Plan: | Schalkstad |
---|---|
Plannummer: | BP9080002 |
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0392.BP9080002-0003 |
Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte
Een belangrijk basisprincipe van de Wet ruimtelijke ordening is het leggen van verantwoordelijkheden en bevoegdheden op het juiste niveau. Rijk, provincie en gemeente zijn verantwoordelijk voor hun eigen belangen. Er is pas sprake van bemoeienis van rijk of provincie met het gemeentelijk ruimtelijk beleid als dat noodzakelijk is vanwege onderscheiden 'nationale', dan wel 'provinciale' belangen.
Met de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte streeft het Rijk naar met een krachtige aanpak die gaat voor een excellent internationaal vestigingsklimaat, ruimte geeft aan regionaal maatwerk, de gebruiker voorop zet, investeringen scherp prioriteert en ruimtelijke ontwikkelingen en infrastructuur met elkaar verbindt. Het Rijk heeft drie hoofddoelen geformuleerd om Nederland concurrerend, bereikbaar, leefbaar en veilig te houden voor middellange termijn (2028). De Rijksoverheid richt zich op nationale belangen.
Verstedelijkingsbeleid laat het Rijk over aan de provincies en gemeenten.
De regelingen van het bestemmingsplan Schalkstad, zijn in lijn het ruimtelijk beleid van het Rijk.
Structuurvisie Noord-Holland 2040
De Structuurvisie Noord-Holland 2040 geeft de ruimtelijke ambities weer van de Provincie Noord-Holland. Tegelijkertijd zijn er ontwikkelingen als globalisering, klimaatverandering en trends zoals vergrijzing en krimp die een grote ruimtelijke impact hebben. In de structuurvisie beschrijft de provincie hoe en op welke manier ze met deze ontwikkelingen en keuzes omgaat en schets ze hoe de provincie er in 2040 moet komen uit te zien.
De provincie heeft drie hoofdbelangen die samen de ruimtelijke hoofddoelstelling vormen van de provincie Noord-Holland. Deze drie hoofdbelangen zijn: ruimtelijke kwaliteit, duurzaam ruimtegebruik en klimaatbestendigheid.
Bestaande stedelijke woonmilieus dienen waar mogelijk verder te transformeren tot hoogstedelijke milieus. Bestaande werklocaties dienen waar mogelijk verder te intensiveren en te herstructureren om nieuwe ontwikkelingen te accommoderen. De hoogstedelijke milieus kenmerken zich door functiemenging, hoogwaardige culturele voorzieningen en een goede bereikbaarheid. Een belangrijke drager voor de toeristische aantrekkelijkheid, leefbaarheid en economie van Noord-Hollandse steden is detailhandel. De hoofdwinkelstructuur dient daarom beschermd en versterkt te worden.
In de structuurvisie is het gehele plangebied gelegen in het gebied dat is aangeduid als 'Bestaand Bebouwd Gebied (BBG)'. Daarbij staan centraal: innovatief ruimtegebruik, intensiveren en herstructureren, mengen wonen en werken, kwaliteitsverbetering, kennisintensieve en creatieve milieus. De kantoortoren aan de Ceylonpoort is aangeduid als 'Vastgestelde of bestaande kantoorlocatie'. Verder is de route van R-Net nog als Zuidtangent over de Aziëweg aangegeven als 'Regionaal HOV', waarbij de halte Schalkwijk-Centrum is aangeduid als 'Station / OV-knooppunt' en 'Verdichting OV-knooppunt'. Dit bestemmingsplan past binnen het provinciale beleid, zoals vervat in de structuurvisie.
Provinciale Ruimtelijke Verordening Structuurvisie
De Provinciale Ruimtelijke Verordening Structuurvisie is het aangewezen instrument als het gaat om algemene regels omtrent de inhoud van gemeentelijke bestemmingsplannen. De verordening vloeit voort uit het Uitvoeringsprogramma van de Provinciale Structuurvisie. In dit uitvoeringsprogramma is aangegeven voor welke onderdelen van beleidsdoelstellingen (provinciale belangen) uit de visie de verordening als algemene regel noodzakelijk is voor de doorwerking van het provinciale ruimtelijke beleid. De locatie is in de verordening aangeduid als gelegen in het gebied dat is aangeduid 'Bestaand Bebouwd Gebied'.
Voor eventuele ontwikkelingen binnen bestaand bebouwd gebied gelden geen aanvullende eisen uit de provinciale ruimtelijke verordening. Dit bestemmingsplan past binnen de provinciale regels zoals verwoord in de verordening.
Provinciaal Verkeers- en Vervoerplan
'Vlot en veilig door Noord-Holland' is het motto van het Provinciaal Verkeers-en Vervoerplan. In dit plan maakt de provincie haar beleid duidelijk op het gebied van verkeer en vervoer voor de periode 2007-2013.
De provincie kiest er voor om bij het opstellen van haar beleid de lijnen uit te zetten en niet alles tot in de details vast te leggen. De provincie zal maatwerk bieden bij de aanpak van de verschillende mobiliteitsknelpunten. Dit maatwerk wordt geboden door één of meerdere van de speerpunten toe te passen. Uitgangspunt hierbij is gebiedsbenadering, verkeersveiligheid, leefbaarheid en duurzaamheid. R-Net is hierin nog als Zuidtangent opgenomen op de kaart Regionet 2015. Dit bestemmingsplan past binnen het provinciale beleid, zoals geformuleerd in het PVVP.
Provinciaal Milieubeleidsplan 2009-2013
In het Provinciaal Milieubeleidsplan staan de milieudoelen en wordt beschreven hoe die moeten worden gerealiseerd en binnen welke termijn. Het biedt gemeenten en waterschappen een kader voor hun beleid en geeft ondernemers en burgers inzicht in toekomstige ontwikkelingen en maatregelen.
De activiteiten moeten er in ieder geval toe leiden dat eind 2013 overal in Noord-Holland de zogeheten basiskwaliteit is bereikt. De basiskwaliteit is vastgelegd in Europese en nationale milieunormen en regels en hangt samen met de functie van een gebied: wonen, werken of recreëren. Er zijn twee overkoepelende doelen:
Dit bestemmingsplan past binnen het provinciale milieubeleid.