Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Zevenhuizerlaan 54 + 54a
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0399.bpzevenhlaan5454a-0401

3.3 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Heiloo 1992
De gemeenteraad van de gemeente Heiloo heeft in oktober 1992 het Structuurvisie Heiloo vastgesteld. In de Structuurvisie Heiloo zijn de hoofdlijnen van de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Heiloo vastgelegd in aansluiting op nationale en regionale ruimtelijke plannen.
Hoofduitgangspunt bij de structuurvisie is het behoud en uitbouwen van het kwalitatieve hoogwaardige leef- en woonklimaat. Handhaven van het groene en ‘dorpse’ karakter staat voorop. De structuurvisie geeft aan hoe in de toekomst een balans tussen de verschillende kwaliteiten, functies en ontwikkelingen in de gemeente kan worden gevonden.
 
Voor wat betreft de planlocatie in Heiloo wordt er in algemene zin gesproken over zogenaamde ‘inbreidingsplekken’, vrijgekomen locaties die door functieverandering de woningcapaciteit binnen Heiloo kan vergroten.
 
Het beleid vanuit de gemeentelijke Structuurvisie sluit aan op de geplande ontwikkelingen op de locatie aan de Zevenhuizerlaan 54.
  
Welstandsnota Heiloo 2011
De Welstandsnota Heiloo, vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Heiloo in 2011, geeft onder andere kaders aan waarbinnen ontwikkelingen kunnen plaatsvinden. Binnen de verschillende gebiedscriteria worden randvoorwaarden gegeven waaraan plannen en initiatieven worden getoetst.
 
Het plangebied is gelegen binnen de gebiedscriteria voor de (historische) linten.
Aangegeven is voor de linten dat zij bij uitstek beelbepalend zijn voor Heiloo. De bebouwing is overwegend kleinschalig en losstaand. kenmerkend voor de linten zijn de puntvormige voorgevels en de dwars op de weg geplaatste kappen. Door de voortuinen en laanbeplanting hebben de linten een uitgesproken groen karakter.  
De belangrijkste uitgangspunten voor het welstandsbeleid voor de planlocatie binnen de (historische) linten zijn:
  • behoud kleinschalige en gevarieerde karakter;
  • oriëntatie van de voorgevel op het lint;
  • behoud van de kenmerkende verspringingen in de rooilijnen;
  • behoud van mogelijk zichtlijnen naar het achtergebied;
  • per perceel is één hoofdmassa aanwezig;
  • de bouwmassa voegt zich in maat en ritme naar de omgeving;
  • gevels voorzien van voldoende plasticiteit;
  • dakvormen passend in het gevarieerde dakenlandschap;
  • bijbehorende bouwwerken ingetogen en ondergeschikt aan de hoofdmassa.
verder dient het materiaalgebruik in harmonie te zijn met de omgeving, daarnaast aandacht voor de toepassing in de detaillering. Kleuren zijn tevens afgestemd op de omgeving. 
 
De ontwikkeling op de locatie past binnen de gestelde welstandscriteria opgenomen in de Welstandsnota 2011 Heiloo.
 
Nota Cultuurhistorie 2011
Op 9 mei 2011 heeft de gemeenteraad van de gemeente Heiloo de 'Nota Cultuurhistorie' vastgesteld. Binnen deze nota zijn een tweetal uitgangspunten vastgelegd, te weten:
  1. Duurzaamheid in relatie tot de behoefte van volgende generaties;
  2. het vasthouden aan het dorpse karakter.
Deze uitgangspunten sluiten aan op de wens van het Rijk en de Provincie om te kiezen voor de eigen identiteit en om cultuurhistorie te integreren in de ruimtelijke ordening.
In de nota zijn tevens een aantal doelen gesteld. Binnen de doelen is voor dit bestemmingsplan onderstaande van belang.
  •  komen tot een situatie waar bij nieuwe ontwikkelingen wordt aangesloten op de identiteit van Heiloo.
 
Binnen het beleid is op verschillende punten aangegeven welke beleidslijn de gemeente kiest. Voor de historische linten is aangegeven dat er bij het toevoegen van nieuwe bebouwing het uitgangspunt moet zijn dat er voldoende rekening wordt gehouden met kwaliteit en individualteit.
 
Voor de ontwikkeling op de Zevenhuizerlaan kan worden gesteld dat het bouwplan in overeenstemming is met de gestelde beleidslijn en de genoemde uitgangspunten. Op basis van de Nota cultuurhistorie wordt het plan uitvoerbaar geacht.