijvigheid.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.07bp00overtspoor-oh01_0008.jpg"

Figuur 6; Overzicht Deelgebieden Over ´t Spoor