direct naar inhoud van 3.4 Bevolking en Wonen
Plan: Bestemmingsplan Noord
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.06bp00noord-oh01

3.4 Bevolking en Wonen

3.4.1 De wijk

De wijk Hilversum Noord is getypeerd als een buiten-centrum woonmilieu, subtype wederopbouwwijk. Een product van naoorlogse wederopbouw dat zich manifesteert in een hoge woningdichtheid, bestaande uit portiekflats waarvan het merendeel in de huursector is gerealiseerd. De wijk wordt door de bewoners met een behoorlijke tevredenheid gewaardeerd. De wijk blijkt meer dan gemiddeld populair bij senioren. Zowel het verouderde woningtype als het ontbreken van voldoende voorzieningen, beantwoorden echter niet aan de populariteit van de wijk bij deze doelgroep.

3.4.2 ISV wijkaanpak

Een deel van de woningen in Hilversum Noord zal in de komende 10 à 15 jaar geleidelijk worden vervangen door nieuwe woningen. Het betreft een deel van de appartementen in de portiek/etageflats die eigendom zijn van de woningcorporaties. De reden om deze aan te pakken, is dat ze niet meer geschikt (te maken) zijn vanwege de eisen die men tegenwoordig aan een woning stelt. Ze zijn te klein, er is onvoldoende ruimte voor sanitair en berging en de klimaatbeheersing (temperatuur en geluid) laat te wensen over. Verder zit er geen lift in. De problemen zijn niet overal even groot, vandaar dat de woningcorporaties het voornemen hebben om een deel van hun woningvoorraad in Noord geleidelijk te vervangen. De overige woningen blijven gehandhaafd. Ook de woningen die particulier eigendom zijn of die door particulieren worden verhuurd blijven gehandhaafd. De beslissing om te investeren in de kwaliteit van particuliere woningen is een zaak van de eigenaar.

De bouwlocaties (zie figuur 3) zijn onder te verdelen in drie groepen, te weten:

  • 1. nieuwbouwlocaties en herstructureringslocaties (rode kleur overzichtskaart): op deze locaties zijn op de korte termijn bouwactiviteiten te verwachten. Het betreft woningen, waarvan de bewoners weten dat ze moeten verhuizen omdat de woningen worden afgebroken ten behoeve van nieuwbouw. Ook gaat het om woningbouw op locaties van voormalige kerkgebouwen en scholen. Het Vierkerkenhuis is ook opgenomen. Niet omdat het wordt afgebroken, maar omdat het wordt aangepast en uitgebreid. Het gaat om de nummers 1 tot en met 7 en 8 (deels) op de overzichtskaart.
  • 2. toekomstige herstructureringslocaties (oranje kleur overzichtskaart): van deze locaties wordt verwacht dat binnen enkele jaren het besluit wordt genomen om ze te herstructureren. Momenteel vindt onderzoek plaats naar de mogelijkheden. Dit betreft de nummers 8 (deels), 9 en 10 op de overzichtskaart.
  • 3. onderzoekslocaties (gele kleur overzichtskaart): dit zijn gebieden, waarin nog onderzocht moet worden welke woningen op langere termijn aangepakt gaan worden (al dan niet sloop/nieuwbouw of renovatie).

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.06bp00noord-oh01_0007.jpg"

Figuur 3: Bouwprojecten Hilversum Noord.

3.4.3 Huidige woningvoorraad

In het plangebied zijn circa 4000 woningen aanwezig, waarvan 55 % gestapelde en 45 % in niet-gestapelde vorm. Ten opzichte van Hilversum als geheel is sprake van een wijk met veel stapeling (55 % t.o.v. 31%). Ongeveer 30 % zijn particuliere woningen en 70 % is eigendom van drie woningcorporaties. De meeste woningen van de corporaties zijn portiek etageflats (circa 2.000). De woningen zijn bouwtechnisch van redelijke kwaliteit. Een relatief groot aantal woningen is kleiner dan de hedendaagse woningbehoefte. In het plangebied is een woonwagenterrein (11 standplaatsen) aanwezig. Het terrein ligt in het gebied tussen de VAM-weg en de Erfgooiersstraat.

3.4.4 Toekomstige woningvoorraad

Van circa 230 woningen is besloten dat zij worden vervangen door nieuwbouw en dat de bewoners moeten verhuizen. Op de toekomstige herstructureringslocaties bevinden zich circa 235 woningen. Voor de nieuwbouw en herstructureringslocaties gaat het, in totaal, om circa 465 woningen. Hoeveel woningen uiteindelijk op de onderzoekslocaties worden aangepakt is nog niet bekend, omdat het onderzoek nog loopt. In totaal zitten circa 660 woningen in de onderzoeksgroep (de "gele" locaties). Volgens de huidige plannen is de netto toename van het aantal woningen in Noord ongeveer 150 woningen.

Verreweg de meeste nieuwe woningen zullen weer gestapelde woningen (appartementengebouwen) zijn. Ongeveer 10 % van de nieuwe woningen zullen grondgebonden (eengezinswoningen) woningen zijn. Het voornemen is om meer variatie aan te brengen ten opzichte van de huidige situatie. In de nieuwbouw komen grote en kleine woningen terug, maar deze zijn doorgaans wel groter dan de huidige kleine woningen. Alle nieuw te bouwen appartementen zullen met een lift bereikbaar zijn. Dat betekent dat bijna alle nieuwe woningen zogenaamde nultreden woning zijn: er hoeven geen (trap)treden te worden genomen om de woning te bereiken. Daardoor zijn ze ook beter toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking.

De nieuwe woningen zijn groter, comfortabeler, energiezuinig en voldoen aan alle hedendaagse eisen. Hierdoor zullen zij meer kosten dan nu het geval is. Vast staat dat er tenminste net zo veel huurwoningen terug komen als dat er afgebroken worden. Het voornemen is om ongeveer 60 % van de nieuwe woningen in de categorie sociale huur te houden. Deze woningen zijn in beginsel voor iedereen betaalbaar, eventueel met een huurtoeslag (voorheen huursubsidie). De overige 40 % van de nieuwe woningen worden middeldure huurwoningen of koopwoningen. Koopwoningen (grondgebonden of appartementen) zullen met name op de nieuwbouwlocaties komen.