direct naar inhoud van 6.5 Hoofdstuk 3: algemene regels
Plan: Bomenbuurt
Plannummer: BP6080005
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP6080005-0004

6.5 Hoofdstuk 3: algemene regels


Artikel 21 Anti-dubbeltelregel

Deze bepaling in de regels houdt in dat dezelfde oppervlakte van gronden, die als maatstaf heeft gediend voor het bepalen van de toelaatbare oppervlakte van (bijvoorbeeld) bouwwerk A, niet nog eens mag dienen als maatstaf voor het bepalen van de toelaatbare oppervlakte van bouwwerk B, voor zover daardoor de oppervlakte van bouwwerk A niet meer aan de betreffende planbepaling voldoet. Deze bepaling dient dus om te voorkomen dat door het “verschuiven” van gronden tussen percelen (met name via al of niet tijdelijke eigendomsoverdrachten) op een van de of op alle betrokken percelen uiteindelijk een bebouwde oppervlakte ontstaat, die groter is dan het plan blijkens de regels beoogt toe te staan. Ook de oppervlaktebepaling van bijvoorbeeld de functie “praktijkruimte” als percentage van de oppervlakte van de woning plus bijbehorende bijgebouwen valt binnen het bereik van deze anti-dubbeltelregel.

Artikel 22 Algemene gebruiksregels

Artikel 22 bevat bepalingen die betrekking hebben op het verbod dat alle gebruik van gronden en opstallen ten behoeve van de exploitatie van een seksinrichting, een escortbedrijf en raam- en straatprostitutie. En het verbod op opslaan van ongebruikbare of althans aan hun oorspronkelijke gebruik onttrokken voorwerpen, goederen, stoffen en materialen en van emballage en/of afval, waaronder kampeermiddelen, van aan hun gebruik onttrokken machines, voer-, vaar- of vliegtuigen, schroot, afbraak- en bouwmaterialen, grond en bodemspecie, puin- en vuilstortingen.

Artikel 23 Algemene aanduidingsregels

Vrijwaringszone - molenbiotoop (gebiedsaanduiding )

De molen in de Schoterveenpolder is als Molen bestemd. Rondom de molen is een zogenaamde 'molenbiotoop' van toepassing is. Dit houdt in dat in een cirkel van 500 meter rondom de molen alleen via vrijstelling nieuwe bouwwerken en of beplantingen mogen worden geplaatst hoger dan is aangegeven in de regels. Zodoende kan nader afgewogen worden of en in hoeverre deze bouwwerken de molen kunnen belemmeren in zijn windvang en/of de belevingswaarde van de molen aantasten. De belevingswaarde van een molen is groter indien de molen vrij in een ruimte staat waarin geen grootschalige objecten voorkomen.

Artikel 24 Algemene afwijkingsregels

Het bestemmingsplan als bindende verordening is opgebouwd uit objectief vastgelegde ruimtelijke begrenzingen. De mogelijkheden en onmogelijkheden voor het bouwen en het gebruik zijn nauwkeurig vastgelegd. Die ruimtelijke begrenzing is een afgeleide van kadastrale gegevens en de lijnen van de grootschalige basiskaart. Die gegevens in combinatie met planontwikkelingen, kunnen in de praktijk maatafwijkingen opleveren. Ook kan, gelet op voortschrijdende ontwikkelingen toch behoefte zijn een aan grotere hoogte van bouwwerken ten behoeve van algemeen nut. Starheid van bestemmingsregels mag niet de oorzaak zijn van gekunstelde oplossingen, waarmee de kwalitatieve doelstelling van het bestemmingsplan niet gediend is. Binnen een kader van bescherming van belangen, is door middel van dit artikel enigermate van flexibiliteit mogelijk. Vrijstelling verlenen gebeurt altijd met inachtneming van het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht, zodat belanghebbenden de mogelijkheid tot bezwaar/beroep hebben wanneer op grond van dit artikel van het plan wordt afgeweken. Een aantal van de gegeven maxima kan op grond van dit artikel in beperkte mate worden overschreden.

Artikel 25 Algemene wijzigingsregels

Het vogelhospitaal aan de Kweektuinstraat verkeert bouwkundig in slechte staat en veroorzaakt overlast. Hierdoor is herhuisvesting op een alternatieve locatie noodzakelijk. Bij vaststelling van het bestemmingsplan is echter nog niet duidelijk of het vogel- hospitaal binnen het gebied van de stadskweektuin een nieuwe locatie zal vinden, of daarbuiten. Aangezien het in ieder geval duidelijk is dat het vogelhospitaal binnen de planperiode van 10 jaar zal verdwijnen van de huideige locatie, is over de huidige locatie een wijzigingsbevoegdheid gelegd (wro zone- wijzigingsgebied 1) , welke het bevoegd gezag de mogelijkheid geeft de bestemming Maatschappelijk te wijzigen naar de bestemming Groen. Indien vestiging van het vogelhospitaal buiten het plangebied onherroepelijk is geworden heeft het bevoegd gezag tevens de mogelijkheid om, voor het gebied dat is weergegeven als wro zone- wijzigingsgebied 2, uit de bestemmings- omschrijving voor de bestemming Maatschappelijk, het begrip ''dierenopvang'' te verwijderen evenals de mogelijkheid gebouwen te realiseren. Hierdoor kan een open zone ontstaan tussen de huidige kassenbebouwing en de Marnixstraat.