direct naar inhoud van 7.4 Algemene regels
Plan: Nieuw-Vennep Wilhelminahoeve
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0394.BPGnwvWhmv0000-E001

7.4 Algemene regels

In dit onderdeel van de regels komen algemene regels aan de orde die gelden voor alle bestemmingen in het bestemmingsplan. De algemene regels bestaan uit de volgende artikelen:

Antidubbeltelregel

Een antidubbeltelregel wordt opgenomen om te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde bouwwerken niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein niet nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw of bouwwerk, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld.

Uitsluiting aanvullende werking bouwverordening

Deze bepaling geeft invulling aan de afstemmingsbepaling tussen de bouwverordening en het bestemmingsplan ingevolge artikel 9 van de Woningwet. Artikel 9 van de Woningwet regelt primair dat de bouwverordening buiten toepassing blijft voor zover deze niet overeenstemt met het desbetreffende bestemmingsplan. Voor zover het bestemmingsplan geen regels bevat ten aanzien van een onderwerp dat in de bouwverordening is geregeld, is de bouwverordening wel van toepassing, tenzij het bestemmingsplan anders bepaalt. De bepaling dient als uitwerking van de laatste zinsnede en voorkomt dat de bouwverordening onbedoeld aanvullend werkt bij onderwerpen die in het bestemmingsplan bewust niet zijn geregeld, bijvoorbeeld omwille van globaliteit. De relevante onderwerpen staan allemaal in paragraaf 2.5 van de bouwverordening.

Algemene afwijkingsregels

In dit artikel wordt een opsomming gegeven van de regels waarvan bij een omgevingsvergunning kan worden afgeweken. Het gaat hierbij om de bevoegdheid om af te wijken van regels die gelden voor alle bestemmingen in het plan. Dit betreft bijvoorbeeld het afwijken van de voorgeschreven maten en percentages. De omgevingsvergunning mag overigens alleen worden verleend wanneer hiermee geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan aspecten als de woon- en milieusituatie van aangrenzende percelen.

Algemene wijzigingsregels

In dit artikel wordt een opsomming gegeven van de regels waarmee door middel van een wijzigingsbevoegdheid ex artikel 3.6 Wro het mogelijk is enige flexibiliteit in het plan aan te brengen.

Wijzigingsbevoegdheid bestemmingsgrenzen

Dit betreft de bevoegdheid de bestemmingsgrenzen, in geringe mate, te wijzigen. Deze bevoegdheid mag nadrukkelijk niet worden gebruikt om zodanig aanzienlijke wijzigingen van bestemmingen te bewerkstelligen, dat daarmee de essentie van het plan wezenlijk wordt veranderd.

Wijzigingsbevoegdheid kinderdagverblijf

Door middel van een wijzigingsbevoegdheid is het mogelijk een kinderdagverblijf in de boerderij te vestigen. Om een goed woon- en leefklimaat te kunnen waarborgen dient tegelijkertijd met het toestaan van een kinderdagverblijf, ook de milieuzonering op het omliggende bedrijventerrein te worden aangepast. Bestaande bedrijven mogen echter niet in hun activiteiten worden belemmerd. In het geval dat een bedrijf uit een hogere categorie zich in de buurt van de boerderij de Wilhelminahoeve vestigt, kan dit ertoe leiden dat geen gebruik meer kan worden gemaakt van de wijzigingsbevoegdheid, tenzij kan worden aangetoond dat dit specifieke bedrijf niet in de weg staat aan een goed woon- en leefklimaat ter hoogte van het kinderdagverblijf in de boerderij.

Omdat een kinderdagverblijf zowel in de ochtend als aan het einde van de middag voor extra verkeersdruk zorgt, geldt dat bij gebruik van de wijzigingsbevoegdheid nader onderzoek naar de verkeerssituatie noodzakelijk is. Bekeken zal moeten worden of er voldoende ruimte is voor de benodigde parkeerplaatsen (afhankelijk van de groote van het kinderdagverblijf), de kiss-and-ride plaatsen en de ontsluiting.

Werking wettelijke regelingen

In de regels van een bestemmingsplan wordt in een (toenemend) aantal gevallen met verwijzing naar een (andere) wettelijke regeling een procedure, begrip en/of functie uit die andere regeling van toepassing verklaard. De van toepassing verklaarde wettelijke regeling geldt zoals deze luidt op het moment van de toepassing van de bestemmingsplanregels. Wijziging van de wettelijke regeling na de vaststelling van het bestemmingsplan zou anders zonder Wro-procedure een wijziging van het bestemmingsplan met zich mee kunnen brengen.