direct naar inhoud van 4.1 Overleg
Plan: De Trompet en Tolhek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0396.BPtrompet2012-VA01

4.1 Overleg

Het conceptontwerpbestemmingsplan 'De Trompet en Tolhek' is in het kader van het vooroverleg als bedoeld in artikel 3.1.1 Bro (Besluit ruimtelijke ordening) aan de volgende instanties verzonden:

  • 1. provincie Noord-Holland;
  • 2. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier;
  • 3. Rijkswaterstaat;
  • 4. Gasunie;
  • 5. Veiligheidsregio Kennemerland;
  • 6. Prorail;
  • 7. Kamer van Koophandel;
  • 8. eventuele overige vooroverlegpartners.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft aangegeven geen opmerkingen te hebben op het conceptontwerpbestemmingsplan.

De Veiligheidsregio Kennemerland heeft een advies gegeven in het kader van de externe veiligheid. Het advies is opgenomen in bijlage 3. Mede op basis van het advies is in paragraaf 6.9 de verantwoording van het groepsrisico opgesteld.

De Kamer van Koophandel heeft aangegeven veel waarde te hechten aan flexibele bestemmingsplannen. De Kamer van Koophandel is blij met het feit dat in het bestemmingsplan het bedrijventerrein globaal is bestemd.

De Gasunie heeft een reactie gegevens. De reactie is opgenomen in bijlage 4. Hieronder wordt de zienswijze inhoudelijk behandel.

Van de overige instanties is geen reactie ontvangen.

Behandeling overlegreactie

Inhoud overlegreactie

  • a. Op 1 juni 2011 heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu de ontwerp "Structuurvisie buisleidingen" (SVB) terinzage gelegd. De SVB wordt naar verwachting medio 2013 definitief vastgesteld. Gemeenten zullen tezelfdertijd instructies krijgen middels het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) om gevolg te geven aan de SVB, in concreto om een strook grond vrij te houden voor de aanleg van toekomstige leidingen. Op dit moment zijn alle gastransportleidingen met een dubbelbestemming "Leiding-Gas" bestemd. De Gasunie ziet graag dat de leidingstrook op de verbeelding wordt weergegeven met een separate dubbelbestemming "Leiding-Leidingstrook" en tevens wordt voorzien van eigen specifieke regels. De leidingen in de leidingenstrook kunnen bestemd worden met hun eigen dubbelbestemming.
  • b. In artikel 14 is een maximale diameter opgenomen voor de gasleidingen. Verzocht wordt hieraan geen maximum te stellen. Mocht het voor de veiligheid en leveringszekerheid nodig zijn een leiding met een diameter aan te leggen/te vervangen, terwijl dit de omgeving niet beïnvloedt en de druk niet toeneemt, dan staat het bestemmingsplan dit wel in de weg. 
  • c. In 14.4.3 wordt bepaald dat werken en werkzaamheden, zoals bedoeld in 14.4.1, toelaatbaar zijn indien het leidingbelang niet onevenredig wordt geschaad. Op basis van de huidige formulering kan een afweging worden gemaakt, zonder dat de Gasunie hierbij betrokken is. De Gasunie verzoekt daarom de bepaling aan te passen. 

Beantwoording

  • a. De SVB heeft vooralsnog alleen als ontwerp tervisie gelegen. Zoals in de reactie wordt aangegeven, is het nog niet inwerking getreden. Het bestemmingsplan houdt in zoverre rekening mee met de ligging van de buisleidingenstrook, dat ter plaatse geen nieuwe functies of gebouwen worden toegestaan. Een dubbelbestemming voor een leidingenstrook heeft tot nu toe geen inhoudelijke betekenis: het zou slechts een vrijwaringszone zijn, waar geen nieuwe bebouwing of functies zijn toegestaan. Aangezien deze ter plaatse van de leidingenstrook al niet mogelijk worden gemaakt in het bestemmingsplan, wordt de verzochte leidingenstrook niet op de verbeelding opgenomen. Tevens kan de ligging nog (enigszins) wijzigingen, waardoor het bestemmingsplan met de inwerkingtreding van de SVB meteen verouderd zou zijn. 
  • b. De maximale diameter wordt geschrapt.
  • c. De bepaling wordt aangepast. De formulering wordt iets anders vormgegeven dan door de Gasunie is aangegeven, in verband met uniformering van de regels.

Op basis van de overlegreactie wordt artikel 14 op een aantal onderdelen aangepast. 

Ambtshalve wijzigingen

Daarnaast zijn de begrippen uit artikel 1 op een paar punten gewijzigd, aangezien is gebleken dat deze niet geheel overeen kwamen met andere bestemmingsplannen. Tevens is in artikel 14 (Leiding - Gas) een wijziging opgenomen, die overeen komt met een wijziging die bij vaststelling in het bestemmingsplan Heemskerk Oost is opgenomen.