Plan: | Nieuw-Vennep Wilhelminahoeve |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0394.BPGnwvWhmv0000-E001 |
Huidige situatie en beoogde ontwikkeling
Binnen het plangebied worden een nieuw bedrijvenpark en een hotel ontwikkeld. Ook wordt de mogelijkheid opengehouden om in de boerderij de Wilhelminahoeve een kinderdagverblijf te realiseren. Aan de overzijde van de Valutaweg, ten noordoosten van het plangebied, is in de huidige situatie al een bedrijvenpark gesitueerd. Ten noorden van het plangebied ligt de kern Nieuw-Vennep.
Beleid en normstelling
In het kader van een goede ruimtelijke ordening is het van belang dat bij de aanwezigheid van bedrijven in de omgeving van milieugevoelige functies zoals woningen:
Om in de bestemmingsregeling de belangenafweging tussen bedrijvigheid en gevoelige functies met betrekking tot milieu in voldoende mate mee te nemen, wordt in dit bestemmingsplan gebruikgemaakt van een milieuzonering. Deze milieuzonering vindt plaats aan de hand van een Staat van Bedrijfsactiviteiten. Dit is een lijst waarin de meest voorkomende bedrijven en bedrijfsactiviteiten zijn gerangschikt naar mate van milieubelasting. De Staat van Bedrijfsactiviteiten is gebaseerd op de VNG-publicatie Bedrijven en milieuzonering (2009). In de Staat van Bedrijfsactiviteiten zijn geen agrarische (gerelateerde) bedrijven opgenomen. Het bedrijventerrein is namelijk niet voor dit type bedrijvigheid bedoeld. Gezien de ligging van het bedrijventerrein nabij de kern Nieuw-Vennep en ingesloten tussen de N207 en N520 leent het terrein zich niet voor dergelijke bedrijven.
Voor het plangebied wordt gebruikgemaakt van de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Deze Staat gaat uit van het aanhouden van richtafstanden tussen milieuhinderende bedrijfsactiviteiten en milieugevoelige functies (zoals woningen). De richtafstanden gelden ten opzichte van een rustige woonwijk. Voor andere omgevingstypen dan een rustige woonwijk kunnen kleinere richtafstanden worden gehanteerd.10 Een nadere toelichting op de aanpak van milieuzonering met behulp van de Staat van Bedrijfsactiviteiten is te vinden in Bijlage 5.
Onderzoek en resultaten
Uitgangspunten milieuzonering
Bij het opstellen van deze milieuzonering wordt gebruikgemaakt van de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Zoals hierboven ter sprake kwam, wordt bij de milieuzonering van de aanwezige bedrijventerreinen rekening gehouden met de richtafstand ten opzichte van verschillende (in meer of mindere mate) milieugevoelige functies in het plangebied en de directe omgeving.
Omgevingstypen
Rustige woonwijk
Ten noorden van het plangebied begint de kern Nieuw-Vennep, dit gebied wordt beschouwd als een rustig woongebied. Ten opzichte van een rustig woongebied worden de volledige richtafstanden gehanteerd. De kortste afstand van het plangebied tot de bestaande gevoelige functies (woningen) in de kern van Nieuw-Vennep is circa 300 m.
Aan de Hoofdweg westzijde ligt, ten noordwesten van het plangebied, een aantal woningen. Omdat in de huidige situatie geen bedrijven in de omgeving van deze woningen liggen, worden zij als rustig woongebied beschouwd. De afstand van deze woningen tot het plangebied bedraagt circa 85 m.
Bedrijfswoningen
De omgeving van het plangebied bestaat hoofdzakelijk uit agrarische gronden met verspreid gelegen landbouwbedrijven met bijbehorende bedrijfswoningen. Ook op het bedrijvenpark ten noorden van het plangebied zijn bedrijfswoningen aanwezig. Het gaat hierbij om een specifiek type woningen waar minder hoge eisen aan het woon- en leefklimaat kunnen worden gesteld. Ten opzichte van bedrijfswoningen worden de richtafstanden met één afstandsstap verminderd. Dit houdt in dat er in de directe omgeving van bedrijfswoningen, bedrijven uit categorie 2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten zijn toegestaan. Bedrijven uit categorie 3.1 zijn op 30 m van de bedrijfswoningen toegestaan. Binnen het plangebied worden geen nieuwe bedrijfswoningen toegestaan.
Kinderdagverblijf
In dit bestemmingsplan wordt middels een wijzigingsbevoegdheid de realisatie van een kinderdagverblijf in de Wilhelminahoeve mogelijk gemaakt. Een kinderdagverblijf wordt zowel beschouwd als een milieuhinderende functie (in verband met stemgeluid) alsmede een milieugevoelige functie (in verband met slapende kinderen).
Wat betreft milieuhinder geldt op basis van de VNG-publicatie bedrijven, voor een dergelijke functie (kinderopvang, SBI-code 853) een richtafstand van 30 m ten opzichte van een rustige woonwijk (niet ten opzichte van omliggende bedrijven), het maatgevende aspect is geluid. De dichtstbijzijnde gevoelige functie ligt aan de overkant van de Hoofdweg op ongeveer 85 m van het beoogde kinderdagverblijf. Er wordt ruimschoots aan de richtafstand voldaan.
Het hele plangebied (inclusief het perceel van de Wilhelminahoeve) wordt bestemd voor bedrijven. Ten opzichte van bedrijven wordt een kinderdagverblijf beschouwd als een milieugevoelige functie. Als gebruik wordt gemaakt van de wijzigingsbevoegdheid, moet worden aangetoond dat ter plaatse van het kinderdagverblijf een goed leefklimaat kan worden gegarandeerd en dat de omliggende bestaande bedrijven niet in hun bedrijfsvoering worden beperkt door de realisatie van het kinderdagverblijf. Om deze reden is in de wijzigingsregel bepaald dat bij gebruikmaking van de wijzigingsbevoegdheid de milieuzonering op de omliggende gronden moet worden aangepast. Een kinderdagverblijf betreft een specifiek type milieugevoelige functie waar minder hoge eisen aan het woon- en leefklimaar kunnen worden gesteld dan bij een rustige woonwijk. Dit komt erop neer dat bij gebruikmaking van de wijzigingsbevoegdheid de milieuzonering zodanig wordt aangepast dat in de directe omgeving van het kinderdagverblijf bedrijven uit categorie 2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten zijn toegestaan. Bedrijven uit categorie 3.1 zijn vervolgens op 30 m van het kinderdagverblijf toegestaan, bedrijven uit categorie 3.2 op 50 m, enzovoort.
Uitwerking milieuzonering
Voor het beoogde bedrijvenpark is op grond van bovenstaande uitgangspunten de milieuzonering op de plankaart opgenomen. Afhankelijk van de locatie op het bedrijvenpark zijn bedrijven tot maximaal categorie 4.1 toegestaan. Voor deze bedrijven geldt een richtafstand tot 200 m ten opzichte van een rustige woonwijk. Ten opzichte van bedrijfswoningen is een kleinere afstand gehanteerd (één afstandsstap minder). Op het bedrijvenpark worden geen bedrijven toegelaten die in belangrijke mate geluidshinder kunnen veroorzaken (zoals bedoeld in de Wet geluidhinder).
Conclusie
In dit bestemmingsplan wordt door toepassing van milieuzonering zorg gedragen voor een goed woon- en leefklimaat ter plaatse van bestaande woningen en worden de bedrijven niet in hun functioneren belemmerd.
Horeca
Bij de aanwezigheid van horecavoorzieningen is het van belang dat horecavoorzieningen op een gewenste locatie hun bedrijf kunnen uitoefenen en dat ter plaatse een goed woon- en leefklimaat kan worden gerealiseerd.
Op het bedrijvenpark Wilhelminahoeve wordt in de boerderij 'De Wilhelminahoeve' een lichte vorm van horeca (tot en met categorie 1b) mogelijk gemaakt en op het perceel ten noordoosten van de Valutaweg een hotel. Zowel horeca-activiteiten tot en met categorie 1b als een hotel behoren tot de lichte horecavoorzieningen die alleen overdag en 's avonds geopend zijn en daardoor slechts beperkte hinder voor omliggende gevoelige functies (zoals woningen) kunnen veroorzaken. In de directe omgeving van het hotel zijn bedrijven gesitueerd, de dichtstbijzijnde woning bevindt zich op een afstand van 50 m. De afstand tussen de boerderij de Wilhelminahoeve en de dichtstbijzijnde woning (aan de overzijde van de weg) bedraagt 125 m.
Conclusie
In dit bestemmingsplan wordt door toepassing van zonering zorg gedragen voor een goed woon- en leefklimaat ter plaatse van bestaande woningen en worden nieuwe horecavoorzieningen niet in hun functioneren belemmerd.