direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Scoutingclub Heidepark op Anna´s Hoeve
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.01bp06wegannahoev3-va01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Begrenzing plangebied en vigerende bestemmingsplannen

1.1 Begrenzing plangebied

Het plangebied is gelegen aan de Weg over Anna´s Hoeve, op de locatie van de voormalige en in 2006 afgebrande uitspanning Anna´s Hoeve en wordt globaal begrensd door de Weg over Anna´s Hoeve, het fietspad naar Laren en de Liebergerweg. Naast dit terrein staat het huisje 'Anna's Hoeve' (de voormalige 'theeschenkerij').

Figuur 1: Begrenzing plangebied

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.01bp06wegannahoev3-va01_0002.jpg"

1.2 Vigerende bestemmingsplannen

Voor het plangebied geldt momenteel bestemmingsplan Buitengebied 2013. Op grond van dit bestemmingsplan heeft het terrein de bestemming Horeca en is op het gehele vlak bebouwing toegestaan (bestemmingsvlak is tevens bouwvlak) voor de functie horeca tot een maximum van 70 % van de oppervlakte van het bestemmingsvlak / bouwvlak.

Figuur 2: Uitsnede bestemmingsplan Buitengebied 2013

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.01bp06wegannahoev3-va01_0003.jpg"

Hoofdstuk 2 Beschrijving ontwikkeling

2.1 Historie

Scoutinggroep Heidepark, opgericht in mei 1932, is een van de oudste scoutinggroepen in Hilversum. In 2017 bestaat de club 85 jaar. Door de jaren heen zijn er verschillende clubgebouwen en verhuizingen geweest.

Sinds 1957 heeft de scoutingclub een gebouw en terrein aan de Anton Philipsweg, toen nog een terrein dat deel uitmaakte van de rioolwaterzuivering Oost. Het huidige gebouw is in 1999 geopend. Door de komst van de woonwijk Anna's Hoeve op het terrein van de waterzuivering zullen de scouts gaan verhuizen naar een plek in de buurt van de huidige locatie. In overleg met de gemeente heeft de Scouting Heidepark een plan gemaakt voor het realiseren van een eenvoudig clubgebouw met daarin twee speellokalen.

Scoutinggroep Heidepark is een van de twee scoutinggroepen in Hilversum Oost met ca 80 leden.

Ruim 80% van de leden komt uit het gebied dat begrenst wordt door de Johan Geradtsweg en de spoorlijn waarmee de groep een duidelijke wijkfunctie heeft.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.01bp06wegannahoev3-va01_0004.jpg"

Bestaand scouting gebouw (situatie medio 2014)

2.2 Het bouwplan

De Scoutinggroep Heidepark heeft een programma van eisen opgesteld voor het realiseren van het nieuwe clubhuis.

Samengevat:

  • een totale oppervlakte van ca. 200-250 vierkante meter
  • twee speellokalen voor welpen en verkenners
  • facilitaire ruimten voor een keuken, de leiding, een toiletgroep en een berging

Er is bij het ontwerp gekozen voor een eenvoudige opzet en indeling van het gebouw, bestaande uit gescheiden speellokalen op de koppen van het gebouw en met ruimten voor de leiding en de keuken in het midden. De bergruimte wordt inpandig gerealiseerd.

Het nieuwe kavel is in omvang kleiner dan de huidige locatie. De vorm van het gebouw is ontstaan door een aantal ingrepen in een rechthoekige basisvorm. Het scoutinggebouw is eenvoudig van vorm en constructie en wordt duurzaam uitgevoerd. De draagstructuur wordt gevormd door zeven houten,gelamineerde spanten. De gevelafwerking en de afwerking van het dakvlak wordt uitgevoerd in houten delen.

In de uitwerking wordt met de bouw van dit clubgebouw aansluiting gezocht met de duurzaamheidsuitgangspunten van de nieuwe woonwijk Anna's Hoeve. Door de groene omgeving van het perceel en de relatie met de nieuwbouwwijk Anna's Hoeve is wenselijk dat het gebouw meerdere functies kan hebben. In het weekend wordt het gebouw gebruikt voor de scouting en door de week kan het ook gebruikt worden als gemeentelijk informatiecentrum voor de nieuwe woonwijk en/of voor andere recreatieve functies.

Met de indeling van het gebouw is er daarom rekening gehouden dat één ruimte van ca. 50 m2 gebruikt kan worden door andere partijen dan de scouting. Gedacht kan worden aan het infocentrum voor de nieuwe woonwijk Anna's Hoeve, als vergader- en overlegruimte in de natuur, met ruime wandelmogelijkheden, of als ruimte voor kinderactiviteiten, etc.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.01bp06wegannahoev3-va01_0005.png"

Visualisatie van het nieuwe clubhuis Scoutinggroep Heidepark bij het fietspad

Hoofdstuk 3 Ruimtelijk plan

In dit hoofdstuk wordt de voorliggende ontwikkeling beoordeeld op basis van de relevante aspecten. Voor die aspecten die niet van toepassing zijn op dit plan of waarvan blijkt dat ze de uitvoering van het project niet in de weg staan wordt verwezen naar paragraaf 3.6 (Overige aspecten). Hierin is aangegeven op welke onderdelen de ontwikkeling is getoetst.

3.1 Stedenbouw

Het terrein is gelegen op de plek van de voormalige uitspanning Anna's Hoeve (partycentrum, bruiloften en partijen, recepties) dat in 2006 geheel is afgebrand.

Na de asbestsanering en het geheel verwijderen van alle afgebrande gebouwresten ligt dit terrein al geruime tijd braak.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.01bp06wegannahoev3-va01_0006.jpg"

Bestaande situatie

Op het naast gelegen terrein bevindt zich nog het deels vervallen 'Anna's huisje'. Naar aanleiding van de wens van de Historische Vereniging 'Albertus Perk' om dit pandje te behouden, is de gemeente in overleg om van dit huisje een theehuis te maken. Hierdoor kan dit cultuurhistorisch waardevolle pandje, eventueel met wat uitbreidingen, toch worden behouden. De eventuele herontwikkeling van het gekraakte huisje tot theehuis is tevens inpasbaar op deze locatie, maar valt buiten het kader van dit bestemmingsplan Scoutingclub Hiedepark op Anna´s Hoeve.

Het nieuwe clubgebouw is goed inpasbaar op de locatie van de voormalige uitspanning Anna´s Hoeve.

Het vestigen van een clubgebouw voor de scouting geeft een grote beperking van de bouwmogelijkheden ten opzichte van wat volgens het huidige bestemmingsplan is toegestaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.01bp06wegannahoev3-va01_0007.png"  

Situering en terreininrichting (nieuwe situatie)

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.01bp06wegannahoev3-va01_0008.jpg"

Anna´s huisje (in 2014 afgebrand en gesloopt tot op de fundering)

De functie van de Scouting past in de recreatieve functie die de omgeving van dit gebied heeft, zeker sinds er een nieuw fietspad als onderdeel van 'het rondje Hilversum' is gerealiseerd aan de oostzijde van de stad.

De eventuele herontwikkeling van het 'Anna's huisje' tot theehuis is ook goed inpasbaar op deze locatie, maar valt buiten het kader van dit bestemmingsplan.

Het nieuwe scouting gebouw is op dit terrein op ruime afstand gesitueerd van het eventueel toekomstig te realiseren theehuis, zodat de beide functies elkaar goed kunnen verdragen en er tevens zoveel mogelijk groen gebied tussen beide gebouwen over blijft.

Het nieuwe scoutinggebouw is ook zover mogelijk van de weg over Anna's Hoeve gesitueerd, zodat deze zo min mogelijk opvalt in de groene omgeving. Bovendien wordt het gebouw omgeven door een houtwal en een groene perceelsafscheiding en bestaat het nieuwe gebouw geheel uit hout. Hierdoor past het gebouw goed in de groene omgeving.

De toegang van het perceel ligt aan de Weg over Anna's Hoeve en bestaat uit graskeien, zodat het terrein nauwelijks wordt verhard en zijn natuurlijke uitstraling zoveel mogelijk behoudt. Parkeren van bezoekers kan voornamelijk plaats vinden op het parkeerterrein aan de overzijde van deze weg. Deze parkeerplaats is met een veilige oversteekmogeijkheid goed te bereiken. Binnen het plangebied is er ruimte voor het parkeren van maximaal twee voertuigen.

Er is hier dus sprake van een overwegend groen gebied, dat extensief kan worden bebouwd met kleinschalige bebouwing. Het gebruik van dit gebied zal ook extensief zijn.

De thans voorgestane bebouwing is veel extensiever en veel minder verkeersaantrekkend dan de oorspronkelijke aanmwezge bebouwing en functie van het partycentrum. Deze bebouwings- en gebruiksmogelijkehden zijn overigens nog steeds in het geldende bestemmingsplan Buitengebied 2013 opgenomen.

De nu voorgestelde ontwikkeling met minder bebouwing en een minder intensief gebruik past hierdoor beter in het omliggende natuurgebied.

De beoogde herontwikkeling van het direct ten noorden van plangebied gelegen perceel, voormailige uitspaning Anna's Hoeve, wordt meegenomen in de inrichtingsvisie die in 2014 in het kader van het HOV project wordt gemaakt.

3.2 Cultuurhistorische waarden

In het in omvang beperkte plangebied zijn geen cultuurhistorische waarden in de vorm van ´historisch geografische waarden´ of ´(steden)bouwkundige waarden´ aanwezig.

In het plangebied zijn wel mogelijk archeologische waarden en geomorfologische waarden aanwezig. Deze waarden zijn door middel van een specifieke dubbelbestemming voldoende beschermd.

Bouw-, graaf- en aanlegwerkzaamheden zijn niet toegestaan, indien deze de archeologische waarden of aardkundige waarden kunnen verstoren.

Op het naastliggende terrein bevindt zich het huisje 'Anna's Hoeve'. Dit pand heeft cultuurhistorsiche waarden. Deze waarden worden door de realisatie van het scoutinggebouw niet aangetast.

Bestaande ruime bouwmogelijkheden in het geldende bestemmingsplan Buitengebied 2013 worden met het voorliggende bestemmingsplan ontnomen en dit komt de bestaande waarden alleen maar ten goede.

Volgens het vigerende bestemmingplan Buitengebied 2013 mag het terrein voor een groot deel bebouwd worden met bebouwng t.b.v. de functie horeca. Het nu planologisch mogelijk maken van een scoutinggebouw op een deel van het terrein betekent een aanzienlijke beperking van de bouwmogelijkheden ten opzichte van wat volgens het huidige bestemmingsplan (Buitengebied 2013) is toegestaan.

Het kleinschalige nieuwe gebouw is gesitueerd op een nu braakliggend terrein en tast de aanwezige cultuurhistorische waarden niet aan.

3.3 Bodem en water

Waterbeheer en watertoets

Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, verantwoordelijk voor het waterkwantiteits- en waterkwaliteitsbeheer. Waternet voert taken uit in opdracht van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV). De initiatiefnemer dient indien nodig in een vroeg stadium overleg te voeren met de waterbeheerder over een ruimtelijke planvoornemen. Hiermee wordt voorkomen dat ruimtelijke ontwikkelingen in strijd zijn met duurzaam waterbeheer.

Huidige situatie

Het plangebied ligt op de hoge zandgronden van het Gooi en wordt gekenmerkt als infiltratiegebied. Hemelwater kan vrijelijk infiltreren in tuinen en andere niet verharde terreinen. Net als op de Veluwe en in Zuid Limburg ligt het grondwater in het Gooi veel dieper onder het maaiveld dan in de rest van Nederland. De grondwaterspiegel fluctueert tussen 0,50+NAP en 0,50-NAP afhankelijk van de seizoenen en natte en/of droge jaren, dus in het plangebied minimaal 9,5 m diep.

In het plangebied is geen oppervlaktewater aanwezig en het ligt niet in de kern- of beschermingszone van een waterkering.

Toekomstige situatie

In het plangebied wordt de realisatie van een clubgebouw mogelijk gemaakt. De toename van de verharding zal minder bedragen dan 1000 m². Het plangebied maakt deel uit van het geldigheidsgebied van de Integrale Keur van AGV. Ten aanzien van het aanbrengen van verharding in nieuw in te richten gebieden geldt dat bij een oppervlak van meer dan 1000 m² ontheffing op de keur dient te worden aangevraagd. Zonder ontheffing op de Keur is het aanbrengen van meer dan 1000 m² verharding zonder compenserende maatregelen verboden. Voor dit bestemmingsplan is geen ontheffing van de Keur nodig.

Het is van belang om bij de bouw van het clubgebouw diffuse verontreinigingen te voorkomen door het gebruik van duurzame, niet-uitloogbare materialen (geen zink, lood, koper en PAK's-houdende materialen), zowel gedurende de bouw- als de gebruiksfase.

Afvalwaterketen en riolering

Conform de Leidraad Riolering en vigerend waterschapsbeleid is het voor nieuwbouw verplicht een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen zodat schoon hemelwater niet bij een rioolzuiveringsinstallatie terecht komt. Afvalwater wordt aangesloten op de bestaande gemeentelijke riolering.

Voor hemelwater wordt de volgende voorkeursvolgorde aangehouden:

  • hemelwater vasthouden voor benutting,
  • (in-) filtratie van afstromend hemelwater,
  • afstromend hemelwater afvoeren naar oppervlaktewater,
  • afstromend hemelwater afvoeren naar AWZI.

Waterbeheer

Voor aanpassingen aan het bestaande watersysteem dient bij het waterschap vergunning te worden aangevraagd op grond van de "Keur". Dit geldt dus bijvoorbeeld voor het graven van nieuwe watergangen, het aanbrengen van een stuw of het afvoeren van hemelwater naar het oppervlaktewater. In de Keur is ook geregeld dat een beschermingszone voor watergangen en waterkeringen in acht dient te worden genomen. Dit betekent dat binnen de beschermingszone niet zonder ontheffing van het waterschap gebouwd, geplant of opgeslagen mag worden. De genoemde bepaling beoogt te voorkomen dat de stabiliteit, het profiel en/of de veiligheid wordt aangetast, de aan- of afvoer en/of berging van water wordt gehinderd dan wel het onderhoud wordt gehinderd. Ook voor het onderhoud gelden bepalingen uit de "Keur". Het onderhoud en de toestand van de (hoofd)watergangen worden tijdens de jaarlijkse schouw gecontroleerd en gehandhaafd.

Conclusie

De ontwikkeling heeft geen negatieve gevolgen voor het waterhuishoudkundige systeem ter plaatse.

3.4 Ecologie en natuur

Natuur

Het oorspronkelijk gebruik van het betreffende perceel als Horeca met alle ruimtelijke en functionele gevolgen is een grote belasting van dit perceel, de natuur en ecologie in de omgeving.

De omzetting van het gebruik van dit perceel naar een recreatieve bestemming met een veel lagere gebruiksintensiteit en weinig bebouwing heeft veel positieve gevolgen. Zo is er hierdoor een veel betere kans op het effectiever verbinden van de omliggende natuurgebieden. Het nieuwe scoutinggebouw wordt beschouwd als een recreatieve bestemming, gericht op natuureducatie en natuurbeleving.

Het scoutinggebouw is een type bouwwerk dat volgens het Groenbeleidsplan hoofdstuk 7 onder maatregel 2 - geen nieuwe bebouwing in het buitengebied - het ecologisch of recreatief functioneren van het buitengebied versterken. Dit zeker vanwege de waarde van scouting als instituut dat natuureducatie en respect voor de natuur als een van haar doelstellingen heeft.

Het gebruik als scouting van het betreffende perceel en het mogelijke gebruik van het naastgelegen perceel als theehuis hebben een beperkte gebruiksfrequentie waardoor dit gebied het merendeel van de tijd rust kent. Tijdens deze perioden van rust kan de aanwezige natuur gebruikmaken van deze percelen. Het tijdelijk medegebruik van het scoutinggebouw als informatiecentrum is hiernaast ook geen belemmering voor de voorgestelde ontwikkeling.

Ten behoeve van de voorgestelde ontwikkeling van het betreffende perceel en het naastgelegen perceel is een natuurtoets uitgevoerd. Deze natuurtoets is uitgevoerd om de uitvoerbaarheid van het voorliggende bestemmingsplan op het gebied van ecologie en natuur aan te tonen.

De natuurtoets is als bijlage 1 bij de toelichting opgenomen. Hieronder zijn de conclusies van dit onderzoek opgenomen.

 

Soortbescherming scouting gebouw

In het plangebied zijn geen zwaarder beschermde soorten (Broedvogels en Tabel 2 en 3-soorten) aangetroffen of te verwachten die de voorgenomen ruimtelijke (her)ontwikkeling wezenlijk kunnen beïnvloeden.

In het kader van Flora- en faunawet zijn er vanuit flora en fauna geen belemmeringen voor de voorgenomen ontwikkeling.

Bij het bouwrijp maken van plangebied dient rekening gehouden te worden met de aanwezigheid van broedvogels op het terrein tijdens het broedseizoen. Op het terrein zijn in het voorjaar mogelijk een beperkt aantal broedende vogels aanwezig, derhalve dient hiermee in de planning en uitvoering rekeningen te worden gehouden. Het verwijderen van struweel dient bij voorkeur in de periode september - februari plaats te vinden, buiten het broedseizoen. Indien de begroeiing gedurende het broedseizoen gekapt wordt is een ecologische begeleiding nodig. Op basis van de hierboven beschreven toetsing zijn geen vervolgstappen noodzakelijk.

Gebiedenbescherming

Er bevindt zich geen EHS binnen het plangebied. Er is van aantasting van de EHS geen sprake. Effecten van de voorgenomen ontwikkelingen op de wezenlijke kenmerken en waarden van de EHS in de nabijheid van het project zijn uit te sluiten. Het toetsingskader van de EHS kent geen externe werking.

Het plangebied ligt buiten het Beschermd Natuurmonument, directe effecten zijn derhalve uit te sluiten. Externe effecten die de waarden van Beschermd natuurmonument aantasten zijn uit te sluiten. Door de geringe omvang van beide ontwikkelingen zijn effecten, ook indien ze beide worden uitgevoerd, uit te sluiten. Er is daarom geen noodzaak voor een compensatieplan (EHS) of een voortoets in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998.

3.5 Externe Veiligheid

Onderzoek

Het aspect Externe veiligheid is onderzocht ten behoeve van de uitvoerbaarheid van het voorliggende bestemmingsplan. Het onderzoeksrapport is als bijlage 2 opgenomen bij de toelichting.

Uit het onderzoek dat is uitgevoerd naar de externe veiligheid in relatie tot het toekomstige clubgebouw blijkt dat voor de spoorlijn Hilversum-Baarn het groepsrisico zich bevindt zich onder de oriëntatiewaarde en niet toeneemt. Voor wat betreft de hogedruk aardgasleiding bevindt het groepsrisico zich onder de oriëntatiewaarde en neemt niet toe.

In het onderzoek worden aanbevelingen gedaan in verband met externe veiligheid. Hieronder worden de belangrijkste conclusies en eventuele maatregelen van de verantwoordingsplicht samengevat.

Groepsrisico

  • Spoorlijn Hilversum-Baarn: het groepsrisico bevindt zich onder de oriëntatiewaarde en neemt niet toe.
  • Hogedruk aardgasleiding: het groepsrisico bevindt zich onder de oriëntatiewaarde en neemt niet toe.

Zelfredzaamheid

  • De scoutingclub en het theehuis betreffen een kwetsbaar en beperkt kwetsbaar object.
  • Vluchtwegen zijn in het geval van een BLEVE vanwege de ruime afstand niet nodig (het devies is 'schuilen' ). Wel wordt aangeraden dat in het geval van vluchten de vluchtroute van de risicobronnen af zijn gericht.
  • Vanwege een toxisch scenario bij het spoor of op de rijkswegen wordt geadviseerd de gebouwen luchtdicht te maken.
  • Bij een fakkelbrandscenario moet tot buiten het invloedsgebied worden gevlucht.

Risicocommunicatie

Voer een actief risicocommunicatie beleid. Zorg voor een goede WAS-dekking in het gebied. De regionale brandweer geeft aan dat deze in de huidige situatie niet voldoende dekkend is en er gewerkt wordt aan het nieuwe systeem, NL-alert. Daarnaast is het van belang dat er bij de interne communicatie in de scoutingclub bekend is hoe gehandeld moet worden in het geval van een scenario.

Bestrijdbaarheid 

Over de aanwezigheid van primaire en secundaire bluswatervoorzieningen is een nader oordeel van de brandweer nodig. Deze aspecten worden bij de toetsing van de bouwaanvraag beoordeeld. De aanrijdroute voor de locatie is goed.

Ruimtelijke maatregelen

Door het verplaatsen van de functies met een hoge bevolkingsdichtheid verder van de bronnen af kan de veiligheid verbeterd worden. Gezien de afstand tot de risicobronnen en de aard van het scenario fakkelbrand, zal dit geen verschil maken.

Tijdsaspect

De invoering van het Basisnet leidt tot een vermindering van de risico's van het spoor.

Het aspect externe veilgheid vormt geen belemmening voor de uitvoerbaarheid van het voorliggende bestemmingsplan.

3.6 Overige aspecten

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de sectorale aspecten die in dit hoofdstuk nog niet aan de orde zijn geweest. Aangezien de in de tabel opgenomen aspecten de uitvoering van het bestemmingsplan niet in de weg staan, is enkel getoetst aan het geldende beleid en kort de gemaakte afweging geschetst.

aspect   kader   beoordelingsaspect   afweging 
 
Verkeer   Ontsluiting en verkeersgeneratie   De verkeersontsluiting moet zijn gewaarborgd. De ontwikkeling mag niet leiden tot een verslechtering van de doorstroming op de ontsluitende wegen.   De ontwikkeling ligt aan de Weg over Anna´s Hoeve. Gezien de beperkte verkeerstoename als gevolg van de ontwikkeling zal de doorstroming op de omliggende wegen niet verslechteren.
De verkeersontsluiting en verkeersafwikkeling is goed.  
Parkeren   Parkeerbehoefte   De parkeerbehoefte van de ontwikkeling moet worden opgevangen.   Op eigen terrein kunnen twee parkeerplaatsen worden gerealiseerd. Aan de overzijde van de Weg over Anna´s Hoeve ligt een openbare parkeerplaats.
Er is hiermee voldoende ruimte voor parkeren zodat er geen parkeerproblemen zullen optreden.  
Archeologie   Archeologische beleidsadvies- kaart   Bodemingrepen van -40 cm maaiveld dienen te worden voorkomen, indien niet mogelijk dient vanaf een oppervlak van 100 m² archeologisch onderzoek plaats te vinden.   Op basis van de Structuurvisie Archeologie is er een archeologische verwachtingswaarde. Deze is vertaald naar een archeologische dubbelbestemming die voor dit perceel van toepassing is.  
Relatie met omliggende (bedrijfs) functies   Bedrijven en milieuzonering   Zijn er bedrijfsfuncties in de omgeving aanwezig/mogelijk?   In de omgeving van het projectgebied liggen geen relevante inrichtingen. Er worden geen functies mogelijk gemaakt die hinder voor de omgeving kunnen veroorzaken.  
Bodemkwa- liteit   Besluit bodemkwaliteit   Bodemkwaliteit dient bij functiewijziging voldoende te zijn voor beoogde functie. De functie mag ook geen bedreiging vormen voor bodemkwaliteit   Aangetoond zal moeten worden dat de bodemkwaliteit van het terrein in overeenstemming is met het gebruik voor scouting
De functie vormt geen bedreiging voor de bodemkwaliteit.  
Duurzaamheid   Duurzaam Bouwen-meetinstrument   Meetinstrument 'GPR-gebouwen   De scouting wil een duurzaam gebouw realiseren, wat ook past bij de nieuwe duurzame woonwijk Anna´s Hoeve. Onderzocht wordt of de bomen die, als gevolg van project Anna´s Hoeve, gekapt worden gebruikt kunnen worden voor de bouw van het clubgebouw. Het dubbelgebruik als informatiecentrum is ook zeer duurzaam.  
Luchtkwa-
liteit  
Wet luchtkwaliteit   Wordt voldaan aan de genoemde grenswaarden in de Wet luchtkwaliteit?   Het project valt ruimschoots in de NIBM-categorie van de wetgeving (Niet In Betekenende Mate). Bij bouwplannen van een dergelijke kleinschalige omvang is specifieke toetsing dan ook niet nodig). De verkeersaantrekkende werking van het project is dermate laag dat het effect op de luchtkwaliteit ruimschoots minder dan 3% van de grenswaarden voor NO2 en PM10 bedraagt.
Het project draagt niet in betekenende mate bij aan de luchtkwaliteit.  
Wegverkeers-lawaai   Wet geluidhinder   Wordt voldaan aan de genoemde grenswaarden in de Wet geluidhinder?   De functies scouting en informatiecentrum zijn volgens de Wet geluidhinder geen geluidsgevoelige bestemmingen. Nader onderzoek is niet nodig. Er wordt voldaan aan de Wet geluidhinder.  
Kabels en leidingen   Telecommuni-
catiewet  
Zijn er planologisch relevante leidingen en hoogspannings- verbindingen in de directe omgeving aanwezig?   Niet aanwezig.  

3.7 Ruimtelijke afweging

Voor de start van het opstellen van het voorliggende bestemmingsplan heeft een zorgvuldige afweging plaatsgevonden van alle spelende belangen en welke herontwikkeling van dit perceel wenselijk zou zijn. De gemeente Hilversum hecht sterk aan het natuurbelang, maar er zijn ook andere belangen, zoals een financieel belang, het maatschappelijke belang van een organisatie als de scouting en een volkshuisvestingsbelang zoals de voortgang van de nieuwe woonwijk Anna's Hoeve.

Het voorliggende bestemmingsplan geeft invulling aan het zuidelijke deel van het perceel van de voormalige uitspanning Anna's Hoeve. De bestaande horecabestemming wordt met dit bestemmingsplan vervangen door een beter in dit gebied passende natuurbestemming waarin een gebruik ten behoeve van scouting is toegestaan. Ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan worden de bouwmogelijkheden van dit perceel aanzienlijk beperkt. De voorgestelde natuurfunctie en de beperkte recreatieve functie kunnen goed samengaan en passen goed in de omgeving.

Het aangrenzende perceel met de bestemming Horeca zal mogelijk kunnen worden herontwikkeld met een horecafunctie in en/of aan een eventueel te herbouwen Anna's Huisje. Deze horecafunctie heeft een toegevoegde waarde ten opzichte van de omliggende natuurgebieden met een recreatiefunctie. De beoogde ontwikkeling van dit perceel wordt meegenomen in de inrichtingsvisie die in 2014 in het kader van het HOV project wordt gemaakt.

De geplande situering van het nieuwe clubgebouw van Scoutingclub Heidepark en het gebruik van het perceel voor deze functie wordt als uitgangspunt meegenomen bij het opstellen van de inrichtingsvisie Anna's Hoeve. De situering van een clubgebouw voor de scouting op dit perceel, dat de bestemming Natuur heeft met een beperkte recreatieve functie, past binnen de gemeentelijke visie voor dit perceel en de directe omgeving. Voor de terreininrichting rondom het gebouw zal in overleg met belanghebbenden en in samenhang met de inrichtingsvisie Anna's Hoeve een plan gemaakt worden.

Ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan worden de bebouwingsmogelijkheden behoorlijk beperkt en ook de gebruiksmogelijkheden worden aanzienlijk beperkt. Als direct gevolg van het voorliggende bestemmingsplan kan alleen maar sprake zijn van vermindering van recreatieve druk.

De voorgestelde bebouwings- en gebruiksmogelijkheden voor het betreffende perceel behelzen in de praktijk een gebouw van beperkte omvang en een ruimte daar direct omheen waar kinderen kunnen spelen. Het gaat daarbij om activiteiten van een beperkt aantal kinderen op een zaterdag en incidenteel op zondag. Op andere dagen in de week is het gebouw en het omliggende perceel vrijwel verlaten en hiermee rustig. Voor een aantal jaar zal de gemeente Hilversum het gebouw van de scouting ook gebruiken als informatiecentrum voor de woonwijk Anna's Hoeve. Het gebouw wordt gebruikt voor het geven van informatie aan (potentiële) nieuwe bewoners van de woonwijk Anna's Hoeve. Het voorgestelde gebruik is geen intensieve recreatieve gebruiksfunctie. Met de gekozen bestemming Natuur en de toegestane functies binnen deze bestemming zijn er voldoende mogelijkheden om de natuurfunctie van dit perceel te versterken.

Het is vanuit de integrale afweging van alle belangen dat dit de beste plek is voor het realiseren van een nieuw gebouw voor Scoutingclub Heidepark. De realisatie van een scoutinggebouw op deze locatie is haalbaar en staat het natuurbelang zeker niet in de weg.

Hoofdstuk 4 Relevant beleidskader

In dit hoofdstuk is het relevante rijks-, provinciaal- en gemeentelijk beleid ten aanzien van de gewenste ontwikkeling opgenomen.

De onderstaande tabel geeft een overzicht van het relevante beleid van rijk, provincie en gemeente. Er wordt afgewogen of de ontwikkeling binnen het beleid past.

Beleid   Beoordelingsaspect   Afweging
 
Rijk   Gelet op de ligging en geringe omvang van deze ontwikkelingen is het rijksbeleid niet aan de orde.   n.v.t.  
Provinciaal beleid
 
Structuurvisie: Gelet op de locatie en de geringe omvang van de ontwikkeling is er geen sprake van provinciaal belang.   n.v.t.  
Gemeentelijk beleid   Beleid met betrekking tot:
- natuur en groen
- bodem en water
- duurzaamheid
- archeologie / geomorfologie  
Op de beleidsvelden is ingegaan bij de behandeling van sectorale aspecten in hoofdstuk 3. Daarbij wordt het bestaand beleid in acht genomen.
 

 

Hoofdstuk 5 Implementatie

5.1 Planmethodiek

De regelgeving, zoals opgenomen in het Besluit ruimtelijke ordening, biedt de gemeente de mogelijkheid tot het opstellen van bestemmingsplannen met een grote mate van flexibiliteit en globaliteit. Planvormen kunnen zodanig worden gekozen dat ingespeeld kan worden op zich wijzigende omstandigheden en op nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen, zodat in veel gevallen het bestemmingsplan minder vaak behoeft te worden aangepast.

5.2 Bestemmingsregeling

Een bestemmingsplan bestaat uit drie delen: de toelichting, de regels en een verbeelding. De verbeelding en de daarin aangewezen bestemmingen en regels vormen tezamen het juridische plan. De toelichting heeft geen rechtskracht. In de toelichting worden de achtergronden en beweegredenen aangegeven die hebben geleid tot de bestemmingen. De regels omvatten de omschrijvingen van de in het plan vervatte bestemmingen, waarbij per bestemming het doel wordt aangegeven.

In deze paragraaf wordt ingegaan op de juridische opbouw van het plan. Aan de orde komen onder meer de opbouw van de regels, de relatie tussen regels en kaarten en de beschrijving van de in de regels vastgelegde bestemmingen.

5.2.1 Toelichting op de verbeelding

Met behulp van kleuren, letteraanduidingen en/of arceringen zijn de verschillende gebieds- en functionele bestemmingen op de verbeelding weergegeven. De bestemmingsbegrenzingen volgen zoveel mogelijk geografische, topografische en/of kadastrale grenzen. Daar waar dat niet mogelijk bleek, is gekozen voor een meer praktische benadering. Bij de opzet van de verbeelding is aangesloten bij de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen. De verbeelding is opgesteld conform DURP (Digitaal Uitwisselbare Ruimtelijke Plannen).

5.2.2 Toelichting op de regels

De regels bevatten de juridisch regeling voor het gebruik van de gronden, bepalingen over de toegelaten bebouwing en een regeling over het gebruik van bebouwing. De regels, die zijn onderverdeeld in paragrafen, worden hierna (indien nodig) toegelicht. Bij de opzet van de regels is aangesloten bij de SVBP2012 en de bepalingen van het Besluit ruimtelijke ordening. De artikelen bevatten bepalingen over de specifieke bestemmingen in het plan. De opbouw van deze artikelen is steeds gelijk, conform de eisen van de SVBP2012. Voor een nadere uitleg wordt verwezen naar de SVBP2012, te raadplegen via de website van het ministerie van VROM, onderdeel standaarden. Hier kan men ook terecht voor een uitgebreidere uitleg over dubbelbestemmingen, voorlopige bestemmingen en aanduidingen.

In dit bestemmingsplan zijn 4 bestemmingen opgenomen. Hieronder wordt kort ingegaan op elke afzonderlijke bestemming en dubbelbestemming.

Artikel 3 Natuur

Deze bestemming regelt het gebruik van de gronden van dit perceel van de scouting ten behoeve van een recreatief gebruik, scoutingsactiviteiten en voor een informatiecentrum. Het parkeren van maximaal twee voertuigen is binnen deze bestemming toegestaan.

Artikel 4 Natuur - Bos en Heide

Deze bestemming regelt het gebruik van een beperkt deel van het plangebied met deze natuurbestemming. Het betreft een stukje van het plangebied met daarop een bos- en/of heidegebied en een fietspad. Deze gebieden zijn bestemd voor de duurzame instandhouding van natuurgebieden en behoud, versterking en ontwikkeling van de aan de natuurgebieden eigen zijnde landschappelijke- en natuurwaarden, alsmede cultuurhistorische waarden. Daarnaast zijn functies, zoals recreatief gebruik, toegestaan. Deze bestemming is overgenomen uit het bestemmingsplan Buitengebied 2013.

Artikel 5 Waarde - Archeologie - Westerheide, Bussumerheide, Zuiderheide eo - Middelhoog

In deze bestemming is de bescherming van de archeologische waarde van gronden in het plangebied geregeld. Hierin is nadrukkelijk gesteld dat gebouwen op gronden met een archeologische verwachtingswaarde, ter bescherming van die waarden, moeten worden gebouwd binnen de bebouwingsgrenzen. Dat geldt niet voor relatief kleine bouwwerken die weinig of geen schade kunnen aanbrengen aan eventuele archeologische waarden.

Voorts is een groot aantal werken en werkzaamheden aanlegvergunningplichtig. Voor het verlenen van een dergelijke vergunning dient advies te worden ingewonnen bij een ter zake deskundige. Deze bestemming is overgenomen uit het bestemmingsplan Buitengebied 2013.

Artikel 6 Waarde - Geomorfologie

Deze bestemming is bedoeld voor de bescherming en instandhouding van de aardkundige waarden in het plangebied. Deze bestemming is overgenomen uit het bestemmingsplan Buitengebied 2013.

In dit bestemmingsplan zijn ook algemene regels opgenomen. Hieronder wordt hierop kort ingegaan.

Artikel 7 Anti-dubbeltelregel

Deze regel strekt ertoe te voorkomen dat van ruimte die in een bestemmingsplan voor de realisering van een bepaald gebruik of functie mogelijk is gemaakt, na realisering daarvan, ten gevolge van feitelijke functie- of gebruiksverandering van het gerealiseerde, opnieuw een tweede keer zou kunnen worden gebruik gemaakt. Een bekend voorbeeld van een dergelijke regeling is de zogenaamde rustende boer regeling. Er is aangesloten bij de standaard antidubbeltelregel die in het Besluit ruimtelijke ordening is opgenomen.

Artikel 8 Algemene bouwregels

In dit artikel zijn algemeen geldende bouwregels opgenomen. Het gaat daarbij om ondergeschikte bouwdelen, dakopbouwen, maatvoering (vervangende maat) en waardevolle bebouwing (i.c. monumenten).

Artikel 9 Algemene gebruiksregels

Algemeen

In dit lid is opgenomen welk gebruik als strijdig en niet-strijdig gebruik wordt verstaan.

Seksinrichting

Het is verboden om gronden en bouwwerken te (laten) gebruiken voor een seksinrichting.

Vuurwerk

Het is verboden om professioneel danwel particulier vuurwerk op te slaan of te verkopen.

Artikel 10 Algemene afwijkingsregels

Het betreft regels om relatief kleine afwijkingen toe te staan, zoals de bouw van gebouwen ten behoeve van openbaar nut en overschrijding van de hoogtematen.

Artikel 11 Overgangsrecht

Het overgangsrecht ten aanzien van bouwen is neergelegd in dit artikel. Enige bouwmogelijkheden in afwijking van de regels blijven bestaan voor die gebouwen die afwijken van het plan en die zijn of worden gebouwd bij of krachtens de Woningwet. Bestaande afwijkingen mogen niet worden vergroot. Uitbreiding van de bebouwing is slechts mogelijk met een vrijstelling van burgemeester en wethouders.Indien de in het plan opgenomen regels, voor wat betreft gebruik of bebouwing, afwijken van een bestaande, legale situatie, dan zijn daarop de overgangsbepalingen van toepassing. De overgangsbepaling heeft tot doel bestaande belangen te respecteren totdat realisering van de nieuwe bestemmingsbepalingen dan wel bebouwingsbepalingen plaatsvindt.Voor bouwwerken die onder het overgangsrecht vallen, is bepaald dat deze gedeeltelijk mogen worden vernieuwd of veranderd, mits de bestaande afwijking niet wordt vergroot. Gehele vernieuwing is in principe uitgesloten, waaronder ook gefaseerde vernieuwing van een bouwwerk wordt verstaan. Het doel van het overgangsrecht is dat het bestaande bouwwerk in de bestaande staat in stand mag worden gehouden. Uitsluitend na het tenietgaan van het bouwwerk door een calamiteit, waarmee onder andere brand of extreme weersomstandigheden wordt bedoeld, is onder voorwaarden gehele vernieuwing toegestaan.Vergunningplichtige bouwwerken, die zonder vergunning zijn opgericht, kunnen door overgangsrecht niet gelegaliseerd worden. Bouwen zonder vergunning is immers een overtreding van de Woningwet die niet door een regeling in een bestemmingsplan ongedaan kan worden gemaakt.Voor het gebruik dat onder het overgangsrecht valt, is bepaald dat dat gebruik mag worden voortgezet. Het gebruik mag eveneens worden gewijzigd voor zover de afwijking ten opzichte van het toegestane gebruik niet vergroot wordt.Hiervoor is reeds aangegeven dat illegale bouwwerken niet gelegaliseerd kunnen worden door overgangsrecht. Voor gebruik is dat in principe wel mogelijk maar vanuit het oogpunt van handhaving ongewenst. Gezien het voorgaande is in de overgangsbepaling opgenomen dat het gebruik, dat reeds in strijd was met het voorheen geldende plan van het overgangsrecht, is uitgesloten. Ook na het van kracht worden van dit plan kan dus nog met succes handhavend worden opgetreden tegen gebruik dat reeds in strijd was met het voorgaande bestemmingsplan.

Artikel 12 Slotregel

In de regels van het bestemmingsplan wordt in de Slotregel aangegeven op welke wijze de regels van het bestemmingsplan kunnen worden aangehaald.

5.3 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

5.3.1 Overleg

Het gemeentebestuur overlegt bij de voorbereiding van een bestemmingsplan met eventueel andere betrokken gemeenten, met waterschappen en met die diensten van provincie en Rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen die in het plan in het geding zijn. Ook andere instanties kunnen bij het vooroverleg worden betrokken.

5.3.2 Zienswijzen

In het kader van de zienswijzenprocedure is het ontwerpbestemmingsplan met de bijbehorende stukken voor een periode van zes weken ter inzage gelegd op het gemeentehuis. Tijdens deze periode is het plan ook raadpleegbaar en beschikbaar geweest via www.ruimtelijkeplannen.nl en op de gemeentelijke website. Deze terinzagelegging is van tevoren aangekondigd in de lokale krant en in de Staatscourant. Daarnaast is het voornemen elektronisch gepubliceerd door middel van plaatsing op de gemeentelijke website. Gedurende de periode van tervisielegging was het voor een ieder mogelijkheid om een zienswijze omtrent het ontwerpbestemmingsplan naar voren te brengen.

Tijdens de zienswijzenperiode zijn twee reacties binnengekomen. Deze twee reacties zijn samengevat en zijn voorzien van een beantwoording in de zienswijzennota. De zienswijzennota is als bijlage 3 bij de toelichting van dit bestemmingsplan gevoegd.

Bij de vaststelling van dit bestemmingsplan op 4 juni 2014 heeft de gemeenteraad ook ingestemd met deze zienswijzennota.

De zienswijzen zijn aanleiding geweest om de toelichting op enkele onderdelen aan te vullen en te verduidelijken. Deze aanpassingen hebben te maken met nieuwe informatie over de inrichtingsvisie Anna’s Hoeve en een uitgebreidere toelichting op de gemaakte afweging van de spelende belangen, zie onder andere paragraaf 3.7.

De regels van het bestemmingsplan zijn aangepast om het ondergeschikte gebruik van het voorliggende perceel ten behoeve van parkeren te beperken. Parkeren van maximaal twee voertuigen op het betreffende perceel wordt toegestaan en is passend binnen de bestemming Natuur en het toegestane gebruik ten behoeve van dagrecreatie, scoutingactiviteiten en informatiecentrum.