direct naar inhoud van 3.2 Gemeentelijk beleid
Plan: Schalkstad
Plannummer: BP9080002
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP9080002-0003

3.2 Gemeentelijk beleid

Structuurplan Haarlem 2020

Het structuurplan Haarlem 2020 legt voor de periode 2005 tot 2020 op hoofdlijnen de ambities en wensen vast die alles te maken hebben met ruimte en de verdeling van ruimte in Haarlem. Daarbij is de samenwerking in de Noordvleugel van de Randstad als stedelijk netwerk vertrekpunt. De speerpunten van beleid zijn profilering op een duurzaam goed woonklimaat, versterking van de zakelijke dienstverlening en versterking van de culturele en toeristische wervingskracht. Het structuurplan geeft inzicht in de verandergebieden en dynamische knooppunten en de gebieden die consolideren. Het geeft de kaders en de bestemmingsplannen zorgen vervolgens voor juridische verankering.

Op de hoofdkaart van het structuurplan Haarlem 2020 is het plangebied van Schalkstad aangegeven als 'multifunctioneel knooppunt HOV' binnen het gebiedstype 'Gemengde dynamische gebieden'. Met een aanduidingen is aangegeven dat er reserveringen zijn voor 'grootschalige detailhandel'.

Verder zijn er met een aanduiding parkeergarages voorzien binnen het verkeersnetwerk. Binnen dit verkeersnetwerk is R-Net nog aangegeven als 'Zuidtangent (vrije baan)' en de halte aan de Aziëweg is aangegeven als 'halteplaasen HOV'. Europaweg en Amerikaweg zijn aangegeven als 'wegverkeer'. Het gebied direct buiten de watergangen is aangeven als 'Zone versterken met sociaal-maatschappelijke functies'.

afbeelding "i_NL.IMRO.0392.BP9080002-0003_0002.png"

Afbeelding 2 Schalkstad in het structuurplan Haarlem 2020

Als één van de Haarlemse ontwikkelings- en consolidatielocaties is Schalkstad aangemerkt als knooppunt, vanwege de relatie tot de ligging van haltes van bestaande of te ontwikkelen HOV-lijnen en de mogelijkheden voor een verdichting met economische en/of maatschappelijke voorzieningen in combinatie met woningbouw. Op alle knooppunten zijn functiemenging en meervoudig grondgebruik kansrijke middelen om tot verdichting te komen.

Het winkelcentrum Schalkwijk zal in de toekomst veranderen in een stedelijk centrum (goed bereikbaar per HOV, auto en fiets, multifunctioneel, meervoudig grondgebruik, hoge dichtheid en een markante hoge toren). Het voorzieningenniveau (winkels, horeca, amusement/bioscoop, sport, maatschappelijk-cultureel) is primair gericht op stadsdeel Schalkwijk en complementair aan de voorzieningen in het stadscentrum.

Het structuurplan gaat bij het ontwikkelen van het gebied uit van het realiseren van 750 tot 900 woningen, 24.000 m2 bruto vloeroppervlak aan kantoren, 12.000 tot 16.000 m2 aan winkels (met een accent op grootschalig) en 15.000 tot 20.000 m2 aan overige voorzieningen. Parkeergelegenheid van in totaal 2.700 parkeerplaatsen wordt voor een belangrijk deel ondergronds gerealiseerd.

Elementen uit het structuurplan Haarlem 2020 zijn vertaald in de structuurvisie Schalkstad 2025. Het bestemmingsplan Schalkstad voorziet echter niet in planologisch-juridische regelingen die ontwikkelingen van het project Schalkstad mogelijk maken, aangezien de uitvoerbaarheid daarvan nog niet geheel zeker gesteld is.

Nota Ruimtelijke kwaliteit

Met de nota Ruimtelijke Kwaliteit wil de gemeente zich uitspreken over de richting waarin de stad zich ontwikkelt. De nota Ruimtelijke Kwaliteit dient als ambitie- en referentiekader voor ruimtelijk beleid. Het belangrijkste doel daarbij is om de stad duurzamer te maken. Er zijn tien gouden regels geformuleerd die een prioriteit voor ruimtelijke ontwikkeling in Haarlem uitspreken.

In het Haarlemse stadslandschap is Schalkwijk aangegeven als stad in transformatie, waarbij de bebouwing van Schalkstad een centrumfunctie kent. In de Beoordelingskaders Ruimtelijke Kwaliteit geldt voor de (relatief jongere) stadsdelen, waar de stedelijke structuur een veranderingsproces meemaakt, zoals Schalkwijk, een 'transformatieregie'. De gemeente stuurt hier door middel van gebiedsvisies, waarin bestaande en nieuwe kwaliteiten van bebouwing en openbare ruimte in samenhang met de bredere context worden verbeeld en toetsbaar gemaakt.

Structuurvisie Openbare Ruimte (SOR)

Er wordt op het moment van schrijven van dit bestemmingsplan een structuurvisie Openbare Ruimte (SOR) door de gemeente voorbereid. In dat kader is in juli 2012 een hoofdlijnennotitie uitgebracht.

In de hoofdlijnennotitie wordt het complexe speelveld verkend aan de hand van diverse thema's:

  • de hoofdstructuur wordt bepaald door de 'lange lijnen'. Ze bieden continuïteit en herkenbaarheid;
  • voor de bereikbaarheid en leefbaarheid wordt in de hoofdlijnennotitie ook het thema 'ringstructuur om de stad' behandeld;
  • andere mobiliteitsthema's uit de hoofdlijnennotitie zijn: auto, openbaar vervoer en fiets;
  • voor het thema groen wordt ingezet op een versterking van de beleving van het groen in Haarlem.

De belangrijkste discussiepunten vormen in de hoofdlijnennotitie zijn:

  • toegankelijkheid en doorstroming;
  • leefbaarheid;
  • ongedeeld Haarlem;
  • verbreding economische scope van Haarlem.

Een aantal van de bovengenoemde thema's heeft ook betrekking op het plangebied van Schalkstad.

De SOR doet met name uitspraken over de wegen die de randen van het plangebied vormen. De Amerikaweg en de Europaweg vormen lange lijnen in de stad welke zorgen voor herkenbaarheid van de stedelijke structuur en de dragers zijn van het stedelijk leven. Onzeker is nog in welke rol deze hoofdwegen gaan spelen in de ontsluitingsring van Haarlem. In de SOR wordt ingezet op een sterkere inzet op openbaar vervoer. In dit netwerk vormt Schalkstad, met al een bestaande HOV halte, een HOV knooppunt.

De SOR gaat uit van een ongedeeld Haarlem en zet in op het opkrikken van de kwaliteit van de openbare ruimte van het oostelijk stadsdeel naar het niveau van het deel van Haarlem ten westen van het Spaarne. Binnen dit oostelijk stadsdeel vormt Schalkstad het tweede centrum van Haarlem en wordt ingezet om de veelzijdigheid en de verblijfsfunctie van dit centrumgebied toe te laten nemen. Binnen de opgenomen bestemmingen voor de openbare ruimte is die beoogde veelzijdigheid en verblijfsfunctie mogelijk.

Structuurvisie Schalkstad 2025

Sinds de ontwikkeling van het winkelcentrum Schalkstad zijn de wensen van bezoekers sterk veranderd. In functioneel opzicht zijn de eisen die gesteld worden aan het winkelen sterk toegenomen. Winkelformules veranderen en een grotere differentiatie is gewenst. Naast winkelen zijn gemak, vermaak en comfort belangrijke factoren geworden.

Wil het winkelcentrum Schalkwijk de transformatie doormaken naar “Schalkstad, het kloppend hart van Schalkwijk”, dan zal een nieuwe combinatie gemaakt moeten worden van winkelen, wonen, werken en verblijven. Het is de bedoeling dat het winkelcentrum uitgroeit tot een multifunctioneel stadshart.

Waar het traditioneel sterk is op het gebied van boodschappen, moet het winkelaanbod worden verbreed met een aanbod dat beter aansluit op de verschillende bezoekmotieven van winkelend publiek. Schalkstad biedt straks een compleet winkelaanbod voor de dagelijkse boodschappen, laagfrequente aankopen en recreatief winkelen. De aanwezige horeca en de meer recreatieve functies moeten hierop aansluiten. Hiermee ontstaat een comfortabele omgeving met een eigen sfeer, die een goed alternatief biedt voor de binnenstad, zonder daarmee in concurrentie te komen. Het centrum moet zich ontwikkelen tot een ontmoetingsplaats, niet alleen ingegeven door het assortiment aan winkels, maar ook de ruimtelijke inrichting en de activiteiten die er plaatsvinden. Het moet daarmee meer een verblijfsgebied worden, in plaats van een functioneel koopcentrum. Het verbeteren van de uitstraling van de buitenkant speelt daarbij ook een rol.

Het winkelcentrum Schalkwijk trekt op dit moment met zijn huidige opzet, invulling en verschijningsvorm verschillende doelgroepen aan die voornamelijk afkomstig zijn uit de omliggende wijken. De ambitie om het gebied te veranderen in het stedelijk centrum van Schalkwijk en een drager te vormen voor het stadsdeel leidt ertoe dat uitbreiding van het winkelaanbod noodzakelijk is.

De Structuurvisie Schalkstad 2025 biedt een kader voor ontwikkeling. De structuurvisie bevat ook een uitvoeringsagenda, waarin aangegeven op welke wijze de beoogde ontwikkelingstrajecten tot realisatie kunnen komen. Daarbij wordt niet alleen uitgegaan van vergroting van het voorzieningenniveau en aanvulling met leisure, maar ook van woningbouw in Schalkstad door toevoeging van 550 woningen.

In de structuurvisie Schalkstad 2025 zijn elementen uit het structuurplan Haarlem 2020 vertaald. Het bestemmingsplan Schalkstad voorziet echter niet in planologisch-juridische regelingen die ontwikkelingen van het project Schalkstad mogelijk maken, aangezien de uitvoerbaarheid daarvan nog niet geheel zekergesteld is.

Detailhandelsnota Haarlem winkelstad 2002-2012

Haarlem is de afgelopen jaren een paar keer verkozen tot de beste winkelstad van Nederland. Tegenover dit positieve beeld staat echter dat het aantal bezoekers daalt. Het beleid van de gemeente heeft tot doel deze positie te verstevigen en hieraan bekendheid te geven binnen en buiten de regio. Daarnaast wil de gemeente het fijnmazige netwerk van winkels handhaven, zodat iedere Haarlemmer binnen een redelijke afstand van zijn woning de dagelijkse boodschappen kan doen. Voor supermarkten is het gemeentelijk beleid erop gericht deze zoveel mogelijk te realiseren in de nabijheid van bestaande winkelcentra.

De binnenstad heeft met 88.000 m2 verkoopvloeroppervlak het grootste winkelaanbod van Haarlem. Het stadsdeelcentrum Schalkwijk is een goede tweede. Meer dan 25.000 m2 winkelruimte en 115 vestigingen zorgen voor een ruim aanbod van producten in de sectoren food en non-food. Het stadsdeelcentrum herbergt tevens aanvullende voorzieningen, zoals banken, horecagelegenheden, reisbureaus en een politiepost. Bekende grootwinkelbedrijven vinden hier een plaats.

Door de goede bereikbaarheid en parkeerfaciliteiten heeft het non-food centrum een duidelijke regionale functie. Het trekt consumenten uit de aangrenzende woonwijken van Haarlem, Heemstede, Bennebroek en de Haarlemmermeer. Uit een koopgedragonderzoek is gebleken dat de klantenkring van het winkelcentrum groeit. Eén op de vijf Haarlemmers koopt niet-dagelijkse artikelen in winkelcentrum Schalkwijk.

Winkelcentrum Schalkwijk is uitstekend met de auto bereikbaar. Van de kopers van niet-dagelijkse artikelen komt 60 procent met de auto naar het winkelcentrum. De parkeergelegenheid is hiervoor één van de belangrijkste redenen. De halte Schalkwijk Centrum van R-Net vergroot de bereikbaarheid voor het openbaar vervoer. Door invoering van betaald parkeren blijven de parkeerplaatsen beschikbaar voor de klanten van het winkelcentrum.

Het winkelcentrum wordt opgewaardeerd tot een multifunctioneel centrum van Schalkwijk. Bij het winkelcentrum komen woningen, diverse maatschappelijke voorzieningen, horeca, grootschalige detailhandel en leisure-activiteiten.

Het beleid in de detailhandelsnota voor het stadsdeelcentrum van Schalkwijk is:

  • 1. Bij de uitbreiding van winkelcentrum Schalkwijk met 10.000 m2 wordt gestreefd naar vestigingen die qua branchering aanvullend zijn op het huidige aanbod;
  • 2. Door invoering van betaald parkeren blijven de parkeerplaatsen in het winkelcentrum Schalkwijk beschikbaar voor de klanten van het winkelcentrum ook na realisering van de halte Schalkwijk Centrum.

Om versnippering en ongewenste verkeerssituaties tegen te gaan is het noodzakelijk om gelijkmatig over de stad verdeeld een aantal locaties aan te wijzen die ruimte kunnen bieden aan grootschalige detailhandel. Bereikbaarheid en goede parkeerfaciliteiten zijn voor de locatiekeuze belangrijke aspecten.

Schalkstad wordt als Stadshart Schalkwijk als een van de zes locaties aangemerkt waar beperkte uitbreiding van de grootschalige detailhandel wordt toegestaan. In aansluiting op het terughoudende beleid van Stadsregio Amsterdam (voormalig Regionaal Orgaan Amsterdam) kan geen sprake zijn van een grootschalige detailhandelsconcentratie binnen Schalkwijk.

Wel is er voldoende ruimte in Haarlem om op kleine schaal volumineuze artikelen te verkopen. gestreefd wordt naar een uitbreiding van het verkoopoppervlak met 20.000 m2. Dit is een toevoeging van ongeveer 10%.

Het stadshart Schalkwijk kan de locatie worden voor zaken die in de binnenstad geen plek kunnen vinden of die de huisvestingslasten te hoog vinden.

Ten aanzien van de ambulante handel (markten en individuele standplaatsen) wordt geconstateerd dat deze van belang zijn voor de levendigheid in de stad. Een markt, gevestigde detailhandel en horeca kunnen van elkaars aantrekkingskracht en nabijheid profiteren. Bij de uitgifte van individuele standplaatsen voert de gemeente wel een terughoudend beleid om de concurrentie met reguliere winkel tegen te gaan.

Het bestemmingsplan Schalkstad voorziet echter niet in planologisch-juridische regelingen die ontwikkelingen van het project Schalkstad mogelijk maken. De uitvoerbaarheid van de mogelijke ontwikkelingen is nog niet in voldoende mate in beeld gebracht om te worden opgenomen in het bestemmingsplan.

Hotelbeleid gemeente Haarlem

In het gemeentelijk hotelbeleid wordt ruimte geboden voor nieuwe hotelinitiatieven. Daarbij wordt uitgegaan van marktwerking en het door de gemeente op de hoogte houden van initiatieven en marktruimte. De gemeente is faciliterend richting marktinitiatieven, maar deze worden getoetst op ruimtelijke inpasbaarheid. In het hotelbeleid worden de bijzondere logiesvormen bed & breakfast, slapen boven winkels of horeca, en camperplaatsen gestimuleerd. Om de bed & breakfast functie te stimuleren wordt deze in nieuwe bestemmingsplannen binnen de woonfunctie mogelijk gemaakt.

Woonvisie Haarlem 2012-2016

Haarlem kiest in de Woonvisie Haarlem 2012-2016 voor behoud en versterking van de aantrekkelijkheid van Haarlem als kwalitatief goede woonstad. Wonen vormt een belangrijke factor bij de duurzame stedelijke ontwikkeling in Haarlem. Ruimtelijke kwaliteit geldt als uitgangspunt en aantasting van het groen in en om de stad wordt niet geaccepteerd. In de Woonvisie zijn uiteenlopende maatregelen opgesomd die een bijdrage moeten leveren aan de doelstellingen.

Haarlem is onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam. In dat verband zijn afspraken gemaakt over de regionale woningbouwopgave in het Regionaal Actieprogramma Wonen Zuid-Kennemerland/ IJmond. Hieraan zal Haarlem ook moeten bijdragen. De grootste uitdaging ligt binnen de bestaande woningvoorraad. Het gaat om verduurzaming van deze voorraad en van de openbare ruimte, leefbaarheid en mobiliteit. Een kleinschaliger, meer organische aanpak past hierbij, met stapsgewijze, flexibele verbeteringen in plaats van grote masterplannen.

De toekomstplannen voor Schalkstad omvatten een uitbreiding van de woningvoorraad. Deze plannen waren op het moment van het opstellen van het bestemmingsplan echter onvoldoende concreet, waardoor ze niet in dit bestemmingsplan gefaciliteerd konden worden.

Haarlem Maatschappelijk op de Kaart

Haarlem Maatschappelijk op de Kaart geeft inzicht in de ontwikkeling van aanbod en spreiding van de sociaal maatschappelijke voorzieningen. Ook geeft het een handvat voor de ontwikkeling of bijstelling van het eigen gemeentelijk accommodatiebeleid, met aanbevelingen voor nieuwe vormen van gecombineerd gebruik of andere keuzen voor locaties en gebruik op het gebied van welzijn, onderwijs, zorg, cultuur en sport.

Concrete keuzen moeten worden uitgewerkt in gebiedsvisies. De visie is een instrument om op meer planmatige wijze maatschappelijke voorzieningen een plek te geven in de stad en professionele partijen (veelal uitvoerder) te verleiden en te committeren om er invulling aan te geven.

De opgave voor Schalkwijk ligt in de eerste plaats in het vernieuwen van de woonzorg infrastructuur. Tot 2020 neemt de groep 75-plussers in heel Schalkwijk met bijna 500 personen toe op een totaal van nu van ruim 2.800. Zorggerelateerde voorzieningen zullen op deze vergrijzing moeten inspelen. Ingezet wordt op de realisatie van kleinschalige woonzorgvoorzieningen (verzorgd respectievelijk beschermd wonen). Deze voorzieningen worden beter gespreid over de wijken. Tegelijkertijd kan daarmee de grootschalige intramurale capaciteit gemoderniseerd en verminderd worden. Normatief gezien is er in Schalkwijk buiten de bestaande eerstelijns gezondheidscentra aan de Briandlaan en Frieslandlaan nog ruimte voor een gezondheidscentrum.

In Schalkstad is ruimte gereserveerd voor een clustering van functies op het gebied van cultuur en educatie, zo mogelijk in combinatie met bibliotheek, CCVT, oefenruimten en Teylercollege. Wensen en kansen liggen er voor een nieuw Centrum voor Cultuureducatie en Vrije Tijd.

Haarlems verkeers- en vervoersplan

Het Haarlems Verkeers- en Vervoersplan (HVVP) beschrijft het beleid op het gebied van verkeer en vervoer voor een periode van tien jaar. In het plan wordt een beschrijving gegeven van de hoofdstructuren voor het autoverkeer, openbaar vervoer en langzaam verkeer. Het HVVP heeft twee belangrijke doelstellingen: het vergroten van de leefbaarheid en het verbeteren van de bereikbaarheid. Dit betekent het aantrekkelijk maken van het gebruik van alternatieven voor de auto (fietsen en het gebruik van het openbaar vervoer) in de stad te stimuleren en het autoverkeer in de wijken zoveel mogelijk terug te dringen.

Langzaam verkeer

Het HVVP gaat uit van het creëren van stadsleefgebieden, waarbij de rol van de auto geminimaliseerd wordt. De fiets moet voor verplaatsingen binnen Haarlem een groter aandeel krijgen en dat moet ertoe leiden dat de auto voor korte afstanden niet behoeft te worden gebruikt. Hiervoor zet het HVVP in op drie beleidspunten: verbetering van bestaande fietsroutes en voorzieningen, bij kruisingen voorrang geven aan fiets boven autoverkeer en uitbreiding van het fietsennet. Uitgangspunt voor voetgangers zijn goede oversteekvoorzieningen en vermindering van de wachttijden bij verkeerslichten, met extra aandacht voor kinderen, ouderen en gehandicapten. De Europaweg, Amerikaweg, Aziëweg, Briandlaan en Costa Del Sol zijn onderdeel van het fietsnetwerk.

Openbaar vervoer

Het HVVP gaat uit van verbetering van de bereikbaarheid door versterking van het regionale openbaar vervoernetwerk, een snellere doorstroming van bussen, het waar nodig faciliteren van de bus in wijken, en behoud van de goede multimodale regionale bereikbaarheid (per fiets, openbaar vervoer en auto).

De regionale en stedelijke bereikbaarheid van het plangebied met openbaar vervoer is goed met de halte Schalkwijk Centrum voor de deur. Er is een goed buslijnennet voornamelijk over de grotere ontsluitingswegen. Het tracé van R-Net is nog als Zuidtangent aangegeven als stamlijn. De Briandlaan is aangegeven als bustracé voor ontsluitende lijnen.

Autoverkeer

Het plangebied is via de Amerikaweg aangesloten op Schipholweg, een van de twee belangrijkste invalswegen van Haarlem. Het autoverkeer wordt via ontsluitingswegen zo direct mogelijk vanuit de verblijfsgebieden naar de randen van het gebied geleid. Dit houdt in dat het verkeer zo snel mogelijk uit de 30 km/u-gebieden richting de 50 km/u wegen wordt geleid. Doorgaand verkeer zal zoveel mogelijk langs de rand van de stad worden afgewikkeld.

De Europaweg is als gebiedsontsluitingswegen type A: 50 km/u-wegen aangemerkt. De route Amerikaweg - Aziëweg - Briandlaan is als gebiedsontsluitingswegen type B: 50 km/u-wegen aangemerkt.

Integraal Waterplan

Centrale doelstelling van het Integraal Waterplan is het creëren van een veilig, veerkrachtig en ecologisch gezond watersysteem. Om ervoor te zorgen dat het Haarlemse waternetwerk bestand is tegen klimaatsverandering (toename neerslag) en verstedelijking (toename verhard oppervlak), is ruimte voor oppervlaktewater nodig. Ruimte voor extra oppervlaktewater kan worden gevonden door het verbreden van bestaande watergangen, het graven van nieuwe watergangen en het weer open leggen van gedempte grachten.

Doelstelling voor het oppervlaktewater voor de periode tot 2015 is het creëren van een veilig watersysteem met voldoende afwaterend en bergend vermogen, een adequate doorstroming en maximale benutting van gebiedseigen water. Als streefbeeld heeft de gemeente voor ogen een verbeterd waternetwerk dat uitgebreid is met nieuw water.

De belangrijkste boezemwateren in Schalkwijk zijn de Amerikavaart en de Sallandvaart in noord-zuidrichting en de Europavaart en de Boerhaavevaart in oost-westrichting. Er liggen nog kansen voor de aanpak van overstorten in stedelijk gebied en effluentlozing RWZI Waarderpolder en Schalkwijk. Bij herstructurering van wijken wordt het gemengde rioolstelsel vervangen door een verbeterd gescheiden rioolsysteem, waarbij het schone hemelwater van de zuivering is afgekoppeld.

Bomenbeleidsplan 2009-2019

Het Bomenbeleidsplan 2009-2019 geeft de visie van de gemeente Haarlem op bomen en schept samenhang in de uitvoering van het bomenbeleid. Doel is te komen tot een gezond, veilig en goed onderhouden bomenbestand. Met het bomenbeleidsplan zijn de hoofdbomenstructuur en de monumentale bomenlijst vastgesteld.

Gezien de tekorten aan stedelijk groen - gerelateerd aan het landelijke gemiddelde - dient hoge prioriteit te worden gegeven aan uitbreiding enerzijds en instandhouding anderzijds van het groenareaal. Uitgangspunten voor de bomenstructuur zijn het maken van een samenhangend structuurbeeld als toetsingskader en als streefbeeld voor een verdere uitbouw en verbetering van het Haarlemse bomenbestand.

De bomen langs de Europaweg, Amerikaweg, Aziëweg en de Briandlaan maken deel uit van de hoofdbomenstructuur op stadsniveau. Dit zijn lijnen die ruimtelijk en functioneel van belang zijn. Gelet op bovenstaande doelstelling is het van belang deze groenstructuur te behouden.

Haarlem Sport!

De afgelopen jaren heeft de gemeente Haarlem veel geïnvesteerd in haar sportbeleid om sporten voor Haarlemmers toegankelijk, laagdrempelig en uitdagend te maken. Met Haarlem Sport! Agenda voor de Sport 2010-2014 zet de gemeente vanuit onder andere de volgende invalshoeken in op het vergroten van de sportparticipatie:

  • Breedtesportontwikkeling: Hierbij wordt de nadruk gelegd op specifieke doelgroepen (ouderen, kinderen uit aandachtswijken, allochtone vrouwen, VMBO-scholieren, kinderen op het speciaal onderwijs) en op de ondersteuning van het sportverenigingsleven, de samenwerking met het onderwijs, schoolsporttoernooien en de organisatie van (breedte)sportevenementen;
  • Commerciële sport: Hierbij gaat de aandacht uit naar het stimuleren van het gebruik van sportfaciliteiten binnen de eigen wijk;
  • Optimalisering sportaccommodaties: Hierbij geldt dat er aandacht moet zijn voor de kwaliteit en gevarieerdheid van het aanbod, aanbod in de wijk en multifunctionele inzetbaarheid van accommodaties. Zowel spreiding van de accommodaties en faciliteiten over de stad en onder de verenigingen als het gedrag van de gebruikers zijn van belang.

De Spaarnehal aan het Fie Carelsenplein is een van de plaatsen waar activiteiten van Sport in de Wijk en SportSupport plaatsvinden.

Recreatienota Haarlem

In de Recreatienota Haarlem staat winkelcentrum Schalkwijk genoemd als Recreatief Concentratie Gebied (RCG). De hoofdfunctie van dit gebied is winkelen. ook zijn er horeca en sportieve recreatie aanwezig. Door de regiofunctie kan het bestempeld worden als grootstedelijk RCG.

Er zijn kansen voor de ontwikkeling van een multifunctioneel centrum met sociaal culturele voorzieningen en horeca en voor een plein met terrassen. Ook ontwikkeling van de nog als Zuidtangent aangegeven R-Net en fietsroutes worden als kansen benoemd.

Over Schalkwijk wordt opgemerkt dat de recreatieve cirkel rondom Schalkwijk onder druk staat. Van belang is dat de recreatieve verbindingen en voorzieningen (op het gebied van fietsen, wandelen, waterrecreatie en ruiterpaden) niet alleen binnen Schalkwijk, maar ook met de andere recreatieve concentratiegebieden goed en aantrekkelijk moeten zijn.

Beleidsnota Archeologie

Rijksbeleid

De drie belangrijkste uitgangspunten van de wetgeving voor de archeologische monumentenzorg zijn:

  • Het behoud van archeologische waarden in de bodem.
  • De initiatiefnemer van het project dat tot bodemverstoring leidt, betaalt de kosten van archeologisch onderzoek.
  • De zorg voor het archeologisch erfgoed wordt vroegtijdig geïntegreerd in de procedures van de ruimtelijke ordening.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) beheert de Archeologische Monumenten Kaart (AMK). Deze kaart bevat een overzicht van belangrijke archeologische terreinen in Nederland. De terreinen zijn beoordeeld op verschillende criteria en ingedeeld in diverse categorieën archeologische waarden. In aanvulling op de AMK is er de Indicatieve Kaart Archeologische Waarden (IKAW). De IKAW geeft voor heel Nederland, inclusief de bodems van grote wateren, de kans aan op het aantreffen van archeologische resten bij werkzaamheden in de bodem. Die trefkans is aangegeven in vier categorieën.

Rijkskaart archeologie

Het plangebied van het bestemmingsplan Schalkstad staat niet op de AMK aangegeven als terrein van archeologische waarde. Op de IKAW heeft het plangebied een middelhoge verwachtingswaarde, dat wil zeggen dat een gemiddelde kans bestaat op het aantreffen van archeologische waarden. Er is een vondstmelding in het plan gebied van middeleeuws aardewerk. Het terrein van het plangebied heeft sinds de middeleeuwen lange tijd buiten de stad Haarlem gelegen. Na de Tweede Wereldoorlog is het gebied ontwikkeld tot stadsdeel.

Gemeenten zijn wettelijk verantwoordelijk voor het behoud van het eigen bodemarchief. Bij haar ruimtelijk beleid dient de gemeente rekening te houden met in de grond aanwezige dan wel te verwachten archeologische waarden.

Gemeentelijk archeologisch beleid

De uitgangspunten voor gemeentelijke beslissingen in Haarlem zijn vastgelegd in de beleidsnota archeologie. De archeologische verwachtingen die voor het Haarlems grondgebied gelden zijn vertaald naar de Archeologische Beleidskaart Haarlem (ABH). De kaart geeft aan in welke gebieden bodemverstorende activiteiten van een bepaalde omvang vergunningplichtig zijn. Dit wordt aangegeven in de vorm van verschillende categorieën. Voor elk van deze categorieën heeft de gemeente bepaald vanaf welke planomvang rekening gehouden moet worden met het (laten) opstellen van een waardestellend archeologisch rapport, het zogenaamde regime.

De regimes gelden voor bodemroerende activiteiten die plaats zullen vinden in het kader van plannen waarvoor het vereist is om het volgende aan te vragen:

  • een reguliere omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen;
  • een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden;
  • een omgevingsvergunning voor het slopen van een bouwwerk binnen beschermd stadsgezicht.

Bij uitvoering van het gemeentelijk beleid dient tevens rekening gehouden te worden met beschermingsmaatregelen vanuit het Rijk.