Plannaam: | Heerhugowaard zuid |
---|---|
Plannummer: | NL.IMRO.0398.BV52HHWZUID-VA01 |
Plantype: | beheersverordening |
Status: | vastgesteld |
Op de onderhavige beheersverordening 'Heerhugowaard - Zuid' zijn met inachtneming van het bepaalde in deze beheersverordening van overeenkomstige toepassing:
a. de voorschriften (thans: regels) en plankaart (thans: verbeelding) van het bestemmingsplan 'Heerhugowaard Zuid' zoals vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Heerhugowaard op 28 oktober 2008 en zoals opgenomen in de bijlagen;
b. de verleende vrijstellingen, ontheffingen, afwijkingen en omgevingsvergunningen voor het afwijken van het bestemmingsplan 'Heerhugowaard - Zuid'.
de beheersverordening Heerhugowaard zuid van de gemeente Heerhugowaard;
Het bestemmingsplan 'Heerhugowaard - Zuid' zoals vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Heerhugowaard op 28 oktober 2008;
Artikel 2 van het plan wordt aangevuld met de volgende begrippen:
de bewoning van een woning door een alleenstaande, dan wel twee of meer personen die een duurzame, gemeenschappelijke huishouding voeren en waarbij sprake is van zelfstandige bewoning.
een door burgemeester en wethouders aangewezen ruimte op of aan de weg of parkeerterreinen voor het te koop aanbieden, verkopen of verstrekken van goederen, waren of diensten.
De overige begrippen uit artikel 1 van het plan blijven van toepassing voor de uitleg van de regels van het plan.
bestaand aantal woningen
Het aantal woningen binnen de bestemmingen 'W', 'W1', 'W2', 'W3','WG', 'WG1', 'WG2', 'WW' en 'WB'. bedraagt niet meer dan het bestaande aantal ten tijde van de vaststelling van de beheersverordening.
Waarbij het bestaand aantal woningen gedefinieerd wordt als:
"Het aantal woningen dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan legaal aanwezig is en/of in uitvoering is krachtens een bouwvergunning/omgevingsvergunning voor het bouwen en/of gebruiken van een woning, dan wel nog gebouwd kan worden met gebruikmaking van een reeds verleende vrijstelling op grond van de WRO, een ontheffing op basis van de Wro of een afwijkingsprocedure op basis van de Wabo"
specifieke gebruiksregels bestemming W', 'W1', 'W2', 'W3','WG', 'WG1', 'WG2', 'WW' en 'WB'
Naast een gebruik van de woning en bijbehorende bouwwerken voor wonen zijn de volgende
gebruiksmogelijkheden toegestaan:
Burgemeester en wethouders kunnen met een omgevingsvergunning afwijken van de voorwaarde in artikel 4.2 a onder 2 dat de uitoefening van een beroep en/of bedrijf niet melding plichtig mag zijn in het kader van de Wet milieubeheer of andere milieuwetgeving, indien blijkt dat deze activiteit niet of nauwelijks van invloed is op het woonmilieu.
Burgemeester en wethouders kunnen bij een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in artikel 4.2 onder b voor een bed en breakfast accommodatie voor ten hoogste 5 kamers en maximaal 10 slaapplaatsen, waarbij het oppervlak van de bed en breakfast accommodatie niet meer mag bedragen dan 40% van het vloeroppervlak van de woning en de bijbehorende bouwwerken, met een maximum van 125 m2 onder de voorwaarde dat er voldoende parkeergelegenheid op eigen erf aanwezig is.
Strijdig gebruik bestemming 'W', 'W1', 'W2', 'W3','WG', 'WG1', 'WG2', 'WW' en 'WB'.
Tot een gebruik, strijdig met deze bestemming, wordt in ieder geval gerekend:
a. het gebruik van vrijstaande bijbehorende bouwwerken voor bewoning;
b. het gebruik van gronden en bouwwerken ten behoeve van een seksinrichting;
c. het gebruik van de woning voor meer dan één huishouden.
Afwijken strijdig gebruik bestemming W', 'W1', 'W2', 'W3','WG', 'WG1', 'WG2', 'WW' en 'WB':
Burgemeester en wethouders kunnen met een omgevingsvergunning afwijken van het verbod om de woning te gebruiken voor meer dan één huishouden als bedoeld in artikel 4.5 onder c, voor een gebruik van de woning voor, afhankelijk van de grootte van de woning, maximaal vijf éénpersoonshuishoudens per woning of onzelfstandige bewoning door maximaal vijf personen ten behoeve van maatschappelijke opvang.
Afwegingscriteria
Bij het verlenen van een omgevingsvergunning betrekken Burgemeester en wethouders de volgende aspecten:
Afwijken bestaand aantal woningen bij bestemming W', 'W1', 'W2', 'W3','WG', 'WG1', 'WG2', 'WW' en 'WB':
Burgemeester en wethouders kunnen met een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in de bestemmingsomschrijving en meer woningen toestaan onder de voorwaarden dat:
Artikel 18.1 van het plan wordt gewijzigd. De begripsbepaling behorende bij bestemming Bedrijf 4 wordt gewijzigd in:
De op de plankaart voor Bedrijven 4 aangewezen gronden zijn bestemd voor:
met als nevenactiviteit:
en als ondersteunende functies:
met daarbijbehorende:
Artikel 18.2.1.c van het plan wordt als volgt gewijzigd:
c. de oppervlakte van de bebouwing conform 18.1.n, 18.1.o, 18.1.p mag niet meer bedragen dan 250 m2;
Burgemeester en wethouders kunnen met een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in artikel 18.2.1.c en toestaan dat het maximum van 250 m2 voor de functies onder n. en o. wordt overschreden onder de voorwaarde dat:
a. het percentage van het verkoopvloeroppervlak van 2,75% niet wordt overschreden;
b. er regionale afstemming heeft plaatsgevonden;
In aanvulling op het bepaalde in de regels van het plan wordt bepaald dat:
het bestaande gebruik en de bestaande gebouwen mogen worden gehandhaafd, verbeterd en vernieuwd en mogen worden uitgebreid, indien is of wordt voorzien in voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein;
Artikel 11.5, 12, 13, 15.4, 18.1 b, 18.2.1.c, 22.6, 22.7, 37 en 38 van het bestemmingsplan 'Heerhugowaard - Zuid' vervallen.
Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van de beheersverordening aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van de beheersverordening, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
Burgemeester en wethouders kunnen eenmalig met een omgevingsvergunning afwijken van het eerste lid voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in het eerste lid met maximaal 10%.
Het eerste lid is niet van toepassing op bouwwerken, die weliswaar bestaan op het tijdstip van
inwerkingtreding van het plan, maar gebouwd zijn zonder vergunning en in strijd met het daarvoor
geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.
Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van de beheersverordening en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
Het is verboden het met de beheersverordening strijdige gebruik, bedoeld in het eerste lid, te veranderen of te laten veranderen in een ander met de beheersverordening strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
Indien het gebruik, bedoeld in het eerste lid, na het tijdstip van inwerkingtreding van de beheersverordening voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
Het eerste lid is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.
Deze regels worden aangehaald als:
Regels van de beheersverordening Heerhugowaard zuid.